Szálasra tépett fű

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A szelesebb és vaskosabb levelű nádképű csenkeszt jobban tépi a forgókéses fűnyíró. Egyenes vágási felületet csak a hengerkéses fűnyíró képes csinálni.

#54110
Ficzkó László

Nálam is pontosan így néz ki a gyep a fűnyírás után. Robotfűnyíró új késekkel is így tépi. Benzines fűnyíró úgy szintén, esetleg, hogy nagyon lassan tolom, akkor jobb egy picit a végeredmény. Borotvaéles a benzines kése is.
Egy másik területen, ahol nem telepített fű van, ott mind a két gép csodaszép gyepet képes vágni.
Mi baja lehet a gyepnek? Sport fűmag keverék.

#54074
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Nem elég éles a kés vagy nincs kiegyensúlyozva a tengely.

#51614
Tanko Beata

Fűnyíró tökéletes mégis szálasra tépi a füvet.Mi a baj?

#51582
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Úgy látom, nádképű csenkeszes a terület, ami egy keményszálú fű. A nem öntözés még keményebbé teszi a levéllemezt. Mindenképpen csak pengeéles késsel szabad vágni. Érdemes lenne kicserélni a kést. A hengerkéses fűnyírót próbálta már?

#42905
Tamás Kanter

Tisztelt Gazdabolt!
200nm kertben többször is újravetett fűnél mindig ugyan oda lyukadok ki. A fű nyírás után fehéres lesz, mert közelről megvizsgálva a fű tetejét szálasra szaggatja a fűnyíró. Mintha a spárga végét nem kötné el, a vége szétfoszlik.
A fűnyíró Makita benzinmotoros, a kést gyakran élezem. Próbáltam már másik fűnyíróval is, profi géppel, az is szaggatja. A fű amúgy tömött, gyomtól mentes, nem agyonöntözött. Idén még alig kapott vizet, csak az ég locsolta. De állaga megfelelő. Trágyázva van. Szép lenne, ha nem jelent volna meg ez a szaggatás. Ettől most kezd satnyulni és félek a betegségek megjelenésétől is.
Tapasztaltak már hasonlót? Mi lehet az oka? Mindenhol a kés tompaságát írják, de nálam ez szinte kizárt, mert több géppel is próbáltam és mindnek éles a kése.
Lehet, hogy a fűnek van valamilyen baja? A talaj a késő délutáni órákban is elég párásnak tűnik, de ezzel nem tudom, mit lehet tenni.
Köszönöm előre is, ha van ötletük.
Tisztelettel
Kanter Tamás

#42819