Gyep karbantartása

Pap Edina Szaktanácsadó

A marhatrágyát inkább a veteményeskertben használja talajjavításra. A gyepre elegendő a Maintenance gyeptrágya. 2-3 hónapos a hatástartama, a nyári nagy melegben, július-augusztusban váltson Stresscontrol műtrágyára.
https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/1664-scotts-everris-stres-control-stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg.html
A gyepben a túlzott mennyiségű szerves anyag (így a felhalmozódó, korhadó nyesedék is) a kalapos gombák táptalaja, aminek nagy része mérgező.
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/778-kalapos-gombak-a-gyepben

#52689
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Bezur Péter! A kétszikű gyomok ellen a Dicophar, Gyomstop, Bofix Garden vagy Colombus gyomirtó szer használható (amelyiket be tudja szerezni) fűnyírás előtt. Létezik gyomirtós gyeptrágya is. https://www.gazdabolt.hu/gyomirto-szer/7572-beckmann-gyomirtos-gyeptragya-22-5-5-3kg.html
A gyomfüvet ellen a gyep megerősítésével (talajszellőztetés, megfelelő öntzöés nem túl alacsony nyírás, illetve rendszeres tápanyagutánpótlás tartós hatású gyeptrágyával) lehet.
https://www.gazdabolt.hu/gyomirto-szer/1663-dicophar-01-l.html
https://www.gazdabolt.hu/gyomirto-szer/2982-bofix-garden-10-ml.html
https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/1677-substral-hosszu-hatasu-gyepmutragya-5-kg.html

#52688
Mariann Vezér

Kedves Edina!
A Marha-Jó pelletált szarvasmarha trágyát használhatom-e a Landscaper Pro Maintenance 2-3hó 20-5-8+m.e. -val együtt vagy mit ajánl a trágya helyet?
Válaszát megköszönve!
Vezér Mariann

#52617
Péter Bezur

A kézi megoldás nem kivitelezhető, mert a terület is nagy és lóherétől kezdve, egyéb apró levelű gyomok is vannak benne, amik a lenti képen is látszanak.
Nem penészes, csak kopott.

#52611
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kézi gyomkiszúróval kell kiszedni a talajból, vagy csakis a gyomfűre Glialkát permetezni. A kopott foltok penészesek? Vagy csak a talaj látszik ki?

#52588
Péter Bezur

Köszönöm!
A megmaradt gyomokkal nem kell most külön foglalkozni?

#52582
Pap Edina Szaktanácsadó

Első körben - majd, ha elmúlik a hideg idő, húsvét előtt - javaslok egy fűnyírást, gyepszellőztetést, illetve felülszórást tavaszi gyors zöldítő gyepműtrágyával. Pl: https://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/5529-dcm-vital-green-14-4-83-mgofemikroelemek-25-kg.html
Felülvetésre nincs szükség.

#52559
Péter Bezur

Kedves Edina!
Szeretnék segítséget kérni, hogy mit rendeljek tavaszi gyep indításhoz, talaj javításhoz. Tavaly Önöktől rendeltem őszi tápozáshoz, felülvetéshez, DCM Grass-Caret-t és Barenburg Watersaver fűmagot, ezek szépen tették is a dolgukat, összeszedte magát a gyep. Mostanra már it-ott kicsit sárgás a fű, van, ahol viszont foltokban megindult a növekedés, és ezeken a helyeken szép zöld is. Sajnos gyom is van benne, nem fagyott ki a télen, nem volt annyira hideg, és felülvetést is kell csinálni. Mit használjak, milyen sorrendben kell elvégeznem a teendőket? Köszönöm előre is a tanácsokat és tippeket!

#52533
Csaba Varga

Rendben. NAgyon szépen köszönöm a segítséget!

#52386
Pap Edina Szaktanácsadó

Plusz 5 C-fok feletti hőmérséklete már nő a fű. Az éjszakai fagyok elmúltával, március második felében elvégezheti a munkákat.

#52383
Csaba Varga

Köszönöm a gyors választ!
Eszerint fogok cselekedni, remélhetőleg helyreáll a gyep állapota.

Gyepszellőztetést is elvégzem, mit javasol, mikor érdemes ezt megtenni? Reggelente még térségünkben is vannak fagyos reggelek, befolyásolja ez a dolgokat vagy ez a -3-4 fok nem gátolja a fűnövekedést már?

#52375
Pap Edina Szaktanácsadó

Valószínű, hogy nem kapott a gyep a telepítés előtt/után tápanyagot. Gyors tavaszi zöldítésre a Landscaper Pro Maintenance típust javaslom, az 5 kg-os kiszerelés 100-200 nm-re elég. https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/4846-scotts-everris-maintenance-rovid-hatastartamu-gyepfenntarto-20-5-8-2-3-honap-5-kg.html
Érdemes egy tavaszi gyepszellőztetést végezni, majd az első nyírás után kiszórni a fent javasolt műtrágyát. Ez 2-3 hónapos hatású. Májusban kijuttathatja az AllRound típust, ami további 4-5 hónapig tart, majd jöhet az PreWinter. Célszerű jól beállítani az öntözőrendszert. Ott szokott elbukni a gyepfenntartás.
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/1147-hogyan-pusztithatjuk-ki-a-gyepet-az-oentoezessel-pap-edina

#52342
Csaba Varga

Tisztelt Gazdabolt!

Nyáron telepítettünk nagyjából 100m2 gyepszőnyeget kertünkbe.
Szépen fejlődött, gyorsan nőtt, sűrűsödött, gyönyörű képet mutatott.
Ősz beköszöntével elkezdett sárgásodni, mostanra februárra pedig nagyon sárgás hatása van.
Milyen lépcsökben érdemes megkezdeni a karbantartást, hogy májusra-júniusra a gyep zöld képe helyreálljon?

Arra gondoltam, hogy felgereblyézem, majd utána valamiféle gyeptrágyát szórok rá. Vagy ez március elején még korai?
Maltafloor plus vagy finale gyeptrágyát ajánlottak, de hogy tavasszal melyik az ideálisabb, nem tudom.
Kérem segítségét, hogy milyen lépéseket tegyek a kert újjáélesztéséért, vagy ez a téli sárgulás természetes folyamat, és tavasszal vágás után helyreáll?

Előre is köszönöm!

#52333