Gombaölő szer fűre

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Zoltán és János!
Több ízben írtam már a rovatban, hogy az öntözésre nagyon oda kell figyelni a gyepnél. A gombásodást csak így lehet megelőzni. nagy melegben is elég heti 3X (nem napi!!!) öntözni, de akkor egy alkalommal 12-15 mm-t ki kell adni (esőmérővel ellenőrizhetik). Fontos, hogy a gyepfelszín száraz legyen, a gyökereket kell öntözni! Fontos az is, hogy speciális, lassú felszívódású és inkább káliumban gazdag műtrágyát adjunk ki a gyepnek. Emellett a talajtömörödést és filcesedést is kerülni kell. időnként gyepszellőztetni (főleg tavasszal), vagy fogas gereblyével átgereblyézni a gyepet, hogy a levegőzöttségét javítsuk és a gyepfilcet eltávolítsuk! Súlyos esetben jöhet a gombaölő szer: 20 C-fok alatt alkalmazott rézgálic.

#47863
Pacsika Zoltán

Ezen a képen látszik a sárgás rész.

#47768
Pacsika Zoltán

Üdvözlöm!

Két hónapja vetettem el a füvet. Nagyon szépen nő! Viszont pár hete megjelentek kisebb sárgás foltok. Már nem locsolom olyan rendszeresen, mint az első pár hétben. Reggelente heti háromszor. Az első nyírás után kapott Florimo pázsittrágyát. Ez inkább a tápanyag hiánya vagy a gombás fertőzés első jelei lehetnek? Vagy netán a heteken át tartó esőzés kezdhette ki?
Nagyon megköszönném a segítségét!

#47767
János Bodzás

Amikor sok eső esik áll rajta a víz, beleszúrtam egy vas rudat ami 1cm átmérőjű, igaz higy kalapáltam de könnyen belement. Tavaj hozattam elég sok földet. Márciusban kb 7 cm friss földet terítettünk még rá és úgy ültettük a füvet. Lehet az öntözés az sok volt mert napi 4 öntözést adtam neki. Egy ásónyomot kivettem ( meglékelt én a földet) még lentebb volt a gyökér.

#47752
János Bodzás

Üdvözlöm!
Mi lehet a baja füvemnek? Márciusban ültettük öntözőrendszer is van. Mit tegyek vele, hogy szép legyen?

#47751
Pap Edina Szaktanácsadó

Nem biztos, hogy gomba az ok. Milyen az altalaj? Lehet, hogy nem tudott a gyepszőnyeg "gyökeret verni" az altalajba, mert túl tömött (ezt gyepszőnyegfektetés előtt 25-30 cm mélyen fel kell ásni, szántani, jó minőségű termőfölddel keverni.). Tápanyagot kapott? Hogyan öntözte?

#47009
Gábor Popovics

Üdvözlöm

Tavaly nyári gyepszőnyegem mostanra nagyrészt besárgult élénk sárga színűre. Tavaly ősszel voltak jelei, Amistarral kezeltem de mostanra sokkal rosszabb a képe. Ilyenkor (február) lehet újra fújni gombaölővel?
Hány fok felett érdemes kezelni?

Köszönöm

#46844
Pap Edina Szaktanácsadó

Nem elég, ha a gyepszőnyegre rászórja, mert talajra kell, hogy kerüljön a fűmag. A gyepszőnyeg tele van gyökerekkel, nem fog egyenletesen kikelni a fű. Fel kell törni a területet. A gyepszőnyeg alatt is legalább 15 cm jól átdolgozott, levegős talajra van szükség.

#40595
Szilvia Demecs

Kedves Edina!

Nagyon köszönöm a segítséget. Lenne még egy kérdésem. Ha belocsoltam gombaölővel és a sérült területet fűmaggal pótolom helyrejöhet? Köszönöm

#40583
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Szilvia! Pítiumos s betegség lehet, amit a magas páratartalom (túlöntözés) "hív' elő, de a gyep már eleve beteg lehetett. Azonnal vegye fel a kapcsolatot a gyepszőnyeg szállítójával, és kérjen kártérítést! A területet öntözze be Amistar-ral, vagy Ridomil Gold Plus-szal, Infinoto-val vagy Previcur-ral.

