Füvesítés

Etelka Kardos-Jahola

Kedves Edina!
Köszönöm a segítséget.

#56523
Pap Edina Szaktanácsadó

A kutyákat a területen kívül kell tartani. A taposott talajt fel kell lazítani. Mivel elég árnyákos a terület, árnyéktűrő fűmagkeveréket javaslok.

https://www.gazdabolt.hu/search?search=%C3%A1rny%C3%A9kt%C5%B1r%C5%91

Indító gyeptrágyát is érdemes használni, illetve ha nem esik eső, kelesztő öntözést alkalmazni.

https://www.gazdabolt.hu/search?search=gyepstarter

#56447
Etelka Kardos-Jahola

Kedves Tanácsadó!

Füvesítés előtt állok. Egy része új vetés, másik része a meglévő felújítása ásás nélkül (erről csatoltam a képeket). Az új vetés helyén az ásás, gyomirtás megtörtént, ha minden igaz, akkor talajlazítás a következő lépés mindkét részen. Kérem segítsen a további folyamatokban, milyen indítót, gyeptrágyát érdemes használni a két részen.

Előre is köszönöm.
Etelka

#56428
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves András!
A mohás területet tavasszal ismételten célszerű megszórni vasgáliccal (burkolatra ne kerüljön!) Létezik mohamentesítő műtrágya, ami táplálja is a gyepet: http://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/gyomirto-szer/T05360-Substral-2in1-gyeptragya-mohairtoval-4kg
A besüppedt részeke fell kellene tölteni kerti földdel., a vakondtútásokat elegyengetni, kicsit áthengerezni a területet, és felülvetni ugyanazzal a magkeverékkel, amivel ki lett az egész alakítva.
A több gyeprészre érdemes tavaszi indító műtrágyát szórni nyírás, szellőztetés után. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T02408-Substral-hosszu-hatasu-gyepmutragya-9-kg
Lehet, hogy az őszi szellőztetés után ismételt homokszórásra lesz szükség az agyagos talaj miatt. Az öntözésre nagyon figyeljen oda!

#38961
Andras Kantor

Kedves Edina!
1,5 éves a füvem, de nem lett tökéletes, pedig az agyagos talaj fel lett ásva, és kevertünk hozzá bőven homokot (4 m3/ 100m2). Tegnap kezdtem az ápolást. Lenyírtam a felső felét-harmadát, majd szellőztetővel felszedtem a moha nagy részét. Sajnos a rengeteg csapadék valamint az árnyék megtette a hatásását, pedig ősz elején szórtam rá vas-gálic oldatot. Megszórtam alginittel is.
Kérdéseim: érdemes-e más műtrágyát, esetleg tavaszi indítót rászórnom?
Hogyan harcoljak a mohásodás ellen? Maradt még vas-gálic, de nincs permetezőm.
Mit kezdjek a foltokkal (vakondtúrás, egyszerűen csak nem nőtt ki a fű megfelelően.)?
Mit kezdjek a kicsit megsüllyedt résszel (kb 5 m2, 5 cm-es süllyedés)?

András

#38944
Pap Edina Szaktanácsadó

Még elég hideg a talaj, várjon még néhány hetet. Az első nyírás után célszerű ezt megtenni. A nyírást akkor kell megkezdeni, amikor a fű szemmel látható növekedésnek indult. Ez a meteorológiai előrejelzést tekintve a hónap vége felé várható.

#38903
Gaál Ferenc

Kedves Edina! A kérdésem az lenne, hogy el lehet e már szórni a gyeptrágyát egy meglevő füre illetve pótlás gyanánt a fűmagot?

#38895
Pap Edina Szaktanácsadó

Ha maradt még a starterből, akkor a kikopott foltokat felülvetés előtt azzal kellene megszórni. A többi részre jó a High N (kis kiszerelésben Substral márkanéven kapható gyepstarter, ha csak kevés kell: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg
A 2. program forró nyarakra ajánlott. Ha március végén 4-5 hónapos fenntartót szór, és júliusban kap egy Stress Controlt, amit ősszel, ha kell, a gyepszellőztetést követően megismételhet, akkor kevesebb féle műtrágyára van szükség.

#38828
Zoltán András

Kedves Edina!

Műtrágyaválasztással kapcsolatban kérném a segítségét.
Tavaly ősszel vásároltam Önöktől Barenbrug sport Classic keveréket, hozzá Substral Starter indító trágyát.
Úgy tudom, most tavasszal nem szükséges még szellőztetnem, High K-t kapott november végén utoljára a gyep.
A kérdésem az lenne, hogy ha vannak ritkás részek, akkor ha még szórnék erre a területre fűmagot ugyan úgy jó lenne az egész területre a Scotts High N keverék, vagy starter féle műtrágyát kellene ismét választanom, mint pl. a Scotts Renovator.

Illetve a másik kérdés az lenne, hogy 2 trágyázási programot néztem, nem tudom melyik lenne a nyerő ha lehet így mondani, persze a Scotts termékcsaládból:
#1
március vége: High N vagy Renovator
május vége: High N
aug eleje: Balanced
okt vége: Prewinter / High K
#2
március vége: High N
június eleje: Pre-Winter (úgy tudom ez helyettesíthető a stress control-lal)
aug eleje: Balanced
okt vége: Pre-Winter

Ami beleszólhat mindkettő esetén, ha szeptemberben gyepszellőztetnék, akkor nem gond-e hogy akkor rögtön nem kap semmit, vagy már akkor meg kellene kínálni valamelyik trágyával?

Előre is nagyon köszönöm.

