kiégett, vagy gombás gyep ?

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Milyen műtrágyát használt? Lehet, hogy kiégette a gyepet? A Biosol Forte-t gyepszellőztetés után juttassa ki, hogy a talajba be tudjon jutni. Célszerű lenne a kikopott foltokat azonos fajtájú fűmagkeverékkel felülvetni. Fontos, hogy ne nyírja túl alacsonyan a gyepet. Kötött talajon kevesebb öntözésre van szükség. Javaslom még az Amalgerol talaj- és növénykondicionáló készítményt.

#56443
Monika Sinka

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy a Biosol Forte mennyi idő elteltével juttatható ki, ha a gyep (ez még enyhe túlzás...) más műtrágyával volt kezelve? Sajnos 1 nappal azután találtam ezt a szert meg, miután azt kiszórtam, de a továbbiakban ezzel szeretném kezelni. Elég kötött talaj, hosszú évekig elhanyagolt volt a föld, a kert, költözés után kezdtem el rendbe tenni. Tavalyi vetésű a fű, szépen kinőtt, de most a napos helyen eléggé kiritkult. Most 3-4 naponta vágom, 2 napig bővebben locsoltam. Kell-e ilyenkor még szellőztetni, esetleg homokkal szórva felülvetni?
Köszönöm a segítséget!
Sinka Monika

#56375
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A hőség és a rendszeres öntözés (esőzés következtében) a rizoktónia gomba a jellemző. A gombás betegségek a gyepben a rossz kezelés miatt alakulnak ki. A rizoktóniára különösen érzékeny az angol perje, illetve a nádképű csenkesz, ami jellemzően a mediterrán gyepszőnyegek alkotó fajai. Ezért ez a típust még kevésbé kell öntözni. A sport jellegű gyep, amiben van réti perje, illetve vöröscsenkesz, kevésbé érintett. Az angolperjés gyepek nehezebben újulnak. Felül kell vetni csupasz foltokat. A gombaölő szeres kezelés "tűzoltásra" jó, de hosszú távon az ápolásra, főleg az öntözésre, gyepszellőztetésre, a nem túl alacsony nyírásra kell odafigyelni!

#55494
Illésné Lang Ágnes

Képek

#55477
Illésné Lang Ágnes

Kedves Edina,

valamiért nem ment el a kép az előző írasomhoz, készítettem friss képeket,remélem most el tudom küldeni.

Annyit hozzáfűznék még, hogy azóta (gazdabolti javaslatra) kezeltük a gyepet Switch GW 62,5 nevű szerrel és káliummal, az öntözést mérsékeltük, de a helyzet változatlan. Sőt! A nagy folt mellett terjed a betegség, a fű színe fakóbb és már látom a száraz fű szálakat benne (éppúgy, ahogy az a nagy folt esetében is kezdődött).

Várom szíves segítségét, hogy mit tehetnénk.

Köszönöm,
Illésné Ági

#55476
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos képet nem kaptam. A fő baj ez: "Öntözni naponta 2x (reggel-alapos öntözés és a déli órákban - frissítő) öntözzük"
Valószínű, hogy gombabetegség az ok. Ajánlom az alábbi cikket:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/hogyan-pusztithatjuk-ki-a-gyepet-az-oentoezessel-pap-edina

#55422
Illésné Lang Ágnes

Tisztelt Tanácsadó!

Az alábbi problémák miatt kérném a segítségét.

Nagyjából 1,5 hónapja rajtuk le a gyepszőnyeget az udvarunkban. A talaj alapból nagyon kemény agyagos volt, ezért fel lett homokkal lazítva, amihez marhatrágyát is kevertünk.

Leterítéskor kapott starter gyeptrágyát, napi többször öntöztük és szépen legyökeresedett a gyep.

Megejtettük az első fűnyírást is (5-6 cm)

Öntözni naponta 2x (reggel-alapos öntözés és a déli órákban - frissítő) öntözzük.

Első hetekben néhol kisebb sárga foltok jelentek meg, amelyek közepén végül a fű eltűnt. (Mi a kutyára gyanakodtunk, ezért nem foglalkoztunk a témával nagyon..valahol neki is élnie kell) 1. kép, 3.kép

Másik gondom, hogy a kerti szerszámos ház bejárata előtt ki lett taposva a fű a bepakolas során (4.kép), majd pár nap múlva ebből indult ki egy nagy sárga folt, ahol a fű lassan teljesen ki fog menni és úgy látom, hogy növekszik a sárga folt. (2.kép)

Máshol nagyon szép a zöld és egészséges a gyep. (5.kép)

Mit tegyek? Várom sürgős válaszát.

Köszönöm,
Ági

#55416
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Írja, hogy kapott a gyep egy "kis bio műtrágyát". Valószínű, hogy nem volt elég, illetve szélekre nem jutott, vagy nem megfelelő az öntözés. Nyírás, majd gyepszellőztetés és a száraz részek eltávolítása után kapjon a gyep tartós hatású gyeptrágyát, pl. ICL All Round. Az öntözés legyen áztató.

#55330
Arnold Zsákai

Még annyival kiegészíteném, hogy a telepített fűmagkeverék kentaur szárazságtűrő .

#55309
Arnold Zsákai

Tisztelt Tanácsadó!

Tavaly hozattunk földet a kertünkbe, amelyet idén tavasszal (március- április) előkészítettünk, fű telepítésre. (lazítás hengerezése, majd vetéskor ismét lazitás és mag vetést követően hengerezés). Szépen ki is kelt a fű, azonban most hogy beköszöntött a június a képeken látható problémák jöttek elő. kisebb nagyobb foltokban elsárgul kiszárad a fű. Locoslni 2-3 naponta az esti órákban szoktuk, májusban kapott egy kis bio műtrágyát is. 4-5 cm vágási magasságot szoktunk hagyni.
Mi lehet a probléma? Gomba, kártevő, esetleg helytelen ápolás?

Várom válaszukat,
Üdv,
Arnold

#55308