elszáradt, kiégett gyep

Pap Edina

A talajban lehet a hiba, lehet, hogy nagyon kötött alul, ezért nem todott mélyebben legyökeresedni a fű a gyeptéglából. Ha homokos, akkor meg nincs benne elég tápanyag. A talajt jól át kell forgatni, fölszántani 30-40 cm mélyen, majd elsimítani. Vetés előtt Starter műtrágya kijuttatása javasolt, a későbbiekben pedig az évszaknak megfelelő gyepfenntartó műtrágyákat használják: tavasszal nitrogénesebbet, ősszel káliumosat.

#30517
Tóth Gyula

Tisztelt Szakértő!

4 éve gyeptégláztunk, azóta szép volt a füvünk.
Öntözőrendszer működik fúrt kútból.
Nyár elején észrevettük, hogy foltokban szárad ki a fű, a megszokott, rendszeres öntözés ellenére.
Felgereblyéztük, újra vetettük, de mostanra elértünk oda, hogy még a fűmag sem kell ki.
Hiába a a sűrűbb öntözés, és újravetés, szinte semmi nem változik.
Az árnyékosabb részeken szép, nyírni is tudjuk, de a naposabb részek már szinte siralmas állapotban vannak.
Mi ez, és mit tegyünk így ősz elején?
köszönjük szépen előre is és válaszát várjuk.
üdvözlettel
Tóth Gyula

#30236
Pap Edina

Ami nagyon fontos: reggel kell öntözni, hogy a lombozat napközben fölszáradjon, és ne támadja meg a gomba. Mélyrétegben kell öntözni, inkább heti 1 alkalommat hosszabb ideig. Ha talaj nagyon agyagos, gyepszellőztetés, azután homok felülszórása nagyon javasolt ősszel. A másik dolog, hogy a gyepműtrágyát nyírás után kell kiszórni és beöntözni. A gyep sajnos a rossz talaj miatt nem lesz pázsit, de ha nem nyírja nagyon mélyen, és kapjon rendszeresen tápanyagot, akkor viszonylag jól karban tartható

#27925
Barta Attila

Most már talán jó is lesz...

#27696
Barta Attila

És még egy kép.

#27695
Barta Attila

Üdv!

Költözés után kb 3 héttel álltam neki fű gondozásának (kb 250nm-nyi felület). Már akkor is helyenként sárgás volt a fű, foltokban hiányzott, úgyhogy a lenti eszküzzel áthúzgáltam a területet. Nagyon sok gyepfilcet eltávolítottunk, a kemény talajon viszont nem igazán segített...
Másnap jó minőségű műtrágyát szórtam szét adagoló kocsival, utána jól belocsoltam. A hétvégi kánikulában délután lenyírtam kb 4.5 centisre, és direkt este locsoltam, kb 2 órán át.... Aztán 2 napig nem voltunk itthon és már tegnap láttam, hogy eléggé megviselt állapotban van, mellékelek képeket, hátha tud valamilyen tanácsot adni...

Előre is köszönöm!

#27694
Pap Edina

Kedves Tünde. Javaslom önnek a műanyag gyeprácsot, de nem a legolcsóbbat. http://www.packers.hu/bemutatkozo.php

#26068
Pap Edina

Kedves Krisztián. Tavasszal felül kell vetni a foltot.

#26067
Pap Edina

Kedves Lili. Milyen adagban juttatta ki a műtrágyát?

#26066
Szabó Tünde

Tisztelt szakértő sajnos az udvarunkban a fű tönkre ment mert beálltunk a kocsival. Ön szerint ahoz , hogy a kocsival továbbra is lehessen ott parkolni de a fű is szép legyen mit lehet tenni? Köszönettel.

#25943
M. Krisztián

Üdvözlet!

Scotts gyepstartert használtam, és egy kis ügyetlenség miatt, a szórókocsi adagoloja kinyílt, és 2-3 helyen nagyobb mennyiség szóródott ki. Kb. 30 cm×20 cm-es foltokban teljesen kiégett a gyep. Ennek már kb. 3 hete. Semmi jele annak, hogy be akarná nőni a fű. Mit lehet tenni? Várjak még, vagy egyszerűbb valahogy kiszedni (hogyan??) a kiégett részt, visszatölteni földdel és felülvetni?

