Mitől ilyen a gyepem?

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Tibor! Gombabetegség az oka. Túl gyakori öntözés következménye. Nem kell a gyepet naponta öntözni, mert az állandó pára a gomba melegágya. Nagy hőségben is elég heti 2-3 alkalommal öntözni, de akkor egyszerre ki kell juttatni 10-15 mm-t (esőmérő). A helyes öntözésre való átállással magától megszűnik a tünet, de ha permetezne, használjon a foltokra Amistar-t.

#48109
Tibor gemini

Tisztelt Szakértő!

A következőkben kérném a segítségét:
Előzmények:
Füvesítés: 2019. Április közepe,
Homokos talaj, deli fekvés, 300nm2

3 hete kapott talajjavítót (DCM_Antagon)

Pár napja megjelentek olyan foltokot ( középen – kb 1.5 átmérőjű kör) ahol fű elszineződés látható, ott sötétebb zöld lett a fű és kezd barnássá változni. Van ilyen terület kb 3-4 helyen.
Öntözés: Hajnalban, naponta 7-8ml /m2

Köszönettel Tibor

#48061
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Igen, a pítium napok alatt képes totális kárt okozni. A helyes öntözés a kulcs.
https://icl-sf.com/hu-hu/explore/golf-s-sportp-ly-k-kert-p-t-s/iturf-rendszerszint-megold-s/gomb-s-t-rothad-s-ellen/

#47897
dESIGN Propan

Kedves Edina,
nagyon köszönöm a választ! Elég ijesztő, hogy, gyakorlatilag másfél hónap alatt kivégezte a füvet. (a kép kb. ennyivel korábban készült)

#47888
Pap Edina Szaktanácsadó

Pítium. Kérem olvass el ezt a bejegyzést: https://www.gazdabolt.hu/szaktanacsadas/9-gyep-es-gyepapolas/39170-gyep-problema-azonositas

#47869
dESIGN Propan

Még egy képet töltenék fel, amin látszik közelebbről a fű..

#47857
dESIGN Propan

Kedves Gazdabolt.hu

Ezzel a fűvel lehet még valamit kezdeni, vagy csak az újrafüvesítés a megoldás? Tavalyi vetés, öntözve, műtrágyázva van.

Köszönettel: P.János

#47855
Pap Edina Szaktanácsadó

Most, a nagy kánikulában nem nő a fű, de a gomba is eltűnhetett. Célszerű volna stresszoldó műtrágyát kijuttatni ( http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06189-Scotts-Everris-Stres-Control-Stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg), és hajnali órákban mélyrétegű öntözést alkalmazni (heti 2 alkalom, egy alkalommal 40 mm víz. hagyni kell, hogy a talaj felső rétege kiszáradjon. A gyakori öntözés a gombát tovább neveli.

#43717
Attila Hornyák

Kedves Edina!
A következő Kérdésekre szeretnék választ kapni.Az előtem kérdezők,és az arra kapot válasz alapján,valoszínüleg nekemis hópenész problémám van.
A fű 2015 öszén lett ültetve (wolfgrten sport). tavasszal nem let gyepszellőztetve.Májusig elejéig szép dús .Május végefele kezdet sárgulniLevágtam a fűvet nagyon rövidre majd.megszortam 100 napos
hatású wolfgaten trágyávalsemmi javuás.
A fű egyáltalán nem nől,három vagy négyhete nem vágtam mert nem nől,és egyre jébban sárgúl
Ilyenkor lehet még gépi gyepszellőztetést végezni?
Mi a teendő?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Üdv:Attila

#43689
Pap Edina Szaktanácsadó

Alapvetően tápanyaghiány az ok. A gyökeresedés, a zöldülés és a hőstressz tűrés érdekében ezt a típust használja: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T06189-Scotts-Everris-Stres-Control-Stresszkontrol-16-05-22-2-3-honap-15kg
Nyáron kicsit magasabb tarlóval nyírjon, és a legnagyobb melegben is elég heti 2X-i öntözés, alkalmanként 30-40 mm egyidejű kijuttatásával. Ha a fű megerősödik, kinyomja magából a gyomokat.

#43401
Lilla Hajagos

Meg egy kepet kuldok

#43391
Lilla Hajagos

Mellékelem képeket is.

#43390
Lilla Hajagos

Kedves Gazdabolt!
Április végén füvesítettünk, azóta eltelt 2 hónap és a gyep sárgás erőtlen, a fűszálak vékonyak..sok gyom található benne, a terület nagysága miatt sajnos lehetetlen a kézi gyomirtás. A kertünk teljes egészében újra lett telepítve, így jelenleg teljesen napos, az újonnan telepített fák árnyéka jelentéktelen. Kérdéseimm az lennének, hogy van-e esély hogy gondozással öntözéssel elnyomja majd a fű a gazt, illetve milyen sűrűn kell öntözni ilyenkor a gyepet? Lehet-e tápanyaggal, műtrágyával elősegíteni a növekedést? Mi a teendő a fű növekedése érdekében? köszönöm a válaszát!

#43389
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Alena és Violetta. Önöknél is a hópenész a gond. Javaslatokat lásd a korábbi válaszokban.

#43370
Alena Nemeth

Meg egy harmadik kep

#43264
Alena Nemeth

Tovabbi kepek

#43263
Alena Nemeth

Tisztelt Gazdabolt!

Gyepteglankat tavaly novemberben, es iden aprilis vegen fektette le a kertesz. Ontozorendszerrel ontozzuk, egy hetvege alatt kialakultak sarga foltok. Ha meghuzom a fuvet a kezembe marad. Bevizsgaltattuk, de konkret valaszt nem kaptunk. Gombaolovel mar lekezeltuk, de a foltok folyamatosan nonek. Van esetleg valamilyen otletuk?

#43262
Violetta Bajnai

Közelebbről

#43255
Violetta Bajnai

A kialakult folt

#43254
Violetta Bajnai

Az ép gyep

#43253