2-3 hetes fű elhalása

Tibor Kovács

Az öntözéssel kapcsolatban szeretném még kérdezni, hogy nálunk nagyon homokos a talaj. Ez esetben is a heti 2x -i öntözést javasolná?

Köszönettel:
Kovács Tibor

#50475
Tibor Kovács

Kedves Edina,
Ismét köszönöm a válszát. Az Ön által ajánlott

https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/5442-substral-oszi-kondicionalo-gyeptragya-5kg.html.

gyeptrágya sajnos már nem volt kapható. Végül is DCM Antagon -nal szòrtuk meg a tedületet, és úgy néz ki, hogy renbe hozta. Köszönöm a válaszait és a segítségét!

Üdvözlettel:
Kovács Tibor

#50474
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Több oka is lehet a sárgulásnak! A napi két öntözés túlzás. nagy melegben is elég hetente 2x, de akkor nagy mennyiséget kell kijuttatni. Adjn a gyepnek magas káliumtartamú tartós hatású gyeptrágyát https://www.gazdabolt.hu/gyep-mutragya/5442-substral-oszi-kondicionalo-gyeptragya-5kg.html. A hideg esős idő (túlöntöés) előhozta a rizoktónia gombabetegséget is. Kötött talajon célszerű gyepszellőztetni.

#50365
Tibor Kovács

A teljes terület, hátul az újra vetett résszel.

#50234
Tibor Kovács

Elfekvő fűszálak. Kis területen, mintha ki lenne száradva

#50233
Tibor Kovács

Küldök pár képet, a területről. Sárga fűszálak.

#50232
Tibor Kovács

Kedves Edina,
Köszönöm gyors válaszát, és elnézést, hogy csak késve tudok rá válaszolni. Nem történt sózás azon a területen. Bár a képen nem látszódik, de a problémás rész közvetlen házfal mellett helyezkedik el, nincs mellette út amit sóztunk volna. A területről azt kell tudni, hogy 4 évvel ezelőtt lett elsőként fűvesítve, előzetes gyomtalanítás után, Ekkor nagyon szép lett a gyep, de megjelent közötte az átok tüske nevű gyom, plusz tarack is, és elpusztította az egészet. Rákövetkező évben totál gyomírtózás után újra fűvesítettünk, de sajnos ugyan ez történt. Ez után ismét totál gyomírtást csináltunk, és a teljes területet felástuk, kiszedtük a föld alatt elterülő gyökereket, és nem vetettünk bele újra fűvet. Az átok tüske + kevesebb tarack újra megjelent. Ekkor ismét totál gyomirtóztunk. 2 év telt el amikor is nem volt fű a területen. Ez alatt az idő alatt ismét gyomirtóztunk, mert az újra előjott. 2 év elteltével már nem indult el a gaz és így fűvesítettünk (ez volt most). A problémás területett egyébként most kikapáltuk, és újra fűvesítettük. A többi részen, az a teljes elhalás, amiröl küldtem Önnek fényképet, nem jelentkezett, és eddig még az átoktüske és a tarack sem jelent meg Hála Istennek, viszont elég sok helyen, nem csomókba inkább elszórtan sárgulnak a fű szálak. Ezt gombaölő szerrel lepermeteztük, amitől valamivel talán jobb lett, de nem számottevően. Jelenleg is viszonylag szépnek mondható, de elég sok a sárga fűszál, és vannak olyan részek is, ahol nem sárga a fű, de elfekszik, mintha nem kapna elég vizet, pedig hát volt eső bőven amikor pedig nem volt akkor reggel + este locsoltuk. Lehetséges, hogy sűrű lett a vetés, vagy gyenge minőségű a talaj? Nagyon szeretnénk megőrizni az egészségét de nem tudjuk milyen irányba induljunk el, tápanyag vagy bármi más tekintetében.

Válaszát várva.
Köszönettel:
Kovács Tibor

#50231
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Tibor. Lehetséges-e, hogy a károsodott részen más a talaj, esetleg télen sózás történt?

#50127
Tibor Kovács

Tisztelt Hölgyem!

3 héttel ezelőtt füvesítettünk. Nagyon szépen fejlődésnek is indult. Élénk színben sűrün. 4-5 nappal ezelőtt főleg a kert széle felé egy vastagabb sávban fakulni kezdett a színe, és a fűszálak elvékonyodtak elfonnyadtak, van olyan rész is ami már teljesen elhalt. A többi területen továbbra is szépen sűrün nő.
Mellékelek egy fényképet és szeretném kérni a véleményét, hogy mi lehet a baj.

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Kovács Tibor

#50079