Fűmag választás

Vjacheslav Predein

Köszönöm a választ! Remélem szép gyep lesz a végén :) Igyekszem majd betartani a gondozási lépéseket. Üdv!

#36286
Pap Edina Szaktanácsadó

A gyep öntözési igénye a hőmérséklet függvénye:
10-20 C° között 1-2 liter/m2 - öntözés hetente egyszer
20-25 C° között 3-4 liter/m2 - öntözés hetente kétszer
25-30 C° között 4-5 liter/m2 - öntözés 3-4 naponta egyszer
30 C° fölött 5-7 liter/m2 - öntözés 2-3 naponta egyszer

#36268
Vjacheslav Predein

Köszönöm szépen a részletes tanácsokat. Már meg is rendeltem a szükséges anyagokat. Még olyan kérdés, hogyan értsek a " a ritka, de nagy adagú öntözés szükséges" ? Mit jelent ez időbe? Hány naponta kell öntözni a kész gyepet?

#36262
Pap Edina Szaktanácsadó

Májusban már elég meleg a talaj a gyeptelepítéshez. Nem tudni azonban, hogy a vörösiszap por, ami erős lúg, milyen kárt tett a talajban. A talajéletet talajbaktérium-trágyával lehet helyreállítani. http://www.gazdabolt.hu/kozeg/talajjavito-talajkondicionalo/T07418-BactoFil-A-10-Por-Pazsit-10-g Alföldi homokon javasolt előzetesen a Zeba Parkmester vízmegtartó anyag kijuttatása 1 kg /100 nm adagban. A fűmaggal együtt szórja ki a Zeba-t egyenletesen a száraz talajfelszínre: javaslom starter gyeptárgya alkalmazását is.Mindhárom anyagot kijuttathatja a vetéssel egy menetben, a gyepesítésre előkészített terület felső 1,0-2,0 cm-es talajrétegébe, majd öntözze be a területet.
Sokféle sport jellegű fűmag van forgalomban. Szabadidős felületre ez javasolt. Mivel tud öntözni, az Everris Performance keveréket javaslom. http://www.gazdabolt.hu/mag/fumag/professzionalis-fumag/T06192-Scotts-Everris-fumag-Performance-sport-jellegu-10-kg Az öntözést telepítés után két hétig naponta végezze, később, az első nyírás után a mélyrétegű átnedvesítés, a ritka, de nagy adagú öntözés szükséges. Homokon gyepfenntartó műtrágyákkal szép gyepet tud kialakítása, fenntartani.

#36210
Vjacheslav Predein

Kedves szaktanácsadó!
Lenne kérdésem a következő helyzethez...
Adott egy terület nem takart betonos úszómedencével a közepén. Minden tavasszal kiszivattyuzom belőle az eső vizet, de 2-3 éve a szél hozta sok vörös iszapos port, amitől viz piros volt... nem gondoltam hogy gyepre kiszivattyuzva így tönkre teszem a gyepet. Kezelhetetlen lett a gyep. Ugy döntöttünk hogy kicseréljük a gyepet. 1 hete legyomirtóztam az egészet. Ha már rotálható lesz a terület (gondolom 1-2 hét mulva) akkor neki állok felkésziteni a talajt új gyephez. Nos ebben kérem 1-2 tanácsot hogy hogyan csináljak okosan. A terület körül tuják vannak és fagyal sövény kb. 2,5m magasan. Dél alföldön vagyunk. Egész gyepes területen egész nap nem igen van árnyék, csak amit a "zöld kerités" csinál, automata rejtett öntözés VAN. Gyep terület k.b. 100-150 m2. Annó (7 éve) Önöknél vásároltam a fűmagot, de már nem tudom milyen fajtát. Gondolom azóta már születtek újjabb és jobb fajták. Azt is emlékszem hogy 10 kiló mag elég lett. Kérem segitsen megoldani a problémát. Mivel ugye ez egy pihenő hely, így a mag vetés nem várhat őszig. Sürgősen kell megoldanom a kérdést. Előre is megköszönném a választ. Üdv: Wlad

#36091
Pap Edina Szaktanácsadó

A tavaszi telepítést nem ajánlom, azzal mindig gond van a kigyomosodás miatt. Tavasszal a most felásott, télre hantban hagyott talajt el kell egyengetni, ha szükséges szerkezetét javítani, legalább 20-30 cm mélységben alapos átforgatással. A területen a nyár folyamán hagyni kell kikelni a gyomokat, ezeket módszeresen, több alkalommal perzselő hatású gyomirtó szerrel leírtan, ha elpusztultak, letakarítani. Augusztus végén lehet füvesíteni. Előtte célszerű kiszórni a gyepstarter műtrágyát. Én az Everris Sun and Shade típust javaslom ilyen helyekre: http://www.gazdabolt.hu/mag/fumag/professzionalis-fumag/T06193-Scotts-Everris-fumag-Sun-Shade-arnyekturo-10-kg
A fenntartásnál ügyelni kell majd arra, hogy az árnyékos részeken kevesebbet öntözzön, magasabban nyírja a füvet, és kevesebb nitrogént kapjon a gyep.

