Nektarin levélsárgulás, hullás

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A megelőző védekezés nagyon fontos. Ősszel, lombhullás idején 2 %-os Bordóilé, kora tavasszal, az első felmelegedéskor /10 fok feletti hőmérsékleten 3%-os Bordóilé, majd rügyfakadáskor 1%-os Bordóilé. Ezt követően lehet alkalmazni az ajánlott gombaölő szereket.
Visszavágni a fát nem célszerű, egy kicsit most lehet metszeni és újra kilombosodik.

#32608
Árpád B.

Köszönöm a választ, sajnos valóban késő, az összes levél lehullott és az összes termés összeaszott. Kérdésem az lenne, hogy érdemes kivárni, hogy jövőre mi lesz és akkor már megelőzően permetezni ezekkel a szerekkel?
Vagy ilyenkor teljesen kikészíti a fát a betegség és nem hozza semmi rendbe, csak ha visszavágjuk a fát az oltásig?
Nagyon köszönöm a válaszukat!

#32541
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: Az ún levéllikasztó betegség ebben az évben szokatlanul súlyos mértékben támadja csonthéjas fáinkat. A védekezés - a kép tanúsága szerint - már megkésett, de hátha: Thiovit+Topsin-metil, Thiovit+Dithane vagy Thiovit+Sporgon.

#32379
Árpád B.

és még egy újabb képet mellékeltem

Köszönöm!

#32241
Árpád B.

Újabb képet is mellékeltem

#32240
Árpád B.

Tiszteletem!

Nektarin fán lenne elég sok termés, de pár hete elsárgul és lehullanak a levelei és elsorvadnak a termései. A még fent lévő zöld leveleken pedig barna kör alakú lyukasodások vannak. Tudok valamivel védekezni most, hogy megállítsam a levélhullást és a termés zsugorosodását?
Képeket mellékeltem.
Köszönettel,

Árpád

#32239