Sárgabarackfa betegsége

Vétek Gábor

Önnél is termésfoltosodás jelentkezett a kajszin? Tudna esetleg képet küldeni a jellemző állapotot mutató gyümölcsről? Hogyan és mivel permetezett eddig?
Mikor kezdi szedni a termést?

#23632
kaszas vilmos

szeretném elolvasni a választ

#23576
Vétek Gábor

Tisztelt Csiszár István!

Egy nehéz problémával állunk szemben. Ezeket a tüneteket kajszin ugyanis többféle kórokozó is előidézheti, és a környezeti tényezők is befolyásolhatják a tünetek megjelenését, azok erősségét. Ebben a stádiumban már nem lehet hatékonyan védekezni.
Azt javasolnám, hogy ha súlyos a gond, a termést próbálja megvizsgáltatni a lakóhelye szerint illetékes megyei MgSzH (régen Növény-és Talajvédelmi Szolgálat) kórtani laboratóriumában (elérhetőségek: http://ontsz.hu). Ott meg tudják állapítani mikroszkópos vizsgálattal, hogy mely betegségről van pontosan szó, amely alapján a jövő év eleji kezelések már jobban tervezhetőek lesznek. A kórokozó ismeretében mi is tudunk további felvilágosítást adni a következő évi kezelésekkel kapcsolatban.

#15293
csiszár István

Tisztelt Szaktanácsadó !
Kertemben van egy sárgabarackfa ( Bergeron ) melynek gyümölcsei az idei évben először barnafoltosak lettek és egyre több termés megbetegszik. A másik három fa (magyar kajszi és Gönci magyar kajszi ) teljesen egészséges . Ha tudnak legyenek szívesek segíteni,hogy mit tehetek a meggyógyítás érdekében. Köszönettel Csiszár István

#15260