Gömbkőris levélbarnulás

Pap Edina Szaktanácsadó

Szárazság, tápanyaghiány okozza. A légszárazságtól is kialakulhat. kapjon tápanyagot, főleg, káliumban és a magnéziumban gazdag műtrágyát. A gyep öntözése nem elég számára.

#51609
Miklós Borbás

Tisztelt Szakértő!

Két gömbkőris fa van egy fűvesített, öntözött udvaron melyből az egyiknek a levele elkezdett barnulni és szerintem idő elött lehullajtja így azokat.
Másik ugyanilyen fán nem jelentkeznek ezek a problémák.

Segítségét kérem mi lehet a gond és mivel lehet javítani / megoldani ezt.

Köszönöm
BM

#51555
Pap Edina Szaktanácsadó

Képet kérnénk. Az idén nagyon sok fán tapasztalható levélszéltől induló barnulás a szárazság és légköri aszály miatt.

#46157
János Kassai

Kedves Gábor,
érdekelne, hogy mi lett a megoldás a problémára.
KJ

#46149
Kiss Gábor

Tisztelt Szakértő!
A területen nem állt soha víz a területen még nagy eső idején sem mivel az utca legdombosabb részén lakom így még a talajviz magas állás sem jöhet szóba. A terület ahol a fák vannak idén tavasszal be lett füvesítve. Előtte is zöld terület volt.

Segítségét nagyon-nagyon szépen köszönöm!!

#15878
Dr. Varga Mária

A kép alapján kizárható bármely károsító jelenléte. A problémát talaj-hiában látom, mely lehet akár lúgos, akár savas, normálistól való eltérés. A talaj szellőztetésével sok probléma megoldható. Volt-e vízállás nagy esők idején a területen? Magas-e a talajvíz? A pH kis területeken is változó lehet.

#15863
Kiss Gábor

Ő lenne az egészséges fa, nagyon szép. Mindegyiknek ilyennek kellene lennie.
Kérem segítsenek.
Előre is Köszönöm

#15682
Kiss Gábor

Itt egy másik közelebbi kép. Ezen jobban látszik

#15681
Kiss Gábor

Kedves Szakértők!
Még az ősszel telepítettünk öt egészséges Gömbkőris díszfát az első udvarunkba, megfelelő távolságra egymástól és megfelelő tápanyagot és táptalajt is szolgáltattunk nekik. Idáig nagyon szépen fejlődtek nem volt semmi baj. Rendesen öntöztük őket, míg nem észrevettük két fán a levél barnulást. Ez a barnulás a levelek végétől befelé haladó száradásos barnulás. A két fa egymástul távol van és a két fa közt van egy egészséges fa, szóval egy beteg egy egészséges, egy beteg és a maradék kettő szintén egészséges. Úgy vélem nem fertőzésről van szó hiszen akkor a többi is megfertőződött volna. Remélem a képekből jól kivehető miről is lehet szó. Kérem segítsenek mert tanácstalan vagyok. Nagyon szívós növényekről lévén szó nem tudom mi a bajuk. Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

#15680