füvesítés előtti talajjavítás

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A termőtalajjal sok gyomot is behord a területere. Vízmegkötő anyagként szórjon ki Zeba Parkmestert. Tartós hatású starter gyepműtrágyát használjon.. Október ideális a fűmagvetéshez. Rendszeres tartó hatású műtrágya adagolással - az évszaknak megfelelő összetétel alkalmazásával - vízmegkötő anyag kijuttatása és megfelelő öntözés, nyírás mellett homokon is szép gyepet lehet kialakítani.

#51612
MocsarVamos Mariann

Üdvözlöm, tanácsot szeretnék kérni, hogy füvesítés előtt milyen termőföldet èrdemes finomhomokra tenni? Max. 50 m2 felületen füvesítenénk. A jelenlegi talajréteget gyomirtóztuk, fekszik 15-20 cm mélyen. Október elején tudunk füvesíteni. Késő lesz már? Köszönöm a választ!

#51549
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A talajelőkészítést és a kikelesztett gyomok leirtását a nyár folyamán kellett volna megtenni. Most már semmilyen gyomirtást nem tud végezni, ami a fűmag kelését ne veszélyeztetné. A fű kelését és gyors megerősödését Gyepstarter műtrágya kiszórásával tudja segíteni. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05325-Substral-gyepstarter-5-kg Ha már elvetették a füvet, utólag is kiszórható. Burkolt műtrágya, így az ajánlott mennyiségben használva nem okoz perzselést.

#32999
Orsolya Szuper

Kedves Edina!

270 m2 területet szeretnék újra füvesíteni. A korábban a köves talajra 10-15 cm föld került és ezt füvesítették be, félek, hogy a felásással, rotálással csak a köveket hozom a felszínre. Úgy gondoltam 5 cm új földet terítenék a meglévő koptt füves területre és ebbe ültetném a füvet. Amennyiben ez megfeleő lenn kérdés, hogy a gyomírtást a födréteg előtt végezzem el, vagy már a friss földet is gyomírtsam.

Köszönettel: Orsolya

#32949
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Jó megoldás lehet. A rotációzás az évelő gyomok gyökereit felszaggatja, így szaporítja őket, így azzal vigyázni kell. Agyagos talajon a későbbiekben, amikor már beállt a fű, a rendszeres gyepszellőztetés, illetve homok-felülszórása javasolt. A tápanyag-utánpótlásról se feledkezzen meg.

#32156
Istvan Kalmar

Kedves Edina,

Füvesíteni szeretném a kb 600m2 kert nagy részét. A talaj nagyon kemény, kötött agyagos, valamint gyomos. Az egészet felszántattam, majd felrotáltam. Attól tartok, ha május végén elvetem a füvet, akkor a gyomok fognak győzni. (Gyomirtózni nem akarunk, mert gyümölcsfák és veteményes is van.)
Tervem, hogy bevetem mustármaggal, nyár végén berotálom és ősszel jöhet a füvesítés.
Úgy tudom a mustármag lazítja a talajt és elnyomja a gyomokat. Működhet ez így vagy van esetleg jobb javaslata?

Köszönettel, Ervin

#32025