Köszönöm!

#24194
Szabó Lili

Scott 1-3 hónapos fenntartó műtrágy kiszórása után kb 3 nappal nagy forróságban sárga foltokban kiégettnek látszik a fű.
Nem tudom eldönteni, gomba okozza-e a sárga foltokat vagy a műtrágyáról égett-e ki.
gyanús, hogy a műtrágya...ebben az esetben mit lehet tenni, hogy ne növekedjen a sárga foltok száma?

#24031
Pap Edina

1. Igen, nagyon valószínű, hogy beszárad gombafolt.
2. A kaszálékot csak akkor szabad rajt hagyni, ha a talaj nem kötött, és egy centinél rövidebb a levágott fűszálak hossza.
3. Az eszköz nem gereblye, hanem kézi gyephasogató. Kötött talajon tavasszal célszerű alaposan meghúzkodni vele a gyepet.

#20283
M.Betty

3. az eszköz, amivel a kaszálékot eltávolítjuk (Gardena).

A fű színe szép sötétzöld a stresszkontroll trágyának köszönhetően, a képek ugyan nem adják vissza (telefonnal készültek).

Köszönettel: M.Betty

#20249
M.Betty

2. a kiszáradt (gomba miatt) fűmaradványok, ill. a fűnyírás után a fűben maradt kaszálék (kb. 3-4 nyírás óta nem volt összehúzva, gyűjtőkosár van a nyírón)

Nyírás után mindig gyűjtsük be a maradék kaszálékot?

#20248
M.Betty

Kedves Edina,

köszönöm válaszát. Átütemeztük a locsolást, k, cs, sz, napokra ill. a nyírási magasságot is megemeltük, így remélem hamar rendbe jön a gyep.
Küldök néhány fotót és kérdést hozzá, amiben várnám véleményét.
1. a kiégett folt - valóban gomba okozhatta e?

#20247
Pap Edina

Kedves Betty. Igaz: legjobb lenne reggel öntözni. Az öntözés szokott a legnagyobb gondot okozni, pontosabban a túlöntözés. Inkább hagyja kicsit kiszáradni a gyepet, és nyírja magasabbra (6-7 cm-s tarlóval). Nagy a valószínűsége a gombának. Javaslom olvasásra az alábbi cikket: http://www.kerteszetesszoleszet.hu/node/208
Szellőztetni ősszel és/vagy tavassszal kell, ha kötött a talaj.

#20192
M.Betty

Kedves Edina!

Nálunk is hasonló a probléma, foltokban kiégett a gyep.
A nagy hőségben naponta locsoltuk, nagyobb vízmennyiséggel, normál esetben 2 esetleg 3 naponta. Június végén kapott Scotts stresszkontroll műtrágyát, a színe szép zöld, sűrű, a növekedése is intezívebb lett, leszámítva a foltokat.
Egy laikus ismerős aki látta azt mondta, szerinte gombásodás okozta a száraz foltokat, mert sűrű a fű, sok eső, vagy locsolás után nehezen szárad ki. Mi tegyünk? Ritkábban locsoljunk, kezeljük vmivel? Illetve milyen gyepmagasságot javasol a sűrű fű esetére és milyen gyakran szellőztessük?
Igaz e, hogy a kora reggeli locsolás jobb, mint az esti (pont a felszáradás miatt)?

Köszönetel:
M. Betty

#20173
Pap Edina

A Glialka perzselő hatású totális gyomirtó szer: mindent visz. A kikopott foltokat meg kell tisztítani, a talajt a foltokon följavítani, és felülvetni a gyepet. Kisebb, 10-15 centi foltokat könnyedén benő a meglévő gyep, de a nagyobbakat már felül kell vetni.

#20152
Kristóffy László

Glialka star gyomírtóval permeteztem a gyepet, a sok gyom miatt.
Sajnos sok helyen megégett.
Van remény, hogy kihajt a gyep vagy újra kell vetni?

#20119