#38803
Pap Edina Szaktanácsadó

Először is , ha szép gyepet szeretnének, a kutyát el kell keríteni. Tavasszal az első nyírás után a kopasz foltokat fel kell kapálni, ha kell feltölteni földdel. Javaslom, hogy azonos típusú fűmaggal vesse fölül a gyepet. Az újravetett foltokat 2-3 hónapos, vagy 8-9 hónapos gyepfenntartó műtrágyával kezelje, attól függően, hogy az idényben 3 alkalommal, vagy csak egy alkalommal akar műtrágyát szórni.

#38715
Katalin Kelemen-Emődi

Kedves Edina!

Tavasszal füvesítettettünk (Alginit, majd scotts everris gypstarter és scotts everis performance fűmag), de a gyepet sajnos utoljára szeptember végén tudtuk lenyírni utazás miatt, azóta nem. Viszont a jó idő miatt elég sokat nőtt - de már a fagyok maitt nem nyírtuk. Télre semmilyen szerrel nem is lett felkészítve a gyep. Tavasszal pár helyen pótolni kell a füvet mert a kutyapisi kiégette. Kérdéseim:
Mivel kezdjünk tavasszal? Fűnyírás? Majd gyepszellőztetés? és aztán fümag szórás a kiégett helyeken? Milyen szerrel érdemes kezelni a füvet tavasszal? Köszönöm előre is a segítségét!

#38628
Pap Edina Szaktanácsadó

Kicsit megkéstem a válaszommal. Elnézést! A november elejei jó időben még lehetett füvesíteni, most azonban már nem. Fűmagvetéskor a tartós hatású gyepstarter műtrágyát javasoljuk, a vetés előtt sekélyen a talajba bedolgozva. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05324-Substral-gyepstarter-2-kg
Ha elvetette a füvet, de nem műtrágyázott, még kiszórhatja, ha nem fagy. Tavasszal az első nyírás után már a fenntartó műtrágya mehet: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T08873-Compo-RF-Premium-Gyeptragya-2-5-kg

#38472
Eszter Kudomrák

Kedves Edina!
A napokban szeretnénk füvesíteni.
Tényleg igaz, hogy jobb lenne tavasszal műtrágyázni, mint most fűmagvetéskor? Azt hallottam, hogy a műtrágya egy engergiabomba a fűmag számára és kb. úgy hat rá mintha tavasz lenne.

#38350
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Róbert!
Az az időjárástól függ. A glialkázást ne halogassa tovább. 2-3 hét múlva a letakarított és megfelelően előkészített területet plusz 5 fok fölött el lehet vetni. A tél alá vetést szokták alkalmazni gyepnél is (akárcsak az őszi búzánál). Láttam mát november végén vetett szép gyepet.

#38306
Róbert Békefi

Kedves Edina!

Kertem tarackbúzával erősen "szennyezett", kérdésem hogy glialkával ilyenkor érdemes még lepermetezni majd fűvesíteni vagy várjam meg a tavaszt.

#38297
Marianna Tar

Kedves Edina! Sikeres volt az ültetés, szépen nő a fű. Vannak területek, ahova bőségesen szórtunk, viszont elég foltosan nőtt csak ki. Van rá esély, hogy magától még beindul, ha nem most, akkor tavasszal? Utánvetéssel várjuk meg a tavaszt? Melyik hónapban érdemes csinálni? Milyen tavaszi trágyát javasol? (sport keveréket vetettünk)

#38278
Pap Edina Szaktanácsadó

Igen, eltartható a fűmag tavaszig, de az őszi vetés jobb...tavasszal a gyomokkal sok gondja lesz.

A gyepstartert közvetlenül a vetés előtt, a talaj felső 1-2 cm-es rétegébe kell begereblyézni, közvetlenül az elvetett fűmag közelébe. Egyáltalán nem késő, még...ha nincs komoly hideg, akár novemberben is lehet fűmagot vetni. Lényeg, hogy gyommentes legyen a vetőágy!!!

#38007
Marianna Tar

Kedves Edina!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 2015 8. hóban zsákolt fűmagot jövő tavasszal is fel lehet használni? Valamint, hogy a basatop starter gyeptrágyának van-e lejárata, mert a csomagoláson nem találtam semmi erre vonatkozó tájékoztatást.
Továbbá még olyan kérdésem is lenne, hogy a gyeptrágyát talajmarózás előtt be lehet-e szórni és öntözni, mennyi idő múlva lehet utána a fűmagot kiszórni?
Idén meddig lehet mindezt még megtenni, hogy ne fussunk ki az időből. A talajmarózó ember valószínűleg csak jövőhét végén tudna jönni. Az már késő? Marad a tavasz?
Köszönettel,
Tar Marianna

#37983
Pap Edina Szaktanácsadó

Valószínűleg nem a megfelelő adagban juttatta ki a gyomirtót, amire a meleg még rátett. Természetesen kizöldell a fű, amihez az kell, hogy most nyáron adjon ki tartós hatású, magas káliumos gyeptágyát. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05640-Substral-Oszi-kondicionalo-gyeptragya-2kg (a neve ne tévessze meg, kis kiszerelésben nincs stresszkontol műtrágya, de az összetétel majdnem ugyanaz.) Az öntözést alaposan, mély rétegben végezze. egy alkalommal 20-30 mm-t juttasson ki 8esőmérővel ellenőrizheti), egy héten 2 alkalomnál többször ne öntözzön, de azt nagy adagban.
A következő nyírást a szokásosnál magasabb tarlóval végezze.

#37501
Edit Feth

Kedves Antics Katalin!

Köszönöm válaszát ! Sajnos a fű teljesen megperzselődött! A kérdésem még annyi lenne,hogy van esély rá,hogy kizöldell,vagy újra kell vetni,és azt mennyi idő elteltével a Gyom-Stop kiszórása után ?

Üdv.Feth Edit

#37482