Egyszikű gyom

Pap Edina

Sok fűmagkeverében van nádképű csenkesz, a strapabírása miatt. Jó esetben ezeknél keskenyebb leveű fajtákat használnak. Annak javasolt, aki szereti a szélesebb levelű, durvább kinézetű gyepet. Ha csomókban jön fel a gyepben a többi fűfaj kikopása miatt, az nem túl szép látvány.

#30516
Endre

Kedves kert tulajdonosok.
A Nádképűcsenkesz védelmére kelnék, mivel a google kidobja találadban elég elől ezt a fórumot, így szólnék pár szót az ügyben,főleg mert sokan szídják.
A Nádképű csenkesz, egy nagyon jó fajta! Mondom ezt azért mert az én 600m2-es gyepfelületemen 90%-ban ez van. Aki betartja a gondozási előírásokat annak nagyon szép és szemet gyönyörködtető felületet ad! Ezt a fajtát kicsit magasabra kell hagyni, és a növekedési ütemét figyelembe véve,és az 1/3os vágási szabályt szem elött tartva 10-14 naponta elég nyírni.Egy vágási idényben ez kb 12-14 nyírást jelent. A megfelelő magasság eltalálásával 6-8cm szépen sárgulás nélkül fejlődik,némi NPK műtrágyával vegyítve.
Előnye:korai sarjadás valamint fagytűrése,mély gyrenövő gyökerei miatt birja a szárasságot is.Taposható,gyerek mellé nagyon előnyős.
8-10-évig él, tehát anyagilag is megtérül,mert jó tartás esetén minimális felülvetés szükséges.
A mai fű mag árak mellett ez nem elhanyagolható kérdés.
Öntözörendszer hijján ha elmegyünk 1-2 hétre nyaralni nem fog szérszáradni.

#30227
Pap Edina

Valószínű, hogy a száraz, tápanyagban szegény talaj miatt hatalmasodott el a nádképű csenkesz, ami egyébként a szárazság- és hőtűrő fűkeverékek részét képezi. Ez önmagában nem baj, ha jól kapban van tartva. Homokos talajra célszerű lenne vízmegkötö alginitet szórni, illetve rendszeresen műtrágyázni gyepfenntartó tartós műtrágyával. A nyírás ne legyen túl alacsony, és öntözni is kell. Ha felülvetést tervez, akkor azt ősszel tegye.

#19883
Haydn Lászlóné

Tisztelt Szakértő!
Tavaly ültetett füvem teli van tarackkal, vagy csenkesszel/mellékelem a képet/, a fű alig látszik.Mivel tudnám kiirtani, mikor szükséges, hányszor és mivel permetezzem le.Utána ősszel ültessek új füvet?Melyik fajta fűmagot javasolja, homokos a talaj, 100 nm-nyi terület.Köszönettel várom válaszát.Haydnné

#19763
Pap Edina

Ez egy fórum, ahol mindenki megnyilatkozhat! A segítő szándéknak külön örülünk!

#16281
Zsolt

Igazán nincs mit, remélem nem veszi tolakodásnak hogy beleokoskodtam a szaktanácsadásba:-)

#16280
Pap Edina

Kedves Zsolt! Köszönjük!

#16259
Zsolt

Ahol kis százalékban van jelen, ott a foltszerű gyomírtás vagy az ecsetelés járható út.
Ha nagyon elszaporodik ,akkor csak az újbóli füvesítés a megoldás a problémára.

#16160
Zsolt

Ez a nádképű csenkesz ,ami saját hobbikerti célra vásárolt fűmagkeverékben csak a bosszúságot fogja okozni.
Mivel ez a növény nagyon agresszív, ezért ha megjelenik, akkor a finomabb levelű fajtákat fokozatosan ki fogja szorítani.
Mély gyökérzetével nagyon jol bírja a szárazságot, de megfelelő tápanyag és víz biztosítása nélkül a levélpengéje kiszélesedik és a növény felcsomósodik. Kerülni kell az olyan keverékeket amiben nádképű csenkesz található.

#16159
Szekeres Péter

Tisztelt Szakértő!

A képeken látható egyszikű fűféle biztosan a nádképű csenkesz? Akkor a vetőmagkeverő cégek miért rakják bele egyes keverékeikbe a nádképű csenkeszt, ráadásul finom szálú fűfajták (csenkeszek, juh csenkesz) mellé? Mit lehet tenni, ha felülvetésként ilyen vetőmag (20%nádképű csenkesz) kerül az árnyékos területen lévő fűbe, milyen arányban kel ki?
Segítségét előre is köszönöm!
Péter

#16155
Kiss Beatrix

Tisztelt Tsunami!

Mit lehet tenni akkor a nádképű csenkesz ellen?
Ecsetelgetés (glialka), a gyep teljes kiirtása (glialka), gyomlálás? Vannak egészen szép területek a kertben és van, ahol a nádképű eléri a 30 %-ot is már.

Köszönöm válaszát.
Kiss Beatrix

#15693
Tsunami

.A képen látható növény Nádképű Csenkesz.
A pázsitfüvek családjába tartozó fűféle, ami valószínüleg a fűmag keverékben volt.
Nem lehet kiírtani szelektíven

#15310
Kiss Beatrix

Tisztelt Szakértő!

A gyepemben egyre inkább terjed egy egyszikű gyom: levele szürkészöld, erős, éles. A növény 10-15 cm átmérőjű zsombékszerű csomót képez a gyepben, kiszorítja a vetett füvet. Tavaly próbáltam mechanikusan kiirtani, de a a gyökér elég mély és a gyom gyorsan szaporodik. Heteket töltöttem vele tavaly nyáron, ennek ellenére idén még több zsombékom lett.
Idén a csomókat egyenként kezeltem glifozáttal, de nem volt hatékony (mindig maradt a szélén túlélő és kihajtott) és nagyon csúf foltos lett a gyep.

Szeretném a segítségét kérni, hogy mi ez az agresszív gyom és mit lehet vele tenni, van-e szelektív gyomirtó rá. Ha nincs szabadforgalmú, megbíznék kertészt vele.

Csatolnék három képet róla, a további kettőt külön levélben küldöm.

Köszönöm, üdvözlettel: Kiss Beatrix

#15298