homok felülvetés

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A homokszórásnak csak akkor van értelme, ha a talajba be tudja juttatni. Éppen ezért gyepszellőztetést követően kell a felhasogatott, de inkább lyuggatott talajba bedolgozni a durvább szemű kvarchomokot.

#54778
Csaba Lőrincz

Érdeklődni szeretnék, hogy fűmag szórás után kötött talajra érdemes egyből homokot szórni?
Köszönöm!

#54741
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Durva szemű, folyami mosott homokot vásároljon Tűzép telepen.

#49225
Dávid Oláh

Üdv. Az lenne a kérdésem, hogy milyen homokot illetve honnan tudok beszerezni Ömlesztve vagy zsákosan a gyephez homokszóráshoz? Válaszát előre is köszönöm!

#49169
Pap Edina

A kavicsokat a fűnyírókés védelme érdekében célszerű összeszedni. A kálisót most lehet kiszórni. Az NPK 15-15-15 összetétel helyett (ha hagyományos műtrágyát használ) a 8-20-30-as vagy a 5-10-30-as vagy ezekhez hasonló összetételt válasszon, amiben van magnézium is. Ebben az esetben nem kell külön kálisó.

#12284
kekvaradero@freemail.hu

A homokszórás úgy csináltam, hogy előtte két nappal levágtam a füvet kb 4-5 centire.
A gyep 3-4 éves. Közben, a napokban átgereblyéztem a homokot is, ami így eltűnt a gyep felületről.
A 2-3cm átmérőjű nagyobb kavicsokat érdemes összeszedni?
Mert az is került rá a homokból.
Kálisót(60%) mikor célszerű kiszórni és érdemes-e kis 15/15/15 műtrágyát is ehhez keverni?

Köszönöm!

#12270
Pap Edina

Milyen idős a gyep? Kötött talajon a homokszórást gyepszellőztetés előzze meg, aminek a maradékát gyűjtőkosárral járatott fűnyíróval össze kell szedni. Majd jöhet a homokszórás, de az is durva kvarchomokkal (szürke színű). A homoktól nem lesz a gyepnek baja. A gondot elsősorban a levegőtlen talaj okozhatja.

#12214
kekvaradero@freemail.hu

nagyon várnám megtisztelő válaszát, hogy mit javasol. Köszönöm!

#12216
Viktor

Tisztelt Szakértő!
A kötött talaj miatt, homokkal szórtuk meg mi is meg a füvet, tegnap. Aggódom, mert most kicsit csúnya, mivel nem mindenhol sikerült elgereblyézni a homokot úgy, hogy a fű kibújjon. Be is öntöztem utána, ami lehet, hogy hiba volt, mert mintha kicsit meg is tömörödött volna a homok a füvön, így most kopár foltos jellege van a füves területnek. Mit tanácsol, mit tegyek? Sepregessem el a homokot, vagy ne aggódjak mert túléli a fű a homok alatt a következő esőkig ami lemossa?
Válaszát várva, köszönettel! Viktor!

#12205
Pap Edina

Elsősorban erősen igénybe vett sport- és golfpályákat szoktak felülszórni homokkal. Ha nagyaon kötött a talaj, akkor évente 2-3 alkalommal is lehet, márciustól októberig 2-5 liter/m2 mennyiségben.

#8692
Vágvölgyi Erika

Tisztelt Papp Edina,

arra szeretnék választ kapni, hogy rendszeresen karbantartott gyepet milyen időközönként és időszakban kell homokkal beszórni és milyen mennyiséggel m2-ként ?

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel,

Vágvölgyi Erika

#8639