Új gyep

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Házikertbe, ahol nemcsak nézik a gyepet, hanem használják is, mindenképpen valamilyen sport jellegű keveréket javaslok. Pl: https://www.gazdabolt.hu/hazikerti-fumag/18-fumag-biliard-sport-keverek-agro-largo-10-kg.html

#45071
Lajos Sonyovszki

Kedves Edina!
Gyepesíteni szeretnénk a kertünket, de nem tudjuk, hogy melyik fajta fűmagot vegyük, ami úgy árban, mint minőségben megfelelne.
Kertünkrejellemző:
A nap nagy részében erős napsütésnek van kitéve, a talaj minősége vegyes, (nem a leg rosszabb), viszont olyan fűmagot szeretnénk, ami aránylag gyorsan nől, nem csomós (gazos),. 3 féle keveréket néztem, és abból szeretnék választani: Fűmag Pázsit keverék Polder 20 kg, vagy Fűmag Niagara pázsit keverék Agro-Largo 25 kg, esetleg: Fűmag Kentaur Szárazságtűrő keverék Agro-Largo 25 kg.
Előre is nagyon köszönöm a választ!
Üdvözlettel: S.Lajos

#45024
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Adrienn. Kicsit késői a válasz az őszi nyírással kapcsolatban, de a tavaszra tudok tanácsot adni. Az árnyékos részre jó volna árnyéktűrő keveréket vetni. Ha a kertben napos és árnyákos foltok is vannak, akkor az Everris Sun and Shade fűmagot javaslom. A moha ellen pedig a Moss Control műtrágyát tavasszal kijuttatni. Ősszel a gyepet nem szabad se túl magasra, se túl alacsonyra hagyni, az 5-6 cm megfelelő. Most, márciusiban el lehet vézegni a gyepszellőztetést, pl. hasogató gereblyével, különösen a mohás foltokat célszerű egymásra merőleges irányban többször átjárni, majd letakarítani a hulladékot. Az első fűnyírást követően jöhet a tavaszi zöldítő (Maintenance) műtrágya, illetve a felülvetés, ahol szükséges.

#44846
Adrienn Virágh

Kedves Szakértő! Tanácsra lenne szuksegem. Iden szeptemberben vetettuk a fumagot (Scotts Finesse), elotte minden fontos elokeszuletet megtettunk a talajjal. Substral starter tragyaval inditottuk a novekedest. Szepen bedusult mostanra. Viszont vannak olyan dolgok, amik nem tisztak nekem. Meddig kell nyirni a fuvet ősszel, milyen magassagban vagjuk le az utolso funyirasnal? Vannak olyan reszek, ahol enyhén mohasodik, mert osz vegen, telen nem eri a napfeny egy tujasor miatt (tavasszal, nyaron igen). Ezzel mikor es mit tudok kezdeni? Gyepszelloztetes tavasszal szukseges lesz-e, vagy varjunk vele?
Nagyon koszonom elore is a segitseget!
Üdvözlettel,
Adrienn

#44524