Tuja leveleinek vöröses száradása

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Kátay Aladárné! Képet kérünk!

#35150
Aladárné Kátay

Tisztelt Gazdabolt!
A 3 m magas tujáim gyors ütemben barnulnak, némelyik már teljesen tönkrement. Tavasszal permetezték (nem tudom, mivel). Ki kell -e vágatnom az egész növényt, vagy elég csak a barnult részeket eltávolítani? Mivel permeteztessem? Kell-e tápoldattal öntözni nyáron, és mivel?
Köszönettel: Kátay Aladárné

#35127
Dr. Varga Mária

Sajnos, a tujákat betegség támadta meg. Ellene elsősorban jó kondícióval /keserűsó fél százalékos oldatával való 2-3 alkalommal/ permetezéssel, egyúttal Score+Dithane kijuttatásával kellene védekezni.

#18530
Plaszlo

Kedves Edina!
Az előző hozzászólásaimban leírt levélhullás az ajánlott permetezőszerek használatával sem múlt el. Azóta ősszel és tavasszal lemosópermetezést is alkalmazok a tujáknál, de továbbra is ősszel leszáradnak a régebbi levelei. Tavaly nyáron permeteztem, tápoztam a tujákat és egészen szépen visszabokrosodtak, de ősszel megint leszáradtak az idősebb levelei. Ez már átterjedt a kisebb, törpenövésű örökzöldekre is.
Valahol olvastam a didimaszcellás pikkelylevél barnulás nevű betegségről, ami a leírás alapján illik a tujáimra. Tavaly a jelenség úgy kezdődött, hogy a belső idősebb levelei elkezdtek halványodni, majd sárgulni és szép lassan elszáradtak, de most nem lettek annyira vörösek, mint múltkor.
Mit tanácsol, mivel tudnám megvédeni a levélhullástól? Most tavasszal egészségesnek látszanak, csak nagyon ritka a lombjuk, teljesen átláthatóak. A jelen állapotról tudok fényképet készíteni, ha ez segít Önnek. Sajnos a levélszáradásról most ősszel nem készítettem képeket, de teljesen hasonlóan ment végbe, csak nem lett olyan hirtelen vörös színű a levele. Nagynyomású motoros permetezőm van, tavaly ősszel utoljára és most tavasszal először is alaposan lepermeteztem Nevikénnel.
Amennyiben nem fogalmaztam elég pontosan, kérem szóljon, megpróbálom részletesebben körülírni a jelenséget.
Köszönettel: Plászló

#18246
Pap Edina

Távolítsa el az elbarnult részeket, és égesse el. Egy vagy két permetezést még a fagyokig elvégezhet, de tavasszal is tegye meg.

#12310
Plaszlo

Köszönöm a választ. Már csak két kérdésem maradt:
1., a permetezést kezdjem el már most, vagy a tél semlegesíti a kártevőt?
2. megszűnik a fertőzés, visszabokrosodik még a tuja? mert ha nem inkább leyland ciprust telepítenék helyette.
Köszönettel:
P. László

#12287
Pap Edina

Ez a kabatina. A fent említett gombaölő szerek egyikével módszeres permetezés szükséges. Igen jó hatású szer az Orius (tebukonazol hatóanyagú, II. kat. szer), amelyhez adjon magnézium-szulfátot /keserűsó/ 0,5%-os dózisban. A csapadékos nyár miatt ez sokfelé előfordult az idén.

#12281
Plaszlo

és még 1 kép

#12267
Plaszlo

még 1 kép

#12266
László

Kedves Papp Edina!
Sikerült nappal lefényképeznem a beteg tuját, remélem az engedélyezett képméret ellenére még látható lesz.
Az idén tehetek még érte valamit, vagy már csak májusban lehet permetezni?

#12265
Pap Edina

Nagy valószínűséggel gombás betegésegről van szó (kabatina vagy didimascella), ami az idei csapadékos nyáron elég gyakori volt. Ellenük Polyram DF és a Topsin M-70 WP szerekkel május közepétől 7-14 napos időközönként kell védekezni.

#12234
PLászló

T. szakértő!

Kertemben lévő tuják levelei kezdtek mostanában vörös színre váltani és leszáradni. Főleg a belsőbb levelek, a külső rész továbbra is zöld. Nem a szokásos elsárgulás és leszáradás, hanem tűzvörös színű lesz és úgy szárad le. Eléggé szellős lombozatú, nem hiszem, hogy fényhiány miatt száradt volna le. Érdekes módon a kertnek csak az egyik felében lévő, egymás mellett álló tujákon jelentkezik, a többin nem. Sőt a "beteg" tuják között van egy másik fajta tuja, annak semmi baja. Fényképet csak hét végén tudok készíteni, mert amire haza érek, már sötét van, reggel meg csak éppen világosodni kezd. A tuják korát nem ismerem, de 5-6 m magasak, terebélyesek.
Köszönettel: P. László

#12206