#40580
Szilvia Demecs

Kedves Szakértő!

Abban kérném a segítség, hogy sajnos a gyepszőnyegünk pótlására vásároltunk plusz gyepszőnyeget. Sajnos lerakást követően (ugyan úgy csináltuk mint a többit) Egy héttel az eddig győnyű fű a csatolt kép szerint sajnos kuka, és a teljes terület cserére szorul. Amiben a tanácsát kérném, hogy talán Ön meg tudja mondani mi okozhatta ezt a pusztulást, valamint amikor cseréljük, akkor talajelőkészítésképpen mivel fertőtleníthetjük a talajt, hogy ne legyen benne bogár lárva, gomba stb..., valamint mire figyeljünk még oda. A képen látszik, hogy a beteg fű mellett ami még nem beteg milyen gyönyörű, az egész kert még egy másfél hete ilyen volt. Válaszát köszönöm.

#40535
Pap Edina

Ebben a melegben valószínűleg megszűnt a gomba, ha csak nincs túlöntözve a gyep (túl hosszú ideig nedves a gyepfelszín). Kisgyerek esetén nem javaslok vegyszer-használatot. Egyéb esetben javaslom ezt a cikket: http://www.kerteszetesszoleszet.hu/node/208

#19892
Velegi Erzsébet

gombafertőzött gyep kezelése

#19853
Maly Gabor

Kedves Szakértő(k)!

Ha jól olvasom a kérdező külön kérte a gombaölőszer megnevezését, gyerekek miatt is.

Nem láttam, hogy ezt megválaszolták volna.
 
 ??


#19834
Fukász Györgyi

Most olvastam ezt a hozzászólást. Az igaz, hogy a nagyobb vízmennyiség ritkábban jó, de az is fontos, hogy éjszakára ne maradjon nedves a gyep. És az is, hogy a szokásostól eltérően a 4-5 centi gyepmagasságot csökkentsük. Amíg ki nem mennek a gombák. Remélem, segíthettem valakinek ezzel az infóval.

#19833
Pap Edina

Valóban az öntözésen kell változtatni: ritkán, de nagy adagban. Nem szabad hagyni, hogy a gyepfelület tartósan nedves legyen. Ebben a szárazságban a gomba gombaölő szer nélkül is elpusztul. A gyepfenntartó műtrágya jó, rendszeres nyírással a kikopott foltokat benövi újra a fű.

#7271
Volford Zsuzsanna

kép

#7250
Volford Zsuzsanna

Kertemben kezd teljesen elszaporodni a gomba. Először a sárgulást, majd a fű kipusztulásást foltokban a nem megfelelő ápolásnak tudtam be, meg a tapasztalatlanságnak. Azóta kiszellőztettem a 2 hós füvemet, mert tele volt elszáradt fűmaradványokkal és beszórtuk gyepfenntartóval. Egy héttel a gyepfentartó kiszórása után látványosan kizöldült a fű, de maradtak nagyon sárgás foltok és keletkeztek teljesen kiszáradt 10-15 cm átmérőjű körök is. kertészünk azt tanácsolta, hogy használjunk gombaölöt a kertünk speciális mikroklímája miatt és locsoljunk ritkábban.
Kérdésem az lenne, hogy milyen gombaölöt használjunk. Lehetőleg szemcsés változatot szeretnénk, amit egyszerű kiszórni. Valamint kisgyerekeink is vannak, így lehetőleg olyat szeretnénk, aminél nem kell hosszú ideig távol tartani a gyerekeket a fűtől. Ha lehet konkrét terméket nevezzen meg.
A kiszáradt foltkban talajcserét, újra füvesítést és gyepindító alkalmazásást tervezem. Vajon jól gondolom?
Előre is köszönöm segítségét.

#7249