Gyomnövény a fűben

Gergely Kormos

T.Edina! Köszönöm a választ,de mivel későn kaptam,döntenem kellett és a rávetést alkalmaztam bízva a szerencsében.Jövőre megtudom hogy jól e döntöttem.

#44459
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Kormos Gergely. Még most végezze el a totális gyomirtást (Glialka, Figaro, Medallon, Round-up), takarítsa le a gyomokat (2-3 hét), és még az idén ősszel vessen (akár novemberbe, tél alá). A tavasz a hideg talaj, a szelek és az aszály miatt nem kedvez a gyeptelepítésnek.

#44395
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Amrich Tamás. Madárkeserűfű (Polygomun aviculare). Tipikusan aszályjelző gyom, nem megfelelő az öntözés és a tápanyag-utánpótlás.Bármilyen kétszikű irtó készítménnyel (Bofix Garden Gyom Stop) irtható, emelt adagban. Utána gyephasogatás (elpusztult gyomok leszedése), felülvetés, illetve őszi-téli felkészítő tartós gyepműtrágya kijuttatása javasolt.

#44394
Gergely Kormos

T.Edina! Nyár elején füvesítettem az udvart kb 350 nm. Előtte volt talajrendezés,szántás,boronálás. Rendben ment minden.Augusztus végén nagy foltokban megjelent a tarack. Mivel ez egyszikű,úgy döntöttem az egész udvart totális gyomirtózom.Mivel olvastam hogy a háztartási ecet jó erre a célra,kipróbáltam.Leszárított mindent,úgy gondoltam sikeres volt. Most újra kinőtt a fű,itt ott látok néhány kétszikű gyomot. A kérdésem az,mennyi az esély hogy a tarack kipusztult? Illetve most csináljak még totál gyomirtást rendes gyomirtóval,és csak kora tavasszal füvesítsek újra,vagy még most szórjak el magot ahol nem nőtt ki a fű,és bízzak a szerencsében. Tanácsát előre is köszönöm! Gergely.

#44279
Tamás Amrich

Kedves Edina!

A csatolt képen látható, általam nem ismert gyom ütött fel a fejét a füvesített udvarunkban. Ahol megjelent ott több négyzetméteren elterült és teljesen kipusztítja a füvet.

Az lenne kérdésem, hogy mivel lehetne kiírtani és mi lenne a kiírtásának a metódusa.

Köszönöm!
Tamás

#44190
Pap Edina Szaktanácsadó

Képet kérünk! Milyen gyomfüvek? A gyomfüvek ellen a gyep megerősítése, a szakszerű nyírás a megoldás:http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=14&page_id=103

#34752
János Illés

Kedves Edina,
a tanácsát szeretném kérni:
4 éve telepített szép pázsitomban évről évre, július végén visszatérnek az egyszikű gyomnövények.
Korábban minding gyomlálgtattam, de egyre nagyobb számba térnek vissza.
Mit tudok tenni?
A célzott totális gyomírtás jó lehet-e, kis foltokra?
Ha igen, mikror javasolt az, és milyen szerrel? Illetve mennyi időt kell várni az újrafüvesítéssel?
Köszönöm előre is,
Illés János

#34673
János Illés

Kedves Edina,
a tanácsát szeretném kérni:
4 éve telepített szép pázsitomban évről évre, július végén visszatérnek az egyszikű gyomnövények.
Korábban minding gyomlálgtattam, de egyre nagyobb számba térnek vissza.
Mit tudok tenni?
A célzott totális gyomírtás jó lehet-e, kis foltokra?
Ha igen, mikror javasolt az, és milyen szerrel? Illetve mennyi időt kell várni az újrafüvesítéssel?
Köszönöm előre is,
Illés János

#34672
Pap Edina Szaktanácsadó

Akkor célszerű és gazdaságos újrafüvesíteni, ha a tarack a terület 60 százalékán már felütött a fejét. Most nyáron az a fontos, hogy a fű ne szenvedjen. A performance keverék jó, de a starter műtrágya már elveszítette a hatását, agy érdemes más fönntartó műtrágyát alkalmazni. Válassza az 5-6 hónapos Everris All Round-ot, ami őszig kitart, majd ősszel a jobb átteleléshez és a gyors tavaszi induláshoz az Everris Pre-Wintert. Nyáron fontos, hogy ne skalpolja meg nagyon a gyepet, ne nyírjon túl alacsonyra. 4-5 cm magasság jó, még a 6 cm-n is lehet focizni. Az öntözésnél inkább ritkán, de alaposan öntözzön. nagy kánikulában is elég hetente 2X, de akkor egyszerre 15-20 mm-t. Ha van türelme, ősszel, szeptemberben a Glialkát csak magára a tarackra fújja (kézi pumpás szóróflakonnal). A kipusztult növényt takarítsa le, és ha hosszú az ősz, és megfelelően jól karban van a gyep, akár a tél beálltáig is benövi a foltot a gyep.

