Betegség, vagy mi lehet ez?

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Ha a hernyókról tud képet küldeni, esetleg be tudjuk azonosítani.

#41058
Varga István

Delutan ugy dontottem megfaragom kessel az egyik lyukat, ugy erzem jol tettem egesz hosszu jarat volt mar es kifejlett hernyo. Kipucoltam, majd alaposan atkentem rovarolovel. Ezutan a tobbinel is igy jartam el. Mindegyikben volt hernyo. Remelem ezzel a lepkeknek is elvettem a kedvuket. Ha megsem, akkor valamit kitalalok rajuk. Jo lenne tudni milyen falyta lepke!? Megprobalom kideriteni.

Udv Istvan

#40992
Varga István

Igen nagy a valoszinusege, hogy a szines lepkek rakjak peteiket a nyiladekokba. Lemosom kefevel a vedoreteget es ahogy ajanlotta lerovarolozom a lyukakat.
Nem orulnek ha a hernyok belulrol megolnek a fat, most kezd szep lenni...
Azert csatolok meg fotokat, hatha kozellebit tud mondani.
Amugy figyeltem az egyik rest es feher apro forgacshullast tapasztaltam. Gondolom dolgozik valami odabennt.
Valaszat koszonom szepen!

#40988
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A váladék közelében lyukat is látok. Érdemes a lyuk mélységét újjal vagy alkalmas eszközzel meghatározni. A benne fejlődő hernyó elpusztítását ajánlom. A lyukba vattára felitatott tömény rovarölő szert /pl.Decis/ kell tömni, majd a kezelt területet beragasztani vagy bekötni rachel hálóval
A kép közepén látható fehér szövedék is a lepkékhez tartozhat, tojásaikat védik vele. Ennek bizonyítására egy közelebbi éles kép kellene.

#40977
Varga István

Üdvözlöm!
Kb 8 éves szomorú fuzfank torzsen jelent még ez a 3 fehér váladék. Apró szárnyas rovar (talán muslincafele) vannak körülötte és egy pár szép barnás fekete lepke is látogatja. Mi lehet ez, kell e kezelnünk? Vagy hagyjuk élni oket?
Válaszát előre is koszonom!

#40940