Buxus betegség?

Pap Edina Szaktanácsadó

A Mospilan 20SG+Lamdex, vagy más kombináció erős vízsugárral és nedvesítőszer hozzáadásával (pl. Nonit, Silwet) eredményesen alkalmazható az év bármely szakában úgy, hogy a bokrok belsejébe is jusson a permetléből.

#55501
Zsófia Riskó-Takács

Kedves Edina!

Régebbi hozzászólásokban olvastam a puszpángmoly okozta károkról és azok kezeléséről, valamint hogy nem mindegy mikor permetezünk. Próbáltam azt a linket amit megosztott, de nem működött, így érdeklődni szeretnék, hogy ha most észleltük a károkat, akkor mikor lenne érdemes permetezni? Mospilant ajánlottak és azt is vettünk.

#55485
Pap Edina Szaktanácsadó

A melegedéssel az áttelelt hernyók is felelevenednek, illetve a bábból kikelnek. Érdemes tehát figyelni a bokrokat, mert a permetezést hamarosan meg kell kezdeni. A kártevő ellen kezdetben a gyors, taglózó hatású rovarölő szereket célszerű használni: Cyperkill 25 EC, Decis, Karate 2,5 DG stb., amiket erős vízsugárral a bokrok belsejébe kell juttatni, hogy a szövedéken is áthatoljon. Később a tartós hatású készítmények bevetése lehet célszerű (Dimilin 25 WP, Mospilan 20 SG, Actara 25 WG stb.) Tapadásfokozó (Nonit, Silwet) használata javasolt. A bokrok rendszeres átvizsgálását érdemes elvégezni, és évente többször védekezni.

#38962
Tibor Kovács

Kedves Pap Edina!

Az utóbbi hozzászólásban található link a március végén induló előrejelzéseikről nem él. Kérném, a pontos elérhetőséget megadni.
Sajnos, engem is nagyon érint a puszpángmoly elleni védekezés.

Tegnap megmetszettem (az elhalt ágakat eltávolítottam) a buxusokat, rengeteg 1cm hosszúságú nem élő bábot is találtam. Nem tudom, hogy jól tettem-e, hogy a zöld, egészséges hajtásokat nem metszettem meg, hogy a felszívódó permetnek nagyobb felület álljon rendelkezésére a majd a felszívódáshoz.

Érdemes most lepermeteznem Nonit-os Karate vagy Mospilan felszívódó permetezőszerrel a buxusokat? A puszpángmoly ellen milyen töménységű (g/l)permetezőszert javasolnak használni?

Vagy várjam meg az Önök jelzését?

Köszönettel:
Kovács Tibor

#38920
Pap Edina Szaktanácsadó

Vissza kell alaposan metszeni őket, a nyesedéket elégetni, mert a hajtásvégekben telel a moly lárva, tojás. Április végén, május elején illetve augusztus elején, ha száraz idő van, akkor szeptember közepén is le kell permetezni őket Decis-sel vagy Karate-val. Magas nyomású motoros permetezővel lehet a bokor és a molyszövedék belsejébe juttatni a szert. Figyelje március végén induló előrejelzéseinket, amiben információt adunk a rajzásról, és a permetezések kedvező időpontjairól: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=32&page_id=143

#38831
Imre Németh

Csókolom!
Szeretnék tanácsot kérni!
A hétvégi telkünk egyik oldalán, kb. 3 éve lett űltetve 90 tő törpe buxus (puszpáng) Tavaly nyárig gyönyörűen cseperedtek igazi haragos zöld színben pompáztak! (csepegtetó rendszer kiépítve,SUBSTRAL Osmocote műtrágya kijuttatva,ahogy kell) tényleg csodaszépek voltak! Deee egyszercsak egyik napról a másikra a szárazság jelei mutatkoztak. Még több vizet kaptak és semmi, a helyzet egy hét múlva brutál, már sírtam,nem értettem mi van,de láttam nem vízigénnyel van a gond! Elkezdtem utána járni és a gazdabóltos mondja ezt a puszpáng-moly nevű lepke hernyója teszi a növénnyel! Hozzáteszem nem is selytettem hogy van ennek a növénynek kártevő ami árthat!
Hazamentem néztem előszőr nem is láttam semmit, kőzelebbről nézve akkor láttam meg a hernyókat!!!!
Úristen!! Azzonal vettem "decis" nevű mérget, lepermeteztük, akkor láttuk a rengeteg élettelen hernyót. De nagyon csúnyán meggyepálták szegény növénykéket!
KÉRDÉSEM:
Most tavasszal is szegény buxuskák nagyon csúnyácskák,hogy egyáltalán kizöldűlnek,vagy lekéne a száraz ágacskákat metszeni, vagy mit tegyek???? Várom mielőbbi válaszát!
Üdv. Imi

#38826
Pap Edina Szaktanácsadó

Ez sajnos a puszpángmoly kártétele. A buxust sajnos el kell felejteni emiatt. A kártevő ellen a Mospilan 20 SP vagy Runner használata javasolható Nonit tapadásfokozó hozzáadásával. Most már a hernyók nem táplálkoznak, így a permetezés hatástalan. A következő lepkenemzedék rajzását kellene megfigyelni. Permetezés előtt a leszáradt ágat el kell távolítani, szigorúan elégetni!
Hasznos olvasnivaló: http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/most-gyerithetjuk

#36577
Adrienn Vezse

Tisztelt Szakértő!

Tavaly vásároltunk Buxus sempervirens Suffruticosa töveket. Szépen fejlődtek az elmúlt nyár során, de most elkezdtek száradni. Most tavasszal akartam volna körülötte rendbe rakni szépen a területet (geotextil, szegély, zúzottkő) és elkezdeni metszegetni őket, hogy sűrűsödjenek, de ha ki fognak menni, nincs értelme. Igaz, vannak kutyáink, nem tudom, ez mennyire befolyásolja a problémáját, bár tavaly is ugyanúgy voltak, mégsem volt velük semmi baj, pedig a foganási időszakban voltak.

Válaszát tisztelettel köszönöm!

#36546