Fenyő

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Hosszú távon lehet, hogy igen, de ha rendszeresen metszve van, mint sövény, a gyökérzet növekedése is lassúbb.

#50909
Roland Hadházi

Tiszteletem!

Fenyőfa gyökérzetének növekedésével kapcsolatban vetődött fel egy kérdés.

A szomszéd garázsától (aminek az alapja kb. 90cm) 80-100 cm-re ültettek luc fenyőfákat. Okozhat-e károkat, az épület szerkezetében, alapjában a fejlődő gyökérzete, úgy hogy 3-3,5 méter magasság fölé nem engedjük nőni azokat, és tavasszal mindig visszavágjuk az oldalágaikat is, (egyfajta nagyobb sövénnyé szeretnénk kialakítani)?

Válaszukat előre is köszönöm!

#50878
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fiatal fák szépek, az idősebb példányok viszont nagyon fontosak. Együtt nőttek fel a gyermekeinkkel és talán az unokáinkkal is.
Ha közelről nem is látom a tüneteket, levéltetű kártételre gondolok. A lucfenyő levéltetű leggyakrabban az ezüstfenyőt támadja meg és nagyon komoly károkat okoz. Bizonyos évjáratokban annyira felszaporodik, hogy azt gondoljuk: a fa menthetetlen. A tömegesen szívogató tetvek hatására a tűlevelek megsárgulnak és lehullanak. A fa alatt a tetvek fénylő, ragacsos váladéka fedezhető fel. Az alsó ágakon levéltetvek is láthatók. A kártevő ellen minél előbb permetezni kell, mert több nemzedéke fejlődik. A Mospilant ajánlom, tapadószerként pedig a Biola-t. A permetezést az elérhető magasságig is érdemes elvégezni.

#50652
Steinerné Góra Aranka

Még egy fotót küldök, ha sikerül!

#50382
Steinerné Góra Aranka

Steinerné vagyok ismét! Az imént irtam az ezüstfenyőnk leveleinek és az egész fának a hirtelen (?) sárgulásáról és erről küldök képet!

#50381
Steinerné Góra Aranka

Tisztelt Cím!
Nagyon szomorúak vagyunk, mert a kb. 30-35 éves gyönyörű ezüstfenyőnk szinte 2-3 hét alatt tönkre ment, sárgúl a tűlevele! Mi lehet az oka!
Előre is köszönöm a válaszukat!
Tisztelettel: Steinerné Szekszárdról
Képet is készítette,. de egyenlőre nem tudom, hogy tudom elküldeni mobilról, de igyekszem!

#50380
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Nóra! Képet kérnék. Közelit is a tűlevelektől, illetve az ágakról. Lehet szúbogár és gombabetegség is. Nem biztos, hogy a kötelek okozták.

#46156
Nóra Bakos

Üdvözlöm! Szeretnèk tanàcsot kèrni, kertemben lévő fenyőfàimmal kapcsolatban. Egy ève vettem a hàzat 4 gyönyörű kb. 20 èves fàval, 2 hónapja a fàk törzseit, kalandparknak összekötöttük kötelekkel. A fàk levelei alulról barnulnak ès az àgakról lepereg a tüske. Ez megy felfelè az àgakon. Ez fertőzès vagy a fa törzsènek igènybevètele okozza . Meglehet menteni? Van vmi megoldàs? Lehet terhelni a fenyőfa törzsèt egyàltalàn? Köszönöm mihamarabbi vàlaszàt. Üdvözlettel Bakos Nórs

#46145