Tarack kiírtása

Pap Edina Szaktanácsadó

A mahónia nehéz eset az erősen viaszos levél miatt, inkább ássa ki a gyökereket. Most már ne gyomirtózzon. A fagytól meggyengült gyomfüvet áss ki.

#38471
Zsuzsanna Haraszti

Edina, köszönöm szépen a választ.
Az ecsetelés segíteni fog az elszaporodó mahónia kiirtásában. Időközben elszáradt, talán meg is fagyott a tarack-fű. Ilyenkor is hat még a gyomirtó ? Vagy már ne is kísérletezzek vele.

Üdvözlettel, H.Zs.

#38321
Pap Edina Szaktanácsadó

Csak kézi kapálással, vagy: a glialkát töményen ecsettel a levelekre kell kenni, majd a meggyengült növényeket gyökerestől eltávolítani. Így a legkisebb a környezetkárosítás.

#38304
Zsuzsanna Haraszti

Nyaralónál lévő kicsiny, bio veteményes kertem teljesen elgazosodott nyár végére.Egyrészt tarackoló menta az eprek között, másrészt rengeteg és mélygyökerű magas fű van. Hogy tudnám Glialka nélkül gyorsan kiirtani ?
Mennyi idő elég ennek a vegyületnek a lebomlásához. Károsíthatja-e a tavaszi salátákat, zöldségeket az őszi használata?

#38270
Tamás Dr Réti

kedves Edina,
Köszönöm a gyors válaszát.. A képeket az eső elállta után küldöm.
Szép NAPOT kívánok.
RT

#38233
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

1. Még a fagyok előtt...jó időben novemberben is ki lehet juttatni. Most várja meg az esős időszak végét, ha kell, nyírja le utoljára a füvet, ne túl alacsonyan, és azután szórja ki a műtrágyát.
2. A sárguló foltok lehetnek. A sárguló foltokról képet kérek! Távolit és közelit is a fűszálakról. Gombabetegség a legvalószínűbb, főleg, ha sok nitrogént kapott a gyep.

#38230
Tamás Dr Réti

Kedves Edina,
Két kérdésem lenne:
1./ Az őszi-téli műtrágya kijuttatásának mi az optimális és legkésőbbi időpontja?
2./ Gyommentes jó állapotú fűvünkben sárga foltok jelentek meg. Mi lehet ez és mit kell tenni?
Köszönettel várom válaszát.

#38227
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos szelektíven nem lehet irtani. A gyepet kell megerősíteni tápanyaggal és nem túl alacsony nyári nyírással, mélyrétegű öntözéssel, így "kinyomja magából" a gyomfüveket. Ősszel javasolt műtrágya gyepre:

http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05640-Substral-Oszi-kondicionalo-gyeptragya-2kg

vagy

http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T08540-Compo-oszi-gyeptragya-4-kg

#38107
Sandor Tomozi

Úgy látom hogy a fűben tarack el van száradva.Ilyenkor irtható valahogy?
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel: Tomozi Sándor

#38092
Pap Edina Szaktanácsadó

A taracknál meg kell várni, amíg a Glialka hatóanyaga a tarackoló gyökerekbe lehúzódik. Az idő előtti rotálással csak földarabolta a tarackokat. Ne siessen. Még egy kelesztést,m gyomirtást megér a dolog. Fontos, hogy a fűmag jól előkészített talajra kerüljön. Kapjon vetéskor tartós hatású gyepstarter műtrágyát.

http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05325-Substral-gyepstarter-5-kg



Az erős, jól karban tartott, nem túl mélyen, nyírt és megfelelően öntözött, tápanyagozott gyep elnyomja a tarackot is.

#37957
Ádám Marsall

Tisztelt Holgyem/Uram!
Egy teljesen tarck lakta teruletet szeretnek befuvesiteni. Glialkaval lefujtam oket, elkezdtek sargulni, de nemelyiknek meg voltak zold reszei. Sajnos egyeb ok miatt korán, a 9. napon kellett felrotalnom a teruletet. Most szepen kapaval szedegetem ki a gyokereket, de nemelyik olyan melyen van hogy lehetetlen, illetve meg igy is maradnak a foldben gyoker darabok. Mindenkepp iden szeretnek fuvesiteni meg osszel, mert ugy olvastam a tanacsokat hogy tavasszal a gyom is ki kel. A kerdesem az lenne, hogy van-e eselyem szep fure, vagy a melyrol erkezo tarack ujra el fog szaporodni? Esetleg ha varok ket-harom hetet, mindennap locsolom, kikelnek a tarackok meg iden, hogy kiirthassam oket? A heten eleg meleg ido lesz. Valaszat elore is koszonom.

#37927
Pap Edina

Semmivel. Ha 60 százaléknál nagyobb a fertőzöttség, le kell glialkázni az egész területet, lepucolni, és újravetni a füvet.

#30827
dudas

Rengeteg a tarack a füvem között, szeretnem megtudni mivel tudnam kiirtani, hogy a fü ne serüljön meg.

#30791
Pap Edina

Totális gyomirtóval (ami a füvet is kiirtja), illetve kézzel. A gyepet kell erősíteni. Tájékozódjon Tudásbázis rovatunkban!

#25490
Polacsekné Fekete Mária

A füböl mivel lehet ki irtani a tarackot hogy ne sérüljön a fü. Elöre is köszönöm Polacsekné.

#25443
Pap Edina

Kézi gyomlálással, a gyep jó karban tartásával. Ha 60%-nál nagyobb a gyomfertőzés, az egészet le kell gyomirtani, most ősszel, 2-3 hét után letakarítani a területet, talajt elmunkálni, tápanyaggal feltölteni, és újrafűvesíteni.

#20537
Burján Irén

Tavaly füvesítettem a kertet és az idén rengeteg tarack jött közé. Mivel tudom kiírtani a tarackot a gyep károsítása nélkül.
Köszönöm!

#19204
Lawnmower Boy

Gyönyörű az a viking fűnyíró, csak kár azzal a gyomos valamivel összekenni.
A védő rostély az kell ám a fűnyíráshoz.:-)

#20499
kert.debrecen@freemail.hu

.. T.Hölgyeim és Uraim!
.. kinek gyep // nem Ős gyep !! az Ős gyep védett !! // van a területein , sajnos a búrjánzó "fű"... folyó fű... elárasztotta az Ön/Önök területét " HBm megyében tutira" ...! "nyugi" a fagyok elviszik ezeket a "nemkívánatos füveket".. és a 2011 es évben , ha nem lesz ilyen az időjárás tavasszal akkor helyre áll a rend!!

#20484
ernõ

... nos!
az idén a gombásodás az eső .. blabla BOCSÁNAT!
a taracknak nevevezett vmi nem tarack.. mindenhova vitte a a szél meg az eső!! ha tudni szertenéd h mi lesz jovőre , kérdezz! azok a foltok nem tarack!!! hanem ...

#20483