Gyep betegség

Szilvia Demecs

Kedves Edina!
Csatolt kép alapján nem tudom tud e segíteni, késő ősszel kezdődött a képen is látható sárgulása a füvön amit amistrral permeteztem le. azóta egyre elterjedtebb, és fehér foltok is megjelentek a fűszálakon. Kérem segítsen nekem abban, hogy mivel kezeljem le és hogy mikor, már most vagy majd később. Segítségét előre is köszönöm!

thumb
#44729
Edina Pap Szaktanácsadó

Nehéz megítélni a kép alapján. A nyár eleji vetések nem túl sikeresek, különösen idén, amikor nagy volt a hőség és a szárazság. Elképzelhető, hogy csak a felszínt öntözte, amivel többet ártott, mint használt. Most ősszel fűnyírás után végezze el a gyephasogatást, szórja ki a magas káliumos gyepműtrágyát (PreWinter), és vesse felül a gyepet azonos típusú fűmaggal.

#44154
Attila Kemenár

Még egy fotó közelebbről is!

thumb
#44061
Attila Kemenár

Tisztelt Címzett!Nyár elején vetettem el a füvet,ami sikeresen ki is kelt!Zöld volt,dús volt,de egy idő után elkezdett kisárgulni,kikopni!Gyakorlatilag a starter műtrágya óta nem kapott más tápanyagot és autómata öntözőnk van!Csatoltam pár fotót,amin látható a fű kipusztulása!Mi lehet a probléma és mit tehetnék?Nagyon köszönöm a válaszukat!!!

thumb
#44060
Péter Kozák

Ami még elfelejtettem, hogy a dollárfolt okozója ellen (Sclerotinia gomba) Trifender WP vegyszert permeteztem a fűre!

#43975
Péter Kozák

Kedves Edina!

Köszönöm a segítséget! Megnéztem a dollárfolt okozta probléma gyökerét a megadott oldalon. Gyepszellőztettem ( bár tudom h nem ez az az időszak amikor ezt meg kell tenni), magas Nitrogén tartalmú tápanyagot juttattam a fűnek és a sárga foltok úgy néz ki elmaradoznak. Az alap probléma megoldódott, nincs 5-10 sárga folt a kertben!!

Köszönettel:

Kozák Péter

#43974
Edina Pap Szaktanácsadó

Macska-, kutyavizelet mellett lehet dollárfolt-betegség, de az ritkán szokott egyetlen foltban jelentkezni:
https://icl-sf.com/hu/explore/golf-s-sportp-ly-k-kert-p-t-s/iturf-rendszerszint-megold-s/doll-rfolt-eset-n/

#43759
Péter Kozák

Még egy fénykép. Annyit az előzőekben leírtakhoz, hogy az eltávolítás során 2-4 cm mélyen is érezni az Ammónia szagot!

thumb
#43755
Péter Kozák

Kedves Edina!

Segítségét kérném az alábbi probléma miatt! Ebben az évben több esetben is előfordult, hogy a gyep különböző pontján 5-10 cm sugarú kör alakban 1-2 nap alatt elpusztult a fű! Annak eltávolítása során erős Ammónia szagot lehetett érezni! Fényképet mellékelek!

Kérdésem lenne, hogy mi okozza ezt a problémát?

Köszönettel:

Kozák Péter

thumb
#43753
Edina Pap Szaktanácsadó

A muhar is visszaszorul, ha a gyep elég tápanyagot kap. Egyelőre kézi gyomlálás jövet szóba, vagy foltszerű glialkázás. A gyepszellőztetés tavasszal és ősszel javasolt.

#43468
Balázs Földi

Köszönöm szépen a segítséget. Muhar ellen is kaphatnék tanácsot? Gyepszellőztetésre gondoltam, majd a stresszkontrolos műtrágya szórása?

#43405
Edina Pap Szaktanácsadó

A Yara Mila tápoldatozó műtrágya nem gyepműtrágya. A napi öntözés káros..2-3 naponta elegendő, de egy-egy alkalommal (hőmérséklettől függően) 20-30 mm-t ki kell adni. Helyezzen ki csapadékmérőt a gyepre, és nem az idő legyen a mérvadó. A Talajfelszínt mindig ki kell kicsit szárítani. A fű gyökerét kell öntözni, ami 20-30 cm-en van. Nyáron ne adjon nitrogénes műtrágyát, helyette káliumos stresszkontrol tartós műtrágyát.

