Fű betegség!

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Másik kérdésénél válaszoltam. A tavaszi fűmagvetés nem célszerű. A gyomok mindig erősebbek.

#51297
Krisztián Fekete

Tiszteletem!

Az alábbi gyom uralja a márciusban vetett füves területemet!
Sajnos alatta a fű el van halva..sárgulva!
Megmenthető?Vagy újravetés szükséges?

#51224
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Fieder János! Sokféle betegség okozhat ilyen tüneteket. Én így messziről a dollárfolt-betegségre gyanakszom, ami vékony szálú, csenkeszes gyepben a leggyakoribb. A napi öntözés, az állandó párás felszín nagyon érzékennyé teszi erre a betegségre a gyepet. A réz tartalmú szerek megfelelően a foltok kezelésre, de az alapproblémát, az állandó párát kell megszüntetni, és a gyepet a nyári forróságra magas káliumtartalmú műtrágyával (pl. Everris LandscaperPro Stress Control) kell kezelni a nyári időszakban. Itt talál egy kis segítséget a beazonosításhoz: http://www.everris.com/hucee/Home/Turf-And-Amenity/iTurfSolutions/Topic.aspx/Dollar-Spot

#32374
János Fieder

És még egy kép az ugyanúgy, ugyanakkor kezelt, de előtte normál magasságra nyírt "B" területről.
F. János

#32321
János Fieder

Egy további kép a rövidebbre nyírt és két napja kén+Skore kezelésben részesült "A" területről.
F. János

#32320
János Fieder

Kedves Edina!
Az április-májusban telepített mintegy 100 m2 kerti gyepfelületünket igyekeztem jól táplálni, öntözni és nyírni. A forróság beálltáig csodaszép volt, most azonban sárgás, majd barnás foltok keletkeztek benne. Némelyik foltban a fűlevelek elrothadtak, elbarnultak, mintha megégtek volna.
Ijedtemben próbáltam utánaolvasni a betegség okának és úgy gondolom, hogy az öntözés során hibát követtem el, mivel minden nap öntöztem, a forróságban néha kétszer is, és esténként biztosan.
Úgy vélem, kiváló életteret biztosítottam a gombásodásnak.
Olvastam az Ön jún. 15-i rozsdatünet kezelésére adott javaslatát, mely alapján miután késes fűgereblyével a foltokat kitisztítottam, megszáradás után kén-Score kombinációval a gyepet jun. 24-én megpermeteztem. A mellékelt fotó a kezelést követően készült. Szerencsémre csak egy napon túl érkezett meg az eső.
A gyeppel foglalkozók a hasonló esetek elkerüléséhez 2-3 alkalommal gombaölő szeres kombinált kezelést javasolnak a nyári forróság beállta előtt. Nem közlik sajnos a lehetséges szerek nevét.
Kérdésem: milyen gombaölőszerekkel és kombinációban végezzem tovább a kezelést?
A zöldség- és gyümülcs növ. védelemhez rendelkezésemre áll egy sor gombaölőszer: kén, Chorus, Topas, Systane - Score, Dythane, Bravo-500, Champion, Ridomil Gold Mz, Curzate R.
Ezekből melyeket és milyen kombinációban használhatom eredménnyel a gyepre?
Egyhetes időközökkel további 2-3 kezeléssel remélhetem-e a kipusztulás elkerülését?
Tisztelettel: F. János

#32316
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Súlyos rozsdatünet, amit elsősorban a túlöntözés és a túlzott nitrogén-ellátás okoz. A gyepet gomba ölő szerrel le kell kezelni (Score), a lenyírt nyesedéket elégetni, illetve a fűnyírót gombaölő szerrel fertőtleníteni. Az öntözéésel csínján kell bánni. Összetett, káliumban gazdag gyepműtrágyát javaslok kiszórni.

#32213
Tamás Varga

Üdvözlöm!
A füvem tavalyi vetésű eddig nagyon szép volt de most elkezdett barna foltok keletkezni és egyre csak tejed remélem a kép alapján be tudja azonosítani a problémát.És mivel kellene kezelni.

#32191