Agyagos talaj javítása

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Agyagos talajon javaslom a teljes talajszerkezet javítását 40-50 cm mélységben. Nem elég a felülszórás, az 5 cm termőréteg kevés. Homok, komposzt, érett marhatrágya beforgatása javasolt, több menetben. A gyomok kikelesztése után többszöri gyomirtás, a gyomok letakarítása, porhanyós, morzsalékos talajszerkezet kialakítása után lehet füvesíteni május végén vagy ősszel, augusztus végétől. Kötött talajon fontos a lyuggatásos gyepszellőztetés és a homok felülszórás.

#56269
Tamas Benedek

Kedves Szakértő!

Olyan problémával küzdők évek óta, hogy a kertemben agyagos a talajom olyannyira, hogy ha jön egy nagyobb eső napokig nem tudom hasznalni a kertem.
Az agyagos föld fölött van egy 5cm termöföld és arra került a gyepszönyeg.
Arra volnék kiváncsi, hogy ha gyepszellöztetés után a füre szorok egy 2-3cm homokozo homokot azzal tudok e segiteni a agyagos föld fellazítasan illetve nem teszem e tonkre a fuvemet?
Válaszát elöre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Benedek Tamás

#56248
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Mindenképpen lazítani kell a talajt akár homok, komposzt bedolgozásával. Tőzeget nem javaslom önmagában, de tőzeges földkeverék jó lehet a meglévő talajba bedolgozva 20-25 kg/ m2 adagban. A talajélet és gyökeresedés serkentésére Bactofil Pázsitot alkalmazhat: https://www.gazdabolt.hu/talajjavito-talajkondicionalo/2208-bactofil-a-10-por-pazsit-10-g.html. Az Amalgerol is kiváló, rendszeres használat mellett.

#48431
Gábor Oravecz

Kedves Szakértő,
Kb. 300 m2-en újra kell vetnem a gyepet, mert az építkezére bejáró gépek nagyon rossz állapotot hagytak maguk után. Tavasszal gyepesítettem, akkor az egész terület fel lett szántva és el lett boronálva. A kert nagy részén jól sikerült a füvesítés, de az említett területen annyira öszetömörödött a talaj, hogy egy részén ki sem kelt a fű egy másik részén pedig kikelt, de nem nő, lassan pusztul.
Mindenütt azt olvasom, hogy a kötött, agyagos talajt a legjobban szerves anyag hozzáadásával lehet javítani. Komposztot viszonylag olcsón tudnék szerezni, de az nem gyommag mentes.
Megoldásként arra gondoltam, hogy (semleges/enyhén savas, PH=6) tőzeget forgatok a talajba és meglocsolom valamivel, amitől beindul a talajélet. (Pl. Amalgerol) Ön szerint:
1. Jó ötlet ez? Ha igen, kb. mennyi tőzegre lesz szükségem négyzetméterenként?
2. Kell-e melioritot vagy hasonló, jó víz- és légáteresztő képességet elősegítő anyagot alkalmaznom?
Válaszát előre is köszönöm.

#48421