Gomba a fűben

Pap Edina Szaktanácsadó

A gyepben növő kalapos gombákról itt olvashat:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/104-14-kalapos-gombak-a-gyepben.html
A komposzt magas szervesanyag-tartalmú, biztosan vannak benne nem kellően komposztálódott részek is, ami a korhadéklakó gombáknak nagyon jó táptalaj. A nyesedéket semmiképpen ne hagyják a gyepen, és ne legyen túl nedves se sokáig a felület. a Mélyrétegű, ritka, de nagy vízadagú öntözésre összpontosítsanak. Ne legyen nedves a felszín.

#45888
Bognár Emese

Kedves Edina,

Apró gombák miatt szeretném a segítségét kérni. Azt sem tudom igazán ez milyen gomba lehet. Hajnalban amikor kimegyünk 6 óra körül több apró gomba található. Pitypanghoz szerű a kalapja, a kislányom virágnak hitte. Pár óra múlva el is “szárad” de reggelre újra megjelenik.
Most csináltuk meg a kertet. Főkerttől hozatott komposzttal kevert termőföldet terítettünk le, a talaj ezen a területen nagyon homokos és törmelékes, muszáj volt a talajt cserélni. Kb 7 cm magas a termőföld réteg. Golf fűmagot vetettünk és starter indító gyeptrágyát használtunk. A fű 1,5 hete lett ültetve, öntözőrendszer van. A gomba miatt csak hajnalban locsolunk este nem. Mit tudunk tenni a gomba ellen? Köszönöm a segítséget.

#45844
Pap Edina Szaktanácsadó

Gratulálok! Örülök, hogy segíthettünk!

#41699
Ágnes Balogh

Köszönöm én is a válaszát!
Sokat mérgelődtem a gombák miatt. Nálunk két kicsi van, akik szeretnek kint játszani.
Szerencsére nagyobb beavatkozás nélkül megoldódott a mi problémánk, erről szeretnék beszámolni:
Májusban költöztünk ide, az előző tulajtól úgy vettük át a kertet, hogy ő naponta 2x5 percig (hajnal 5 és este 9) locsolta a füvet.
Sokat olvasgattam a megoldást keresve. Az itt olvasott tanácsok után a locsolást átállítottam napi egyszeri öntözésre: hajnal 5-kor locsolunk 10 percet. Mióta nincs az a perzselő meleg, 2-3 naponta locsolunk. És minden reggel kimentem, óvatosan kiszedtem a gombákat a fű közül. Vettem mezőgazdasági boltban Amistar nevű szert (ott tanácsolták), de fel sem kellett használnom.
A jót könnyű megszokni :). A napokban jutott eszembe, hogy nincsenek gombáink hetek óta.

Köszönöm a segítséget, remélem, más is jár így, mint mi!
Üdvözlettel:
Balogh Ágnes

#41200
Pap Edina Szaktanácsadó

Szívesen!

#40651
Zsolt Sipos

Nagyon köszönöm kedves Edina!

#40628
Pap Edina Szaktanácsadó

Akkor öntözési problémára gyanakszom...folyamatosan nedves lehet a felszín. Az is lehet, hogy túl tömött a talaj, nem tudja elvezetni a vizet, és a felszíne marad. Ebben az esetben mindenképpen javasolt a lyuggatásos szellőztetés A gombák a nyesedékből visszamaradt szerves anyagon is tenyészhetnek. Az öntözésnél alapszabály a ritka (heti 1-2X) mélyrétegű öntözés. A gyep napi vízigénye 30-35 fokban 6-8 mm, ami négyzetméterenként 6-8 liternek fele meg. Ha a kánikula egy hétig tart, akkor 7X6-8 mm=42-56 mm (42-56 l/m2) vizet kell kiadnunk hetente 2-3 alkalommal, ami így egy-egy alkalommal 21-28 l (14-18 l) mennyiséget jelent négyzetméterenkét. Ezt a gyepre helyezett csapadékmérővel ellenőrizheti. A nyesedéket na hagyja a gyepen. A Starter műtrágya hatása 8-10 hét, utána fenntartó műtrágyát kell használni. Kánikulában javasolt a magas káliumos típus LandscaperPro StressControl).