#43372
Balázs Földi

Üdvözlöm!

Segitségét szeretném kérni gyepem megmentésében. Két fő problémám van. Az egyik a muhar kezdi átvenni a hatalmát , után a fű vége sárga szinű ill. tele van sárga elhalt fűszálakkal. Amit tudni kell az eddigi karbantartásról: Március végén gyepszellőztetés, április és június elején Yara mila complex műtrágyával beszórva ( nitrogén tartalma 18% ) . Öntözés rotoros szórófejekkel történik a hajnali órákban ,fejtől-fejig szórnak , 1 és 1 1/2 óráig locsolnak. 4-5 naponta nyírom. Míg enyhébb idő volt nem voltat ilyen gondok. Válaszat előre is Köszönöm!

thumb
#43289
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Tímea. Már nem kell naponta locsolni, az a lehető legrosszabb. Milyen műtrágyát kapott? Az alább írt tanácsokat kövesse.

#43129
Tímea Kréki

Csatolok egy közelebbi képet is.

thumb
#43054
Tímea Kréki

Kedves Edina!

A mi problémánk is a hópenész lenne?
Áprilisban lett vetve a fű, egy olyan területen ahol az elmúlt évben lebontottak egy házat, majd építkeztek rajta, de vetés előtt fel lett kapálva.
Két fajta fűmagot szórtunk szét, sportot és árnyéktűrőt. Adódhat ebből a különbség? Kapott műtrágyát is. Valamiért néhol a szegélyek mellett is tönkrement a fű, viszont ahol szép zöld, ott nagyon gyorsan nő.
Egyenlőre még naponta locsoljuk. Lehet hogy sok neki?
A frissen kikelt fűre egy pici gyerek miatt sokat ráléptünk. Ez lehetett baj?

Köszönettel,
Timi

thumb
#43053
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Adrienn. Ön a sokadik, aki ezeket a tüneteket tapasztalja az idén tavaly vetett gyepen. Hópenész a gond, amit az áprilisi "tél" hozott elő! A gyakori öntözés a gombák melegágya, amire rásegített az áprilisi tél is. A legnagyobb hőségben is elég heti 2x öntözni, de egy alkalommal 30-40 mm is kiadható. Az alábbi tanácsok megszívlelendők:
Ne adjunk túl sok nitrogént a kórokozó számára kedvező a környezeti viszonyok között. Ősszel magas K-tartalmú és alacsony N-tartalmú műtrágyát használjunk.
A visszafogott N-adagolás (elsősorban szabályozott tápanyag-leadású műtrágya formájában) segít megelőzni a buja fejlődést, a laza levélszövet kialakulását.
Törekedjünk a filcesedés megakadályozására.
Csökkentsük a felszíni nedvességet. Öntözzünk hajnalban. Tegyük lehetővé a jobb légmozgást a gyepfelszínen.
Levegőztessük a talajt.
Műtrágyának most inkább egy káliumosabb stresszoldó típust javaslok: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06189-Scotts-Everris-Stres-Control-Stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg

#43007
Adrienn Virágh

Kedves Uram/Hölgyem!

Tavaly tavasszal telepítettük a gyepünket sport fűmaggal az előírtaknak megfelelően. A telet szépen átvészelte, idén tavasszal gyönyörű zöld és sűrű gyeppé vált. Kb. 1-1,5 hónapja megjelentek rajta sárgás foltok. Fűnyírás előtt szép zöld, de utána látni lehet, hogy a töve sok helyen sárgás. Idén kétszer kapott tápsót, egyszer szellőztettük, öntözzük. A héten volt három napig eső is, így jelenleg biztos nem "szomjas". Gombára gyanakszom. Kérem, a képek alapján adjanak tanácsot, mit tegyünk! A sűrűségével sem vagyok elégedett, sok helyen látszik a föld.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,

Adrienn

thumb
#42994