#34603
Ákos Győri

Tisztelt Papp Edina!

Nagyon szeretném ezt a harcot megnyerni a tarackal szemben mert elég sok pénzemben és energiámban van a füvesítés ezért kérdezném még, hogy a tarack esetleg nem fagy el télen? Ha a Glialka mellett döntök mikor érdemes elkezdeni a gyomirtást, illetve mennyi idővel a gyomirtózás után lehet vetni? A vetést ebben az esetben, hogyan végezzem? Csak szétszórjam a fűmagot vagy újra fel kell ásni az egész területet és beleforgatni a földbe a fűmagot?
További kérdésem az lenne, hogy őszig mit javasol? Ha nem húzgálom ki a tarackot lehetséges, hogy annyira elterjed az egész kertemben , hogy elnyomja a füvet, vagy ahol szép egészséges erős fű van ott nem tud megerősödni? Ahol kihúzom a tarackot, most ebben az időjárásban érdemes fűmagot elvetni vagy felesleges?

Segítségét előre is köszönöm.

#34558
Pap Edina Szaktanácsadó

A taracktól csak kézi gyomlálással tud megszabadulni, illetve a gócokat totális gyomirtó szerrel (pl. Glialka) irthatja ki majd ősszel (akkor hatásosabb), de a kipusztult és letakarított foltokat felül kell vetni. A gyomirtós műtrágya a kétszikű gyomokat írtja, az első nyírás után az előírthoz képest már fél adagban használható.

#34523
Ákos Győri

Tisztelt Pap Edina!

A tavasszal frissen vetett fűben nyár elején tarack ütötte fel a fejét. Eleinte kevesebb majd elkezdett terjedni, és egyre több helyen van már a kertben. A fű elég erős és nagyon szép. Az lenne a kérdésem, hogy a tarackot érdemes e kiszedni belőle vagy majd kiszorítja a fű, valamint, a manuális módszeren kívül van e bármi megoldás a tarack legyűrésére? A probléma, hogy azt vettem észre, hogy egyre szétszórtabban jelenik meg a tarack azonban vannak jól behatárolható góc pontok ahol több van. A kiszedett tarack helyén csak föld marad ami nem túl esztétikus. Ezeken a helyeken ebben az időben érdemes bevetni fűmaggal vagy hagyjam egyelőre és majd szeptemberben vessek. Továbbá azt kérdezném még, hogy vannak a fűben elvétve egyéb gyomok is amik szerencsére nem tudnak megerősödni, azonban ha lehet kiirtanám őket. A gyomirtós műtrágya erre megfelelő megoldás? Azt mennyi idő után lehet alkalmazni frissen vetett fűben?

Vetett fű Scott Performance, illetve Scott Starter műtrágyát használtam a vetéskor.

Segítségét előre is köszönöm.

#34463
Pap Edina Szaktanácsadó

Ha beáll a gyep, tehát teljesen fed, akkor lehet teljes dózist alkalmazni.

#34414
Attila Pintér

Kedves Edina! Köszönöm a választ. Ami a nyírást illeti, már a 4.-en is túl vagyok. Ebben az esetben is csökkentett dózisban szabad csak használni a gyomirtót?
Az is érdekelne, hogy milyen tapasztalatai vannak a gyomirtós gyeptrágyákkal?


#34403
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos 2-3 hónapos gyepben egyelőre csak a kézi gyomlálás jöhet szóba. Az első nyírás után az előírthoz képest fél adagban használhat gyomirtót. A Bofix Garden elvileg viszi az évelő kétszikű gyomokat is. Érdemes ősszel is megismételni a kezelést vele.

#34393
Attila Pintér

Kedves Edina!
Abban kérem a tanácsát, hogy milyen módszerrel lehet a leghatásosabban kiirtani a gyepből az apró szulákot? Május végi vetésről van szó, magasabb tarlót hagyok rajta, ami a többi gyomot elég jól kordában tartja. De a szulákot sajnos nem.

#34381
Pap Edina Szaktanácsadó

Lehet, de célszerű öntözés után a kora délelőtti órákban kiszórni, amikor a talaj még nedves, de a lombozat már fölszáradt.

#32759
Ferencné Timár

Timár Edit

A GYOM_STOP-ot ilyen időjárás közepette mint amilyen ma van, lehet e használni?

#32733
Pap Edina Szaktanácsadó

A apró szulákot, ha nehezen is, de irtja a Bofix Garden. A talpas muhar csak kézzel, vagy perzselő hatású gyomirtóval irtható. A gyepet kell megerősíteni nem túl alacsony nyírással, tápanyagpótlással.

#32158
Katalin Gazdagné

milyen gyomírtóval lehet kiírtani audvaron lévő füvesitett területről a csúszó fulánkot és a talpas muhart
üdv
Gazdag Gyuáné

#32093