Homoktövis termesztés

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Répási Ádám!
-Trágyázás: homok talaj esetén szerves trágyát két évente 2 kg/m2 mennyiséget érdemes kijuttatni. A talaj mésztartalmát rendszeresen figyelni kell, és szükség esetén pótolni.
- Metszés: az első 2 - 4 évben az alakító metszésre nagyon oda kell figyelni. A művelésmódtól függően a törzs és vázágakat ki kell alakítani.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#44498
Ádám Répási

Tisztelt Tick Zoltán,

a csemeték telepítését megtettük ennek ellenére, szerencsére némi veszteséggel, de túlélték. Mivel gondozásával kapcsolatban kevés szakkönyvet, internetes cikket találok, így itt szeretnék segítséget kérni, hogy megkapjam kérdéseimre választ.

- A telepítéskor az ültetőgödröket bőségesen marhatrágyával, illetve alginittel beszórtuk, azóta a bőséges locsoláson illetve gazoláson kívül a csemetékhez nem nyúltunk. Érdemes lenne még ősszel egy ismételt trágyázást megejteni? Illetve ezen kívül a jövőben milyen gyakran kellene?(a talaj homok).

- Mikor kellene a csemetéket metszeni, illetve hogyan? Egy cikkben csupán annyit találtam, hogy sok évig hozzá se kell nyúlni, utána is csak alakító metszést. Erről bővebben tudna valaki írni? Teljesen kezdő vagyok a témában.

Előre is köszönöm a segítséget

#44474
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Répási Ádám!
Én is csak azt tudom javasolni, hogy inkább halassza el öszre a telepítést.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#42438
Ádám Répási

Tisztelt Gazdabolt,

április vége felé (ápr. 19-20) szeretnék homoktövis csemetéket elültetni közel 2000 m2-en. Bár különböző fórumokon azt olvastam, hogy tavasszal csak rügyfakadás előtt érdemes, gondoltam itt talán pontosan megtudakolhatam mennyire késtem el a projektemmel. El tudom még tenni a csemetéket, vagy inkább halasszam az őszi időszakra?

Előre is köszönöm a segítséget

#42403
Gabriella Sára

Üdvözlöm!
Sára Gabriella vagyok, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság,- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának, környezetgazdálkodási agrármérnök szakos hallgatója. Szakdolgozatom témája a homoktövis fogyasztási szokások. Arra szeretném kérni, Önöket, hogy akik fogyasztanak, homoktövist töltsék ki a kérdőívemet, hatalmas segítség lenne nekem.
Kérdőív link: https://docs.google.com/forms/d/1SBf7kM9NRGVNPNlS35TN6_ZIDqp7-CIEmD755QSpJu8/edit
Előre is köszönöm segítségüket!

#41309
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Szentgyörgyi István!
Nem lehet pontos időpontot adni az érésről. Minden év más, máskor érnek a gyümölcsök. Mivel minta nincs, nem lehet mit mondani. Ha úgy ítéli meg akkor szüretelje le a termést. Esetleg csak egy részét, így később össze lehet hasonlítani az érési állapotokat.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#41024
István Szentgyörgyi

Kedves Zoltán!

Idén lenne az első homoktövis szüretem. Nem nagyon találtam pontos adatot, hogy mikor is kellene szüretelni. Sok helyen a szeptember vége október elejét olvastam, de nekem úgy tűnik, mintha már érett lenne a bogyó. Ebben szeretném a segítségét kérni (fajta: Leikora)

Előre is köszönöm!

#41009
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Sallainé Hímer Elenora!
Sajnos igazi tanácsot nem tudok adni. Sem az árakról, sem az értékesítési lehetőségekről.Közmunka programról konkrétan nem hallottam, de tudom, hogy Rákóczifalván, Újszászon, és Besenyőszögön telepítettek az önkormányzatok 2011 -ben.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#40990
Eleronóra Sallainé Hímer

Tisztelt Szaktanácsadó! Kérdésem: árban nagy különbség van e a tövises, tövis nélküli vagy lágy tövisü homoktövis csemete között? Tud e Ön esetleg arról, hogy nem családi gazdaságban, hanem szociális szövetkezet vagy esetleg közmunka program keretében termeszt bárki homoktövis növényt vagy feldolgozza azt? Tisztelettel: Sallainé

#40989
Zoltán Tick Szaktanácsadó

tisztelt Darócy Tamás!
Igen, a késői szüret minőségi és mennyiségi veszteséggel jár. Ha egy mód van rá, akkor ne halogassa a szedést.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#40981
Tamás Daróczy

Van-e hátránya a téli betakarításnak a termés minősége szempontjából?

