giliszta

Pap Edina Szaktanácsadó

Ha a túrás nedves és apró gömböcskés, akkor földigiliszta. Okozhatja a túrásokat lószúnyoglárva, illetve lórücsök is. Fel kellene tárni egy részen a gyepet, és megkeresni a károsítót. Talajfertőtlenítő szert lehet még kiszórni (pl. Force 1,5 G), majd beöntözni a területet.

#44852
István Kiss

Tavaly füvesítettünk (gyepszőnyeggel, vakondhálóval) azóta tele van apró 2-3 cm magas túrásokkal a fű, rendkívül zavaró. Mi lehet ez? Most télen is olyan vagy még rosszabb, mint nyáron. Ön szerint mi okozhatja ezt?

#44722
Pap Edina

Földigiliszta ellen nincs szer. Az öntözés módján kell változtatni: ritkán nagy mennyiséget kijuttatni az öntözővízből. A kora reggeli öntözés az ajánlatos, hogy napközben a talajfelszín felszáradhasson. Így a földigiliszták a gyökérzónában maradnak. Ha sáras a gyepfelszín, az azt jelenti, hogy ritka a gyep. Ezen megfelelő műtrágyahasználattal lehet segíteni.

#9041
Walton Imre

Az automata öntözőrendszer viszont garantálja a probléma fennmaradását. Nálunk ugyan ez a gond. A gyerekek pedig állandóan hordják be a lakásba a sarat.
Milyen talajfertőtlenítőt tudnak javasolni?

#8959
Pap Edina

Ha az esős idő elmúlik, a földigiliszták visszahúzódnak.

#5850
Ördögh Erika

A füvesítéshez a kertépítő olyan földet hozott amelyben rengeteg a giliszta. A giliszták kis kupacokban sűrűn feltúrják a földet amitől a fű időnként szinte ki sem látszik és a fű örökké sáros. Tudom, hogy a giliszta hasznos állat, de így a pázsitunk viszont használhatatlan. Mit tehetek?
Válaszukat előre is köszönöm.

#5842