#40620
Zsolt Sipos

Kedves Edina. Nem használtam semmilyen trágyát. Scoots Sun&Shade fűmaggal vetettem és Scoots starter trágyát használtam. Ez után semmilyen egyéb anyag nem lett kiszórva. Tavaly őszi vetés és öntözőrendszer locsolja, amit most lekapcsoltam hogy kicsit száradjon. Tömör rettentően sűrű fű és vagas után kicsit sárgasabb barnasabb, ami tudomasom szerint tápanyaghiányt is jelenthet. Szörnyű mert esső utan akar 1kg gombát is kiszedek. Van konkrét termék javaslata amit Önöknél megvehetek? Szellőztessem a gyepet addig? Köszönöm a segítségét.

#40613
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Sipos Zsolt. Sajnos, nagyon valószínű, hogy a talaj magas bomlatlan szerves anyag-tartalma okozza a bajt. Valószínűleg nyers komposztot vagy trágyát használt. Rezes beöntözés javasolt. Addig, amíg a szerves anyag le nem bomlik, mindig gond lesz nedves időben, illetve állandó öntözés mellett. A gyepet speciális gyepműtrágyával kezelje.

#40594
Zsolt Sipos

Kedves Edina

Köszönöm válaszát.
A mi esetünkben ez egy új fűfelület, azaz múlt év öszén vetettem és több mint 600m2 a tiszta felület.
Ebben a témában azt javasolja másnak, hogy véglegesen csak úgy tüntethetők el a kerti kalapos tintagombák, ha a fölt felső rétegét eltávolítjuk.
Ezt szeretnénk elkerülni, mivel csak most lett kész a kert. VAn esetleg más javaslata, akár konkrét permetezőszer, gyepszellőztetés, vagy konkrét trágyahasználat, hogy meg tudjam szüntetni.
Sajnos most hétvégén is a nagy esőzés miatt rengetek kibújt. Amit tudtam kézzel tövestül kiszedtem, de másnapra kibújtak újra.

Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Zsolt

#40588
Pap Edina Szaktanácsadó

Elnézést. Nem működik a link. Elérési útvonal: Webáruház - Cikkek, hírek - Gyepápolás - Kalapos gombák a gyepben

#40578
Zsolt Sipos

Kedves Edina

Sajnos a cikk nem található. Lehet hibásan másolta a linket.
Legyen szíves megismételni.
Nagyon köszönjük a segítségét.

Üdv.
Zsolt

#40500
Pap Edina Szaktanácsadó

A kalapos gombák korhadékon laknak. Többségük mérgező. Minkét esetben a kerti tintagomba látható. A sok eső, illetve túl gyakran végzett öntözés után előtörnek. Javaslatok ebben a cikkben: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=14&page_id=104

#40471
Zsolt Sipos

Kedves szakértő! Mikorra várhatjuk válaszát?

#40465
Ágnes Balogh

Tisztelt Szakértő!

A kertünkben a képen látható gombák jelentek meg, és nagyon gyorsan szaporodtak el (valószínű a fűnyírás miatt).
Kérem, segítsen a beazonosításában (susulykára gyanakszom hosszas böngészés után).

Köszönettel:
Balogh Ágnes

#40357
Zsolt Sipos

Üdvözlöm
Sajnos pár hete megjenetek a fűben a szekfű kalapos gombák. 600nm fűfelületünk van, múlt év őszén vetettük a füvet. Sajnos mivel nőt a fű nyírnom is kellett, így még jobban elszaporodtak.
Automata öntözőrendszer van, ami két kört működtet és körönként 15-15 percet locsol reggel 6-kor és este 9-kor. Ezt most teljesen lekapcsoltam, hogy kiszáradjon és lepermeteztem Indofil Dithane-val.
Sajnos semmi változás nem történt. Pici gyerekek vannak nálunk is, és nagyon elszomorít a látvány.
Legyen szíves segítségem re lenni, hogy pontosan mit csinálja. Mikor nyírhatom a füvet, esetleg szellőztetni kéne ( hozzáteszem eddig még nem volt és elég sűrű a fű), állítsam kisebb nagyobb mennyiségű locsolásra? Tudna ajánlani valami konkrét terméket amit használnom kell. Jó lenne minél hamarabb megszabadulni tőle.
Előre is köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel:
Zsolt

#40340