#35429
Csaba Bombolya

Kedves Edina!

Most szüntettük meg a kertünkben a teljes gyepszőnyeget (ásással). Tavasszal szeretnénk újra telepíteni. Milyen fajtát ajánl ehhez ami bírja az árnyékot is (sok a gyümölcsfa) de a napot is. Illetve mit tanácsol érdemes előtte gyomírtózni? ha igen mivel tegyem?

Válaszát előre is köszönöm: Bombolya Csaba

#35425
Eck László

elérhetőségem:lulo10@freemail.hu,azon meg tudjuk beszélni
köszönettel

#35390
Pap Edina Szaktanácsadó

Gyepszakértő kollégám is megerősítette, hogy réti perjéről van szól. A helyszínen kellene értékelni a jelenséget. Amennyiben ezt igényli, kérem, jelezze.

#35387
Eck László

köszönöm! bár r.p. lenne,csak a kételyeimet erősíti,hogy a közelben kévő,hasonló adottságú,de kisebb kertben 1 éves telepítésű B.B. sport classic gyepben,ami jóval magasabb százalékban tartalmaz r.p.-ét,egyáltalán nincs kalászosodás

#35361
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves László. Továbbra is fönntartom, hogy a réti perje lesz az, de elküldtem a képeket gyepes kollégámnak is.

#35354
Eck László

.................................

#35296
Eck László

.........................................

#35293
Eck László

................................................................................

#35292
Pap Edina Szaktanácsadó

Bármikor virágozhat, ha kedvező az időjárás és a fejlettsége. Kérnék közeli képet a virágzatról.

#35291
Eck László

..és akkor a réti perje lenne az,ami most virágzik?

köszönettel

#35257
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves László. Ebben a fűkeverékben van 15 % réti perje. Arra gyanakszom, az kerülhetett előtérbe. Jól tarackoló aljfű. Ennek a keveréknek a zömét a juhcsenkesz adja, ami szárazságban az uralkodó. Az idei nyár nem ilyen volt. A perjefelék kerültek előtérbe.

#35255
Eck László

Kedves Edina, az újravetett B.B shadow gazon gyepben megjelent helyenként a képen látható,kalászt is hozó fű. a színéből és kissé mélyebben gyökerező mivoltából(nehezebben is húzható ki)talán nem egynyári perje,de nincs kizárva
kérdésem,hogy lehet-e,hogy valamelyik nemes gyepalkató fűfaj virágzik ilyenkor?

köszönettel

#35219
Pap Edina Szaktanácsadó

A fűmagválasztásnál fontos szempont, hogy mire használja. Ha fociznak rajta, akkor inkább a sport jellegű, ha nem, akkor a pázsit jellegű (Solide). A sportpályák fenntartásánál a heti többszöri nyírás mellett rendszeresen műtrágyázzák is a gyepet. Általában---amint említettem...a jó tápanygellátottságú gyep kiszorítja magából a gyomfüvet.

#34522
Eck László

Kedves Edina,

még egy utolsó kérdésem lenne.
tavaszig várok,megvárom,hogy a lentebb említettek eredményre vezetnek-e,ha nem lesz érdemi javulás sajnos marad az újra telepítés.
a meglévő BB sport classicból maradt pár kg,ugyanakkor a sűrűbb állomány miatt talán váltanék solide-ra,vagy shadow-ra-egyelőre feltételes módban persze.
véleménye szerint melyik lenne dekoratívabb megjelenésű,ill melyiknél nem okozna problémát,ha a maradék sport classicot kb 10%-os arányban hozzá keverném?

nem tudom,hogy az alacsonyabb tarló mennyiben járulhatott hozzá az egynyári perje ilyen nagy arányú megjelenéséhez már csak abból is kiindulva,hogy nagyon sok sportpályán használják ezt a keveréket és alacsonyabb tarló ill. heti többszöri nyírás mellett sem jellemző az e.p.

köszönettel

#34430