Leylandi tuja visszavágása

Edina Pap Szaktanácsadó

Túléli, de az oldalsó hajtásokat csak fokozatos, 3-4-szori metszéssel kell hozzáigazítani. Lényeg hogy a fás résekbe ne vágjon bele. Most tavasszal a tetejezést elvégezheti. Metszés után tartós hatású örökzöld táppal és rendszeres öntözéssel támogathatja a növény fejlődését.

#54783
Ákos Győri

Kedves Edina!

Érdeklődnék, hogy a Leylandi ciprus drasztikus visszametszését 10-12m-ről 3-4m-re a növény túl éli e. Mikor érdemes a metszést végrehajtani?

#54756
Edina Pap Szaktanácsadó

Az örökzöldek, így a Leylandii magasságából akkor lehet visszavágni, ha elérték a kívánt magasságot. Ha vegyíti a két növényt, akkor kizárólag csak nyáron metssze a sövényét.

#52509
kovacs arpad

Kedves Edina!

1.8 m magasra és cca. 50cm szélesre nyírt fagyal sövény kihalt része közé ültettünk Leylandi ciprusokat.
Az lenne a kérdésem, mennyivel kell magasabbra engedni a ciprusokat, hogy később ha besűrűsödtek akkor összefüggő magasságot és szélességet adjanak ki a fagyallal?
Köszönöm a segítségét,
szép napot kívánok!
Üdvözlettel: Kovács Árpád

#52507
Edina Pap Szaktanácsadó

Az önkormányzatok saját rendeletben szabályozzák, hogy milyen távolságra ültethetők a telekhatártól a növények, és max. milyen magasra nőhetnek. Ettől függetlenül, ha a szomszédot árnyékolja, vagy ingatlanában kárt okoz, pl. a házfalhoz ér, ki kell vágni a növényt, vagy erősen vissza kell metszeni, olyan mértékben, hogy a funkcióját még betöltse (pl. átlátás megakadályozása). Valószínű, hogy az előző tulajdonos elhanyagolhatta őket. Ha mindenképpen meg akarják tartani a növényeket, javaslom a kerítés magasságában visszavágni őket, illetve a szélességüket is csökkenteni. Ha nem, akkor valamilyen más telekhatároló sövénynövényt választani, és odafigyelni, hogy a szomszédhoz ne nőjön át.

#52340
Andrea Márkus

Kedves Edina!

Nemrég vásárolt ingatlanunkon 5 db, nagyjából 8 méteresre nőtt leylandi ciprus található a kerítéstől 50 cm-re. A szomszéd hatósági eljárást indított ellenünk, mely szerint 2,9 m magasságig vissza kell vágnunk a fákat. Túlélhetik ezt a drasztikus visszavágást a ciprusok? Előre is köszönöm a válaszát!

#52316
Edina Pap Szaktanácsadó

Ez az időjárástól függ. ha sokáig meleg lesz, és új hajtások jelennek meg, majd jön egy hirtelen kemény fagy, akkor igen, de ezt majd a tavaszi metszéssel lehet korrigálni.

#35260
Kaszab Lajos

Kedves Edina,

A 8 éves leylandi ciprusaimat most metszettem idén másodszor, mert a kedvező időjárás miatt nagyon sokat nőttek. Többségük túl magasra is nőtt, ezért a csúcsukat is visszavágtam. Lehet, hogy későn metszettem és ebből még baj is lehet?

Üdvözlettel: Kaszab Lajos

#35251
Edina Pap Szaktanácsadó

Az örökzöldeket a legjobb a nyár folyamán több alkalommal, kis mértékben visszametszeni. Most, ha nagyon muszáj, visszavághatja a növényt. Fontos, hogy fás részt ne érjen. Utána kapjon egy rezes permetezést, majd külön káliumdús lombtrágyát (ne keverje a rézzel)

#35148
Tamás Adamcsik

Kedves Edina,
16 darab növényből álló 5-6 éves leylandi sorom elérte az 5 méter körüli magasságot, és mivel szinte egyáltalán nem metszettem, nagyon elterebélyesedett. Nem akartam sűrű sövényt, azonban most probléma, hogy a kerítés felőli oldalon az ágak már átérnek a szomszéd telekre. Vissza szeretném vágni, de helyenként 20-30 cm hosszúságú darabok lemetszése is szükséges volna. Kérdésem, elbír-e a növény egy ilyen durva beavatkozást, ha igen, melyik hónapban lenne célszerű ezt elvégezni, illetve egy adott ág milyen pontján érdemes a vágást megejteni? Ha veszélyes ez a fajta beavatkozás, akkor hosszú távon, fokozatosan, hogyan tudnám csökkenteni a növény oldalirányú kiterjedését?
Köszönöm,
Üdvözlettel: Adamcsik Tamás

#35065
Edina Pap Szaktanácsadó

Az augusztust ne várja meg a visszavágással, mert az újonnan kihajtó hajtások elfagyhatnak! A leylandi nagyon intenzíven nő, nyúlik, ezért célszerű a nyár folyamán többször is megcsipkedni. A tetejét a kívánt magasságnál vágja vissza.
Tápanyag: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/vizoldhato-mutragya/komplex-mutragya/T02744-Volldunger-Linz-14-7-21-2-kg
Ez magas káliumos, van benne mikroelem is,szép élénk zöld lesz a növény színe!

#32501
Nádor Melinda

Továbbá melyik tápot javasolják a vágást követően?

#32478
Nádor Melinda

Üdvözlöm! A tavaly tavasszal telepített, mára már kb 160-180cm-es tuják szépen növekedésbe kezdtek. Úgy hallottam, hogy jobb mielőbb (most nekünk legközelebb tehát legelőször augusztus végén) levágni a tetején és az oldalán lévő friss hajtásokból is valamennyit, főként a tetejéről, hogy az alján is szép dús legyen és előbb ott ágazzon sűrűbbre. Jól hallottam ezt, vagy előbb inkább érdemes megvárni, amíg megnő a teteje a kívánt magasságig, és utána kezdjük el metszeni (addig csak az oldalán, a túlságosan kinyúló ágakat)? Köszönöm válaszukat!

#32477
Pap Edina

Az örökzöldek metszésnek legkedvezőbb időszaka a nyár. Fokazatosan kell a visszavágást megejteni, úgy, hogy a fás részekbe ne vágjon bele. Ha a tetejezést most, gyorsan kell elvégezni, tegye meg, és adjon a növénynek káliumtrágyát. Nitrogént ne!

#8058
mjózsef

A kerítés mellett 50 cm-re telepített tuja 3-4 m magasra nőtt és zavarja a szomszédot az árnyéka miatt és kb 2-2,5 m-re vissza kell vágni.
Melyik évszakban szabad visszavágni?
Az oldal irányú hajtásokat , ágakat a törzstől milyen távolságra lehet visszavágni?

#8039