#40978
Attila Takács

Köszönöm!
Akkor nem olyan bonyolult mint elsőre....
Üdv,

#39010
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Takács Attila!
A termést érdemes leszedni, de fogyasztását már nem javaslom . Ritkító metszése indokolt és célszerű, mert a termés az egy éves vesszőkön hozza. A sarjadékokat is ki lehet ásni, és adót esetben átültetni. Mivel a homoktövis kétlaki növény ezért a megfelelő ivararányra ügyelni kell. Ez porzó : termő arány 1 : 9.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#39003
Attila Takács

Sziasztok!

Vettünk egy telket ahol homoktövis is található.

Elég ramatyul néz ki. Rajta van a termés is nem foglalkoztak vele. Kb 3.m magas 4.m szélesen elbokrosodva.

Szedjem le a termést? Felhasználhatom e még?

Metszem meg? Nincs már késő hozzá?

Az elbokrosodás miatt kiáshatom e a közte lévő kisebb töveket? Vagy azt is jövőre?

Köszi a válaszokat.

Üdv,

#38998
Edina Pap Szaktanácsadó

Nem kell szerződés, de jó, ha előre tudja, kinek adja majd el a termést. A 3000 m2 feletti ültetvények telepítéséhez viszont engedély szükséges: https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/novterm_ig/szakteruletek/kerteszet_erdeszet_szap/szologyumolcs_szap/urlapok/nki_szolo_gyumolcs.html

#38833
ilona kocsisné tóth

Tisztelt Szaktanácsadó! Van két nagyobb darab földem,ami szinte futóhomok jellegű. Azt mondták,hogy termesszek homoktövist. De ehez ugy hallottam,hogy gyógyszer-gyári szerződés és egyéb más engedélyek szükségesek. Kérem-szépen,hogy irja meg nekem,hogyan is lehet hozzáfognom a homoktövis termesztéséhez. Köszönettel: Kocsisné Tóth Ilona.

#38656
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Müller úr!

Az ember mindig tanul valamit! Én most is tanultam, köszönöm!

Errefelé az őz és a szarvas nem okozot ilyen kárt, a vaddisznó viszont mindent feltúrt. Itt pajor, giliszta és mogyoros lednek van az étlapján.

Üdvözlettel, Tick Zoltán

#38187
Edina Pap Szaktanácsadó

Tisztelt Müller Úr! Gyakorlott termelőként köszönjük és nagyra értékeljük hozzászólását! A hangnemet azonban kollégám nevében visszautasítom!

#38185
Gábor Müller

Tick Zoltán figyelmébe!
Vad kár

A nemesített, magas c- vitamin tartalmú fajtákra nem veszélyesek a madarak, a magas savtartalom miatt .(15 év alatt nem volt még ilyen károm.)
Vadtúrást még nem láttam homoktövis ültetvényben (hacsak nincs benne makkvetés ).
Sajnos az a rossz hírem a szakértő Úr számára, hogy egy őzike vagy szarvas az agancsának növesztéséhez foszfort szeretne hamizni, ami megtalálható a fiatal, tövis nélküli (lágy tövises) hajtásokban. Az ágvégződéstől 15 cm-re megcsípi a fogával a kérget ( később látszik a két fognyom) és a feje elrántásával lehántja azt.
Jellemző még az agancs tisztításból eredő kártétel is.
Javaslom az ültetvény szintű homoktövis telepítést vadhálóval védeni.
A vadak közül a nyúl a homoktövis legnagyobb ellensége.

Ergo Tick Úr nagyjából hülyeséget szakértett...

Tisztelettel: Müller Gábor

#38165
Sándor Farkas

Tisztelt Tick Zoltán !
Köszönöm válaszát,kérdéseire válaszolva: virágzáskor az időjárás hűvös csapadékos, csak a virágok száradtak le a hajtások épek erősek mint ahogy a képeken is látszik. Néhány termés található csak.
Előre is köszönöm válaszát.

thumb
#37190