Mohásodás elleni védekezés

Pap Edina

Meszezni akkor célszerű, ha a talaj savanyú, és emiatt alakult ki a mohásodás. Nálunk el a legritkább ok, inkább a rossz vízelvezetésű, kötött talaj okozza a bajt. A hatékony mohairtás többlépcsős és több évig tartó folyamat. Tavasszal az első nyírás után célszerű vasszulfát tartalmú mohairtó gyepműtrágyát szórni a gyepre a javasolt adagban. 2 hét elteltével gereblyézze le az elhalt mohát a területről, de még jobb, ha gép gyephasogatóval végigjárja a felületet, ami a tartályában összegyűjti a mohát is. A kikopott foltokat vesse felül fűmaggal, starter gyepműtrágya kíséretében, és alaposan öntözze be. Nyáron rendszeresen nyírja a füvet, de ne túl alacsonyan (5-6 cm). A nyár folyamán 1-2 alkalommal juttasson ki fenntartó gyepműtrágyát, ami támogatja a gyep egészséges növekedését. Szárazságban is csak ritkán, de nagy vízadagokban öntözzön, a gyepfelszín legyen inkább mindig kicsit száraz. ősszel végezzen gyepszellőztetést, és még egy vasszulfátos kezelés célszerű. Árnyékolt helyeken nincs mit tenni, a gyep helyett mást kell választani.

#21987
Nemes Zsuzsanna

Rendkivül mohásodik a füvem, ősszel és tavasszal
géppel gyepszellőztetem és moha elleni műtrágyát is használok. Olvastam valahol, hogy a magas Ca
tartalmu műtrágya lenne jó ilyenkor, ennek ellenére
érdekes módon a moha elleni trágyákban nincs Ca.
Mit tudok tenni a mohásodás ellen.

#21918
Pap Edina

A Scotts Díszpark Mohásodás csökkentésére szolgáló, vasszulfát tartalmú készítmény magas nitrogéntartalmú (NPK 16-0-0) műtrágya, tehát tápanyag, amit tavasztól nyár végéig használhat.

#2902
m józsef

Korábbi leveleikben olvastam, hogy fű mohásodás ellen vas-szulfát tartalmú vegyszerrel lehet védekezni.Melyik évszakban célszerű ezt kiszórni?

#2887