fenyőcsemeték

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Lonkai Gábor!
Árterületre én sem javaslom a bakaszivarfát. Helyette inkább fűz- vagy nyárféléket, égerfát, kocsányostölgyet javaslok.
Üdvözlettel Tick Zoltán

#32256
Gábor Lonkai

Hello! Nagyon szeretnék bakaszivarfát vásárolni, ültetni. azonban kétségeim vannak, hogy az elképzelt helyen megmaradna. A Tisza árterületén van üdülőm, ahol sajnos tavasszal ki-kilép a Tisza a medréből. Bár tudom, hogy a bakaszivar fa vízigényes véleményem szerint esetleg nem bírná ki ezeket az áradásokat. Igaz lehet a feltevésem? Amennyiben igaz, milyen fát javasolna ilyen helyre esetleg júniusi ültetéssel? Olyan fát szeretnék, aminek a lombkoronáját kb 2 méter magasságtól lehetne majd kialakítani maximálisan 4-4,5 méter magasságig szép -esetleg gömb - formára. A területet reggeltől késő délutánig nap éri és gondozott füves. Válaszát előre is megköszönöm. Tisztelettel Lonkai Gábor

#32238
Pap Edina

http://www.scotts.hu/faiskola.php

#27322
Bardoczi Lehel

Üdvözletem.! Fenyőcsemetéket(ezüst,normann,lúc),szeretnék iskolázni konténerekbe kb 20000db.-ot. Szeretnék véleményt kérni milyen föld meg tőzegkeveréket használhatnék,mekkora méretű konténert vagy cserpet hasznaljak a maximalis fejlődés eléréséhez?és milyen műtrágyát (Osmocote-n belül)vagg akár valami mást?1-2 év után szeretném kiültetni őket.Lombhúllatókat (tölgy,bükk,kőris,juhar) pedig már magként konténerbe vetni.
Tisztelettel Bardoczi Lehel

#26907
Pap Edina

Nem ugyanaz a 4, de a művelésük hasonló. Mi ellen kellene permetező szer?

#22990
keseru jozsefkeseru.jozsef89@gmail.com

Normand ezüst és luc vagy sima erdei ez a 2 ugyan sz vagy nem? ezkenek kelen a permet szer

#22890
Dr. Varga Mária

Tanácsot akkor szeretnék adni, ha tudom, milyen fenyőkról van szó /erdei, lúc, fekete vagy ezüst/. Gombabetegségek megelőzésére van mód, de a kártevőt akkor célszerű írtani, amikor jelen van a területen. Évente 1-2 alkalomról van szó és az olcsó szerek hatékonysága nem megfelelő.

#22774
keserû józsef

elnézést orosz vagyok

#22701
keserû jozsef

Hello szeretnlm meg kérdezni kezdö vagyok a fenyö csemetéknél 2000 darabot ültetem. Szeretném kérdezni hogy mivel permetejem gomba elene és az a légy elen ami meg csipi a csucsát és nem nö reddesen töle.És kelene valami olcsob permet szer és hogy kell permetezni ? havonta vagy hogy elnézést a helyes irásért de orsz vagyok elöre is köszönöm a választ és remélem minél elöb választ kapok

#22700
Pap Edina

Ha érett, földszerű a marhatrágya, akkor nem perzsel. Szervestrágyázáshoz jobb azt ősz. Lazán be kell dolgozni a talajba, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek.

#13099
Kazinczy Ferenc

Tisztelt Pap Edina!

Olyan kérdésem lenne önhöz,hogy a két éve ültetett fenyőcsemetéimet szeretném "zsákos" érett marhatrágyával megtrágyázni most tavasszal.Egyáltalán lehet-e trágyázni,nem-e kiégeti a csemetét,és ha lehet milyen módon?(a tövéhez kell rakni,köréje gödröt ásni,stb..?)

#13071
Pap Edina

Attól függ, milyen nagyságrendben kívánja végezni a tevékenységet. Technológiai leírásra itt nincs hely, ajánlok egy linket: http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b155/ch04s02s01.html

#8911
Kocsó János

A kérdésem az lenne,hogy lehet fenyőket,tujákat,termeszteni? Talaj előkészítésnél mire kell ügyelni,hol lehet magokat beszerezni,milyen mélyre és milyen sorközzel kell elvetni,milyen növényvédőszereket kell használni?

#8875
Pap Edina

Ajánlom olvasásra a következő cikket: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=198

#8690
Kazinczy Ferenc

Bocsánat hogy későn válaszolok,de nem voltam gép közelbe.
Mióta a fenyőcsemetéket kiültetem nem permeteztem semmilyen vegyszerrel őket,biztos kellett volna?
Kell a fenyőket permetezni rendszeresen,évente?
És ha kell mi ellen és mikor,és milyen szerrel?
(A gombaölőket már írta)

#8649
Pap Edina

A telejfertőtlenítéshez tavasszal basamid G granulátumot használjon, a talaj felszíne alá beforgatva. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=147&reszletestermek_id=207&TermekLimit=0&TermekOrder=nev

Nem permeteze le a csemetéket valamivel véletlenül?

#8671
Kazinczy Ferenc

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.A talajt sajnos nem fertőtlenítettem,ha majd új telepítést csinálok hogyan és mivel tegyem?
A csemetéknek amik elszáradtak,a gyökerei látszólag teljesen egyészségesek voltak,rágás vagy más jeleket nem láttam rajtuk.

#8626
Pap Edina

Talajt fertőtlenített-e telepítés előtt? Nem lehet, hogy valamilyen talajlakó kártevő okozza a gondot? A fenyőket nem szabad csak nitrogénnel táplálni, kiegyenlített műtrágyára van szükség. A Wuxal lombtrágyát nyáron bármikor alkalmazhatja, a növények fejlettségi állapotától függően 0,05-0,4%-os töménységben. Réz tartalmú szert csak nyugalmi időszakban lehet használni (Champion, Cuproxat, Bordói lé). Gombabetegségek ellen nyáron a Polyram és a Dithane jöhet szóba.

#8615
Kazinczy Ferenc

Tavaly tavasszal ültettem 200 db fenyőcsemetét,amelyek gyönyörűen befakadtak és rügyet is hozztak,de sajnos nyáron kb.80 db kiszáradt(hiába locsoltam őket minden nap).Most ősszel pótoltam a kiszáradt csemetéket(bízva abban hogy az őszi ültetés jobb!).Szerencsére ültetés után egy hetes folyamatos esőzés volt és a csemeték befakadtak.De most a tavaly tavasszal ültetet csemeték közt találtam jó pár olyant amelyek,teljesen kezdenek megsárgulni,mit kezdjek velük?
Illetve lenne még három kérdésem:
1:Milyen réztartalmú gombaölő szert használjak a fenyőkhöz?
2.:A Wuxál nevű lombtrágya szerrel mikortól permetezhetem a fenyőket,illetve milyen gyakorisságal.
3.Pétisóval lehet-e a fenyőcsemetéket szórni és ha lehet mikortól és milyen menyiségben, illetve milyen formában.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

#8611