Illatos fűszercserje

Kovács Katalin

Kedves Varga Mária!
Köszönöm válaszát. A kertemben állomásozó cinege család elköltözése után lepermeteztem Mospilannal és máris sokkal jobb a helyzet. Még egyszer Köszönöm: Kovács Katalin Megoldódott, hurrá!!!

#56483
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Ezt a gyönyörű növényt, a csodaszép virágját szerintem tripsz támadja meg, még a bimbó nyílása előtti állapotban, a sziromkezdemények között megbújva. Szívogatása nyomai láthatók az apró tűszúrásnyi foltokban, melyek a virágok nyílásakor már penész gombával fertőződnek. A felsorolt anyagokból látom, hogy bio készítményeket használ. Mégis jó volna a bimbók megjelenésekor egy felszívódó rovarölő szert alkalmazni (Mospilan 20 SG), majd kinyílás kezdetén a Switch gombaölő szert. Remélem, a probléma így megoldódik. Kár lenne ezért a dekoratív növényért!

#56480
Kovács Katalin

Kedves Edina!
Ez egy Calyganthus 'Venus'. Évek óta megvan, szépen fejlődik, szeteti a helyét, nem volt még gomba, vagy rovar okozta betegsége. Szórt fényt kap. Minden virágzáskor ezeket a fekete pöttyöket látom, amelyek víz hatására nyílás után fokozódnak. Az interneten azt találom, hogy nincs kártevője. Azok az emberek akik találkoztak a pettyekkel, nem találták meg az okot. Állatot, pókhálót nagyítóval sem látok. Kapott februárban lemosót. Bimbós állapotában kapott jócskán Compo Triathlon rovarölő permetet. Pedig úgy néz ki mintha valami kis atka megszúrná, és a seb befertőződne. A 'Hartlage Vine' teljesen probléma-mentes. Bosszant, hogy nem tudom mi a baj. Olyan gyönyörű növény és rengeteg virágot hoz évről évre. Mit tehetnék?

#56416
Pap Edina

1-2 levél elhalása nem jelent veszélyt a növényre, úgy tűnik, hogy a hideget, esetleg, ha volt, a fagyot sínylette meg. Vissza lehet metszeni felére, 2/3-ára. Tápozást akkor kezdje el, ha újra hajt a növény.

#23692
Légrádi Edina

Kedves Edina!

Azóta a növény levelei is elkezdtek száradni. Mit tanácsol? Metszem vissza és trágyázzam?

Köszönettel,

Légrádi Edina

#23471
Pap Edina

A fűszercserje, üde, tápanyagban bővelkedő talajt kedvel. A visszaszáradás oka lehet hirtelen lehűlés, kiszárads, vagy valamilyen más stressz. Virágzás után metszeni kell, hogy jól bokrosodjon.

#23396
Légrádi Edina

a növény

#23183
Légrádi Edina

Tisztelt Uram/Asszonyom!

Tavaly ősszel vásároltam egy illatos fűszercserjét. Elültetés után lehullottak a levelei, de most tavasszal szépen kihajtott és virágok is megjelentek. De a virágok nem nyílnak ki teljesen, hanem elkezdenek elszáradni. Mi lehet az oka? Illetve érdemes lenne a növényt ősszel visszametszeni, hogy bokrosodjon?

Köszönettel,

Légrádi Edina

#23182