Babermeggy problemak

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A növényen stigminás levélfoltosság is látszik, ugyanakkor magnézium- és kalciumhiány is felfedezhető. Az utóbbi túl meszes talajra utal, vagy nem kap elég tápanyagot a növény. Javasolt készítmények alább.

#54112
S Gabriella

Kedves Szakértő!

Nemrég vásárolt és ültetett babérmeggyek levelei barnás foltosak, lukasak. Főképp az új hajtások. A beteg leveleket eltávolítva a többi levélen is megjelenik ugyanez pár napon belül. Mivel kezelhetném?

#54034
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Katalin. Valamilyen magas káliumtartalmú összetett műtrágyát, de rendszeresen. Pl: https://www.gazdabolt.hu/lombtragya/6432-damisol-orokzold.html, https://www.gazdabolt.hu/vizoldhato-komplex-mutragya/795-volldunger-linz-14-7-21-2-kg.html

#52956
Katalin Pallai

Mit kellene adnom ennek a babérmegynek? Teraszon van lada an.

#52916
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Nem javasolt, mert a most fejlődő hajtások elfagyhatnak (bár, ki tudja, ilyen lesz a tél.). Ha túlzottan megnőttek, és nincs mit tenni, akkor persze, lehet. A nyár folyamán, július-júliusban javasolt az örökzöldek metszése.

#51435
Katalin Pallai

Ilyen kor szabad visszametszeni a babérmegyet? Teraszon levö, 2-2,5m magas egeszsegesen latszo novenyem van. Ha most nem szabad metszeni mikor lehet? Mikor ideals?

#51365
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Úgy tűnik, mintha a levéllikasztó betegség (Stigmina) kitöredezett foltjai lennének. Valószínű, hogy a növény alsó harmadában, ahol öntözve is van, kevésbé jár a levegő, fülledtebb a légkör, itt a gombásodás gyakoribb. A károsodott leveleket le kell szedni, a növénynek káliumban gazdag tápot kell adni, kerülni kell a túlnitrogénezést. Én nem permeteznék.

#51126
Katalin Pallai

Ez a babérmegy egy 6. Emeleti tereszon van. Miközben szép sötétzöldek a levelek és újak is hatanak, a levelek szélei, néha a közepuk is lyukas. Mintha valami ragna oket, pedig valószinüleg nincs semmilyen rovar itt a tetön. Mi lehet ez? Mit tehetek? .

#51114
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Katalin! Tápanyaghiány, főleg vashiány (érközi sárgulás) és kalciumhiány (hólyagos levelek erre utalnak). A talajjal lehet a probléma, túl kötött, túl nedves, túl meszes (csapvízzel való öntözés). Edényben van a növény, ugye? :-)

#50604
Katalin Pallai

A kepen lathato, hogy Sok level sargul es ma's levelek meg csipkesek. Mi lehet az oka es mit kell tennem.

#50469