gyep sárgulása

János Dienes

Köszönöm a segítséget!

#57296
Pap Edina Szaktanácsadó

Az idén a rozsdabetegség a "sláger" a gyepben. Túlöntözött, állandóan nedves gyep betegsége. Sajnos a viszonylag enyhe, csapadékos ősz végi időjárás tovább nehezítette a helyzetet. Legyen türelemmel. Ha permetezne, akkor Switch javasolt. Nyáron ügyeljen arra, hogy ne adjon túl sok nitrogént, és ne öntözze túl a gyepet.

Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 1 kg

79 652 Ft

#57293
János Dienes

Elnézést, de nem csatolta a képeket.

#57246
János Dienes

Kedves Edina!

A füvet két hete gyepszellőztettem (drótos) és utána kapott pre-winter műtrágyát. Egy szákot szórtam ki kb 300m2-re. A mellékelt képek alapján lehet látni, hogy a fű elkezdett rozsdás sárgává válni illetve a tövénél, mintha rohadna. Kérném a segítségét, hogy a sok csapadék és a sűrű fű miatt alakult ez ki, vagy gombabetegség lehet a háttérben. Világoszöld foltok is megfigyelhetőek a fűben.

Segítségét előre is köszönöm!

#57245
Pap Edina Szaktanácsadó

Alapvetően egészséges gyep, az elhaló fűszálak normális, gyepszellőztetéssel eltávolíthatók. Fontos, hogy mindig gyűjtővel nyírja a gyepet. Tartós hatású burkolt műtrágyát javaslok, ami 2-3,. illetve 4-5 hónapra elegendő. Nyáron nagy melegben magas káliumtartalmú stresszkontrolt.

#56515
Tamás Csesznák

Kedves Edina!
Köszönöm a válaszát. Kézi gyepszellőztetés volt tavaszzal. Pázsit műtrágyából olyat kap, amit a leírása alapján 3-4 nyírásonként lehet adni, márciustól szeptemberig. Ez tartalmaz 15% Nitrogént, 15% Foszfort, 15% Káliumot és 2% Ként. Ön szerint ez megfelelő? Mit tanácsolna?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv!

#56482
Pap Edina Szaktanácsadó

Az öntözés és nyírás mellett kap tápanyagot is gyep? Gyepszellőztetést végzett tavasszal? Ezzel amellett, hogy javítja a talaj nedvességgazdálkodását eltávolíthatók sz elhalt fűszálak, és sarjadásra készteti a füvet.

#56445
Tamás Csesznák

A csatolt képek:
Előre is köszönöm a választ!
Üdv!

#56408
Tamás Csesznák

Csatolok még pár fotót.
Üdv!
Tamás

#56407
Tamás Csesznák

Kedves Edina!

A fotókon látható gyepet tavaly ősszel ültetem, idén tavasszal kapott felülvetést. A gyepet hetente 2-szer nyírom és a locsolással is igyekeztem csínnyán bánni, nehogy túllocsoljam, illetve reggelente locsoltam csak. Mostanság vettem észre, hogy megjelentek sárga fűszálak és mintha nem lenne olyan élénk zöld a gyep. Tudna javasolni valamit, amivel újra egészséges lenne a gyepem? Mivel kezeljem, illetve mivel trágyázzam? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

#56406
Pap Edina Szaktanácsadó

A stresszkontrol gyeptrágya hatástartani (25 C-fokon) 2-3 hónap, ami 35 fokban kevesebb, mint 1 hónapra csökken. Májusban az All Round (4-5 hónapos) kijuttatása javasolt (ha márciusban 2-3 hónapos Maintenance típussal indította a tápanyag-utánpótlást). Az Ön esetében tehát a műtrágya hatása már tarts, valóban célszerű lenne egy újabb adag kijuttatása. A gomba ellen az fűfelület kiszárítása, a mélyrétegű öntözés a javasolt: heti 2x elég, de akkor egy alkalommal 14-15 mm-t kell kijuttatni hajnalban. Esőmérővel ellenőrizheti. Nagy melegben hagyjon magasabb, 7-8 cm-s tarlót.

#53978
Zsanett Barabas

Kedves Edina,
A stress contolt május legvégén szórtam ki, 200nm területre kb. fél zsák stress control ment. A locsolás hajnali órákban történik öntözőrendszerrel, heti 3-4 alkalommal. Nagy szárazság idején 4 alkalommal. Mit javasol tápanyagutánpótlásként? Szórjam ki a maradék stress controlt? A gomba ellen mi a javaslata? Köszönöm

#53793
Pap Edina Szaktanácsadó

Több gombafaj által okozott levélfoltosság betegségével áll szemben. Fontos a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás (meglehetősen tápanyaghiányos a gyep), a megfelelő, mélyrétegű öntözés, illetve a hőségben a kicsit magasabb nyírási magasság, a nyesedék folyamatos eltávolítása, a filcesedés megakadályozása. Milyen adagban adta ki a Stresscontrol műtrágyát? Hogyan öntözi a gyepet?

#53778
Zsanett Barabas

Még egy kép másik szögből fotózva

#53638
Zsanett Barabas

Kedves Edina!

A képen látható betegséget nevezik dollárfoltnak? Elég gyorsan terjed. A napokban tűnt fel, amikor már a sárgulás elkezdődött. Switch és Dithane keverékkel permeteztem. Egy hónapja kb., nyár elején Stress controll műtrágyát kapott a gyep. Mit kell tenni a fertőzés megállítására? Köszönöm

#53636
Pap Edina Szaktanácsadó

Teljesen természetes, hogy vannak elhaló fűszálak. Nagyon szép a gyep! Nyáron célszerű stresszkontrol műtrágyát adni, kicsit magasabban nyírni (6-7 cm), és az öntözésre odafigyelni.
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/1147-hogyan-pusztithatjuk-ki-a-gyepet-az-oentoezessel-pap-edina

#53534
Matók Balázs

Csatolok még pár fotót.
Üdv. Balázs

#53461
Matók Balázs

Csatolok még pár fotót.
Üdv. Balázs

#53460
Matók Balázs

Kedves Edina

A gyepem teljes felületén általánosságban előfordulnak sárga kihalt szálak. Olyan mintha bizonyos fűfajta halna el. Tavasszal megvolt a szellőztetés, kapott műtrágyát, öntözővel öntözöm. Távolról nézve szép zöldnek tűnik, de közelről leginkább nyírás után rengeteg elhalt torzsa látható. Kérhetnék tanácsot, hogy hogyan tudnám helyrehozni? Köszönöm a segítséget.

#53459
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Marcell és Gergely. Sajnos a mostani hideg és párás, csapadékos, záporos időszak kedvezett a gombabetegségeknek. Ha nagyon muszáj, réztartalmú szerrel permetezhetnek (pl. Champion). A gyepfelületet ki kell szárítani, akkor eltűnik a gomba. Erősítsék meg a gyepet káliumdús műtrágyával (ICL Stress Control), illetve, amennyiben öntözőrendszert üzemeltetnek, javaslom a mélyrétegű öntözést, kizárólag a reggeli órákban. https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/1147-hogyan-pusztithatjuk-ki-a-gyepet-az-oentoezessel-pap-edina

#53279