Fűvetés előtti gyomtalanítás

Pap Edina Szaktanácsadó

Ön mondta: ez nagyon hülye ötlet! :-)
Fontos, hogy a gyep erősen keljen, ehhez prémium, kiválóan csírázó és fajtafüvekből álló fűmagkeverékre, inditó műtrágyára és a megfelelő időben történő, nem túl korai vetésre - időjárás a mérvadó, nem a naptár -, megfelelő kelesztő öntözésre van szükség. Az első nyírás után, ha szükésges, be lehet vetni a kétszikű gyomirtókat (Bofix Garden, GyomStop) feles dózisban, majd ha kell ismételve. A gond a gyomfüvekkel lehet, ezeket foltszerűen lehet glifozáttal irtani (ha van türelme, ecsettel a gyomfű levelére kenegetve, vagy gyomkiszúróval egyenkét kiszedegetni). Lehet szép gyepe így is, de sokkal több odafigyelést igényel. A geotextilt, kérem, felejtse el!

#57532
Attila Kucsa

Kedves Edina,

Folytatva az előzőleg történő beszélgetést melyben elhangzott hogy egy frissen feltöltött terület füvesítését szeretnénk mielőbb elkezdeni, de eddig elmaradt a gyomírtás mivel a feltöltött terület egy kb 50 cm friss töltőföldet kapott így jelenleg gyommentes a terület. Csak egy kérdés: ha lerakunk egy vakondhálót és arra egy réteg geotextilt fektetünk, majd erre jön a termőföld amibe elszórjuk a fűmagokat. Ez nagyon hülye ötlet? Gondolván hogy a fű alá fektetett geotextil megakadályozza a gyom felszínre törését...

#57531
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Attila! Igen, csak idő kérdése. A tarackot még földfeltöltés előtt kellett volna leirtani, ősszel: kikeleszteni, és amikor a lehető legnagyobb lombfelület, októberben, amikor a tápanyagok a levélből a raktározó szervekbe, a tarackba és a gyökerekbe szívódik vissza a levelekből (a szerrel együtt). Ezt 2-3 alkalommal meg kellett volna tenni glofozáttal és az elpusztult gyomokat letakarítani folyamatosan. Most csak a kelő gyep lehető leggyosabb megerősítése, megfelelő fenntartása (nyírás, tápanyag, öntözés) nyújthat megoldást. Fontos, hogy soha ne kopjon ki a gyep, ne legyenek csupasz foltok. A fórumban sok tanácsot talál és javaslok néhány cikket is:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/gyomfuvek-a-gyepben

És néhány termék a jó induláshoz:

#57486
Attila Kucsa

Kedves Edina,

Nagyon köszönöm a válaszát. Mi is úgy terveztük hogy április környékén kezdjük meg a füvesítést, éppen ezért szerettük volna addig elvégezni az olyan kertben történő előkészületeket, amelynek része pl. az intenzív gyomírtás. De mivel most történt pár napja egy nagyobb kertfeltöltés ezért a tarackos földrétegre jelenleg egy kb. 40-50 cm -es földréteg került. Ami azt jelenti hogy a kertünk jelenleg látszólag gyommentesnek tűnik, de ez csak a látszat mivel a sűrű -eddig gazos réteg el van temetve a frissen feltöltött és alaposan ledöngölt földréteg alá. Na ebből szeretnénk kiindulni, mert az a terv hogy a nyárra már burjánzó füvet szeretnénk fűnyírózni! ☝️😀 Az a kérdés hogy ez után mi a teendő? hogyan írtsuk ki a tarackot ,hogy később se legyen vele sok gondunk. Gondolom csak idő kérdése és a tarack újból felüti a fejét a kertünkbe, és nem szeretnék ezzel már akkor szembesülni ha a fű is elkezd nőni...

#57483
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Attila. A tavaszi füvesítés ideális időszaka április-május, amikor a levegő hőmérséklete tartósan 14-15 C-fok nappközben és éjszaka sincs hidegebb 4-5 foknál. A tavaszi füvesítésnél mindig a gyomok lesznek előnyben. Így nagyon jól meg kell választani a vetés idejét, porhanyós, laza szerkezetű talajba vetni, hogy könnyen felemegedjen, illetve a gyökeresedés is jobb legyen. Prémium minőségű fűmagot célszerű vásárolni, a magmennyiség 4 dkg körüli legyen négyzetméterenként, illetve starter gyepműtrágyát is célszerű kijuttatni, szintén kb. 4 dkg/m2 adagban. Az ősz eleji füvesítés mindig sikeresebb.

#57479
Attila Kucsa

Kell e gyomírtást végezni amennyiben a kertünket pár nappal ezelőtt töltötték fel, kb. 40-50 cm es földréteggel, ledöngölve. mehet e rá így a vakondháló - termőföld - fűmag, vagy mindenképp kell a gyomírtás előtte? Ha nem szeretnénk még hónapokat várni amíg elburjánzik a gaz, és utána még heteket várni amíg hat a glialka, akkor van e valami olyan gyomírtásos javaslatotok amely a 40-50 cm-es földrétegben még kinövés előtt megöli a tarackot és az egyéb csúnyaságokat?


