gömb szivarfa

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

De, lehet öntözni. Én az előző válaszomban az ültetéskori beiszapolásról beszéltem. Fontos a cső végét ledugózni, mert a kéményhatás révén "kiszippantja" a talajból a nedvességet (nagy melegben, szárazságban), és többet ártunk vele, mint használunk. A parképítésben, a közterületeken is elspórolják.

#46450
Réka Petrányi

Kedves Edina!

Koszonom szepen a valaszt. Remelem tenyleg helyrejon. A gyokerehez a csőbe akkor ne is öntözzük?

#46422
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos a nyári hőségben való ültetés nem tesz jót egy fának sem, még akkor sem, ha konténeres, és azt mondják rá, hogy bármikor ültethető. Tavasszal helyre fog jönni a fa. Ültetés után nem elég a csöpögtetés. Beiszapoló öntözés kell, legalább 10-15 liter víz. Csapadék függvényében heti 1-2 alkalommal ősszel is lehet rá önteni 1-1 vödör vizet.

#46323
Réka Petrányi

Kedves Szaktanácsadó!

Körülbelül egy hónapja, azaz augusztus közepén vettünk egy gömb szivarfát. A levelei akkor is elég megviseltek voltak, azt mondták a kertészetben, hogy a vihar miatt.. Egyből elültettük mély gödörbe, aminek aljára marhatrágyát szórtunk és a gödörbe pedig jórészt virágföldet. Naponta öntözzük csövön keresztül és csöpögtetéssel is.
A fa állapota azt mondhatnám, hogy nem változott, romlásnak nem indult, de fejlődést sem látok, a levelek széle barnás, szakadozott.
Az lenne a kérdésem, hogy ez így normális, vagy valami baja van a fának, lehet tenni valamit, esetleg valamivel tápozni, hogy fejlődésnek induljon, vagy elég a türelem? Csatolok képeket.

Válszukat nagyon várom, és előre is köszönöm: Petrányi Réka

#46282