Platánlevelű eperfa (Morus kagayamae Bombycis) betegsége

Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, próbálja meg újra csatolni a képet. Lehet cerkospórás betegség (Cercospora moricola). Keressen rá a neten.

#57083
Dávid Garda

Tisztelt Szakértő!
A Morus Kagayamae fáink levelein barna pöttyök jellennek meg először, majd a csatolt képen látható módon a levelei elsárgulásnak indulnak. Egyenlőre nem hullanak a levelek. Segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet a gond és mivel tudnánk kezelni, ha lehet? A fák alatt füvesítve van és naponta öntözzük a füvet. A terület csak délután 15:00 után kerül árnyékba. Tavaly nem volt ilyen problémánk, de akkor nem volt füvesítve a terület és nem lett ennyit locsolva. Vizet akkor is kapott a fa, csak locsolóval reggel és délután cca.6-6litert. Akkor erős , szép és méregzöld levelei voltak.
Előre is köszönöm a tanácsokat.
Üdvözlettel,
Garda Dávid

#56885
Pap Edina Szaktanácsadó

Ha az ominózus fa okozott kárt a csővezetékben, akkor azt ki kell vágni. Elképzelhető, hogy a magas sótartalmú, illetve túlzott mennyiségű víz okozta a levélelváltozást. A kemény víz akadályozza a káliumfelvételt, ami levélszélelhalást okoz.

#41712
Tibor Kovács

Kedves Szakértő!

2014. nyarán írtam az első hozzászólásomat ehhez a topikhoz. A hozzászoláshoz csatolt fotón látható levélbarnulás 2015 és 2016 nyarán is megjelent, most is ilyen a fa levélzete. Most már nem hullott a levél, csak bebarnult.
A napokban csőtörés volt a fa közvetlen közelében. A vízművesek és én megállapítottuk, hogy a fa gyökérzete okozta a "csőtörést". A csőtörés ne jó kifejezés, mert a fa gyökérzete tágította ki hosszú idő alatt a víz nyomócsőgerinc és a leágazás közötti csatlakozást. Mostanra ez a tágulat olyan mértékű lett, hogy a víz megjelent a felszínen. A csatlakozás 1,4 méter mélyen van.

A kérdésem az lenne, hogy van-e összefüggés a gyökérzetet érő nagy mennyiségű klóros nagyon kemény (Mg és Ca) 27nK csapvíz túladagolás és a július közepétől rendszeresen megjelenő levélbarnulás között. Talán mikroelem egyensúly megbomlás okozza a barnulást?

Jövő júliusban biztos meglátom, de talán Önök a növénybiológia ismereteikre támaszkodva meg tudják adni a választ számomra.

Válaszukat várva,
Köszönettel:
Tibor

#41332
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A sebzések helyén a fa természetes védekező mechanizmusa a mézga-folyás. Ha lehet, a sebzés bármilyen formáját kerülni kellene, a sebkezelés előtt kenje be a sebzéseket rezes péppel, mely az esetleges baktériumok és gombák megtelepedését megakadályozza /pl rézszulfát, Champion WG, Cuprosan 50 WP, stb./ Befejezésül, néhány nap múlva használja a fasebkezelőt.

#36035
Tibor Kovács

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni. Kb. 3 hete elkezdett nedvedzeni a fa törzse. Ha jól olvastam a mézgásodás a fa természetes reakciója a sérülésre.
Hogyan lehet kezelni a fát hogy a mézgásodás megszűnjön. Úgy tűnik mintha már kevésbe folyna a mézga. A fa egyébként gyönyörű egészséges hajtásokat kezd hozni.

Több ilyen "sérülés" is van a fa törzsén, én így vásároltam 1,5 éve. Múlt év őszén minden ilyen sérülést beleérte a most mézgásodó sérülést is lekezeltem Bicera méhviasszal.

#35936
Pap Edina Szaktanácsadó

A sárguló levél, ha nincs belőle túl sok, akkor természetes módon elöregedő levél. A hajtásokon viszont pajzstetvek vannak, amit Mospilannal való többszöri permetezéssel lehet kiírtrani.

#34526
Tibor Kovács

Új hajtásról fotó

Tisztelettel
Tibor

#34449
Tibor Kovács

Elszáradt, lehullott levél fotó

Tisztelettel
Tibor

#34448
Tibor Kovács

A fa lombozatáról fotó

Tisztelettel
Tibor

#34447
Tibor Kovács

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni, hogy a 2013 őszén ültetett platánlevelű eperfámon látható levélelváltozásokat mi okozza, hogyan lehet védekezni ellene.

Múlt nyáron nem tapasztaltam ezeket az elváltozásokat. Most hatalmasat nőtt a fa lombozata, de sajnos három hete jelent meg és egyre rohamosabban kezd elterjedni a levélbarnulás. Mára egy sárga barna levél le is hullott a fáról.
Valamint az új zöld hajtásokon barna pontok/foltok találhatók, ezek valamilyen kórokozó jeklenlétére utal vagy csak fásodik az új hajtás?

Csatolom a fotókat a fáról, levélről és az új hajtásról.

Tanácsát megköszönve,
Tisztelettel
Tibor

#34446