nyári gyepkezelés

Pap Edina Szaktanácsadó

Mennyi vizet juttat ki egyszerre? nagyon valósínű, hogy az egynyári perje szaporodott el a gyepben, ami a felszíni öntözés következménye. a Gyepet mélyrétegűen kell öntözni, a gyökerekhez juttatni a vizet. A gyepfelszín, a talaj felső néhány centis rétege mindig legyen száraz. Gyepszakértőnk korábbi válaszát itt találja: https://www.gazdabolt.hu/szaktanacsadas/9-gyep-es-gyepapolas/23262-nyari-perje-irtasa-a-meglevo-gyepbol

#55732
Zsanett Barabas

Kedves Edina,

Hetente nyírom a fűvet a fűnyírót 4,5 magasságra állítva. Automata öntözővel heti 2-3x öntözök nagy kanikulában a vízmennyiséget megnövelve. Az öntözés hajnali 4 órakor történik.

#55718
Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, hogy a nyírási és öntözési szokásairól írjon néhány szót.

#55697
Zsanett Barabas

Csatolok képet

#55686
Zsanett Barabas

Kedves Edina,

A gyepen világoszöld foltok jöttek elő, olyan minta a fűszálak elgyengültek volna foltokban. Könnyen ki is lehet tépni ott a füvet gyökerestől. Márciusban Maintenance, májusban All Around tápot adtam neki. Eddig szép és erős gyepem volt. Aztán pár napja egy kis Stresscontrollt szórtam ki, mert egy két helyen eszrevettem ezeket a foltokat és azt gondoltam, hogy táp kell neki. De egyre több lett a folt. Mi lehet az oka? Köszönöm

#55685
Pap Edina Szaktanácsadó

Az All Round-nak még hatnia kellene, ha megfelelő dózist alkalmaztak, és nem lett túlöntözne a gyep és/vagy nem volt áradásszerű eső, legfőképpen, ha túl homokos a talaj. A kezelést meg lehet ismételni. A nyári melegben a magasabb káliumtartalmú Stresscontrol típust javaslom.

#55113
Csaba Varga

Tisztelt Gazdabolt!

Tavasszal (március) megtörént a gyep kétszeri szellőztetése, majd megszórtuk all round műtrágyával.
Szépen hatott is, mert szép zöld a gyepünk, nem foltos, szépen dúsan nő.
Viszont tavaly nyár közepére "elfáradt" kezdett foltokban sárgulni, elvesztette élénk zöld színét.
Ezt megelőzendő kérdezem, hogy érdemes e még egyszer megszórni valamilyen műtrágyával így május-júniusban?
Ha igen milyennel?


Egyedüli probléma az ecetfa vagy bálványfa kiírthatatlansága, pedig ki lett csákányozva, még nem túl empatikusan sósavat is öntöttünk rá mélyen a földben. De egyszerűen nem tudunk mit kezdeni vele.

Válaszát előre is köszönöm!

#55076