Sarga foltok

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A reggeli pókhálószerű képződmények a pítium (ombafonalai, ami állandóan nedvesen tartott, rossz technikával öntözött, kötötött, túlnitrogénezett talajon jelenik meg.
A gyepszellőztetést célszerű erre alkalmas kéziszerszámmal, gyephasogatóval újra elvégezni, főleg, ha kötött a talaj. (https://www.gazdabolt.hu/gyepszellozteto/1084-cs-fulevegozteto-boy-kerekes.html)
A fűnyíráskor a nyesedéket mindig távolítsa el. Használjon káliumtúlsúlyos, tartós gyeptrágyát, most is érdemes lehet az őszi-téli kondicionáló típust kijuttatni. És ami a legfontosabb: az öntözőberendezést úgy beállítani, hogy inkább hajnalban vagy este öntözzön, ritkán, nagy vízadaggal. Nyáron a 35 fokos kánikulában is elég heti 2-3 öntözés, de egyszerre 15-25 mm vizet kell kiadni. Esőmérővel ellenőrizheti. (https://www.gazdabolt.hu/diagnosztikai-eszkoz/2685-csapadekmero-leszuro-tuskevel-pluvio-pic.html)

Hasznos információ:
https://icl-sf.com/hu-hu/explore/golf-s-sportp-ly-k-kert-p-t-s/iturf-rendszerszint-megold-s/gomb-s-t-rothad-s-ellen/

#49506
Jozsef Luka

Tisztelt Szakerto!

Tavaszi gyeplazitas es gyeptragyazas utan egy hettel tortent funyiras utan talalkoztam a kepeken lathato jelenseggel. A funyirast koveto 2. napon a gyep foltokban sargas illetve fako, halvany zold szinu. Az elenkebb zold teruleteken erosebb es jobban is novekszik. Megvizsgalva a fuszalakat nem latok rajta foltokat vagy gombasodasra utalo jeleket. Egyszeruen csak a sargas teruleteken gyengebben fejlodik. Mi lehet ennek az oka? Mit javasol? Nehany tovabbi informacio: A gyep tavaly oszi vetes. Tel elott rovidre vagva es oszi-teli felkeszito gyeptragyazva a javasolt mennyisegben. Iden tavasszal gyepszelloztetessel inditottam (igaz nem celszerszammal csak sima hazi gereblyevel megkapargatva) majd gyeptragyazas illetve ra egy hetre idei 1. funyiras kovetkezett. Ezek utan 1-2 nappal jelentkeztek a foltok. A gyeptragyat kezzel szortam ki, feltehetoen egyenetlenul. Egyebekent a talaj igen kotott es allandoan nedves. Reggeli orakban pokhaloszeru kepzodmenyek nehany helyen.

Mi a javaslata?

Koszonettel,
Jozsef

#49489