#57478
Pap Edina Szaktanácsadó

A gyomokat ki kell keleszteni és ha elég nagy a lombfelület, de még nem virágzik a gyom, akkor kell a Glialkát kijuttatni. A Glialka levélen keresztül hat. A leszáradt gyomokat le kell gereblyézni kb. 2 hét után. Ezt követően teljesen egyenletes, sík, porhanyós talajfelszínt készíteni a fűmagnak. Használhat indító műtrágyát is. Válasszon jó minőségű fűmagkeveréket.

#56446
Zoltán Bartuska

Üdvözlöm,
szeretnék füvesíteni, 2 hete töltöttem fel a telket kb 15cm termőföldel, most elkezdett nőni a gyom, mikor permetezzem le (Glialka), s milyen előkészület kell hogy elvessem a fűmagot és mikor javasolt?

Köszönettel:
Bartuska Zoltán

#56427
Pap Edina Szaktanácsadó

Célszerű gyomirtás előtt alapos öntözéssel kikeleszteni a gyomokat. Egyszeri gyomirtás lehet, hogy nem lesz elég, de szeptemberig, amikor a legkedvezőbb a füvesítés, még van elég idő.

#50915
Barkóczi Gergő

Tisztelt Edina.

Gyomirtás és utána füvesítés előtt állok. Az lenne a kérdésem, hogy a gyomírtás és takarítás utána, ha feldorgatom a talajt és előkíszítem a fűagnak, akkor nem fognak kikelni az alvó magok?

Köszönettel
Gergő

#50879
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Márton. Mindenképpen cészerű a tarackokat kézzel eltávolítani. Lehetőleg ne rotázzon, mert akkor feldarabolja a a tarackokat. A kánikula érkezésig füvesíthet. Fontos a kelesztő öntözés.

#50271
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Gergely. Igen, 2 hét elegendő.

#50270
Márton Bauer

Érdeklődöm, füvesítés eljött a gyomirtózott tarackot kiszedjem? Tavaszi füvesítés meddig tarat?meddig füvesíthetek?

#50225
Molnár Gyöngyi

Kedves Edina!

Taifun Forteval gyomirtóznék füvesítés előtt. Ez megfelelő-e a célra? Utána rotakapálnék, ezzel kell-e és ha igen, vajon mennyit kell várni mielőtt az elegyengetett földbe elvetem a fűmagot? Mivel elég meleg van még, de lassan megyünk a télbe nem szeretnék sokat totojázni vele :-)

Köszönöm válaszát.

#48827
Gergely Kormos

T. Edina! Totál gyomirtózás után,mennyi ideig pihentessem a földet fűmag vetés előtt? kb 2-3 hét elég?

#48746
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Krisztián. Óva intem attól, hogy most füvesítsen. Viszont a gyomirtás aktuális. folyamatosan kelessze ki a területen a gyomokat, és permetezze le még virágzás előtt. 2 hét után gereblyézze le az elhalt gyomokat. jöhet a mélyrétegű szántás, rotációzás, simítás, majd szeptemberben (csak ha nincs kánikula), de inkább októberben füvesítsen.

#48271
Krisztián Kappel

Kedves Edina,
Azt szeretném kérdezni, hogy totális gyomirtózás után (Glialka) mennyivel lehet elkezdeni a terület rotációs kapálását? Meg kell várni, amíg kiszárad a gyom, vagy 2 nap után is el lehet kezdeni, mivel a gyom már felszívta a mérget?
(azért sietnék vele, mivel most vagyok szabadságon így több időm lenne a kerttel foglalkozni).
Üdvözlettel, Krisztián

#48239
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Rózsa. A 20-25 cm vastag termőréteg megfelelő. A gyomok kikelesztése és a totális gyomirtás a feladat nyáron az őszi magvetés előtt, amiről a rovatban sokszor írtam. Kérem, olvassa el a korábbi hozzászólásokat és válaszokat.

#43716
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Zsuzsi. A füvesítés előtti megelőző munkáról a Gyep-gyepápolás rovatban sokat írtam...kérem olvasgassa ezeket el. Gyepszőnyeg vagy fűmagvetés? Pénztárcától függ. de a gyepszőnyeget is csak jól fellazított, tápanyaggal feltöltött (tartós starter gyeptrágya) szabad csak leteríteni. Augusztus vége előtt egyik módszert sem ajánlom.

http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=14&page_id=100

#43715
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Bihari Zsolt. A glialka előírás szerinti használata nem károsítja a környezetet, bár egyes tanulmányok szerint felhalmozódik a talajban. Akkor kell kijuttatni, amikor a gyomborítottság a legnagyobb, mert levélperzseléssel irtja a gyomokat. A talajra kijuttatva semmit sem ér. Őszi glialkázás után tavasszal bátran tervezhet veteményest. A füvesítésre az augusztus vége, szeptember eleje az alkalmas időpont.

#43714