Cseresznye

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Sücs András!
A tünetek alapján vashiányra gyanakszom, de ezt befolyásolja a talaj tápanyagtartalma és ph. értéke is.
Üdvö9zlettel, Tick Zoltán

#54009
András Szűcs

Tisztelt szaktanácsadó
cseresznyefa levele fakó lett ,más elváltozás nem látszik rajta. Mi a meglátása melléket kép alapján.
Üdvözlettel Szűcs András

#53779
Eszter Horváth

Tisztelt Tick Zoltán!
Lányomék cseresznyefája 4-5 éves, a fajtáját sajnos nem tudom. Ezek a szörnyűségek jelentek meg rajta és tanácstalank vagyunk, hogy mi okozta és mit tehetnénk vele. Amennyiben lenne javaslata, szívesen vennénk. Remélem, még megmenthető.
Köszönettel, Horváth Eszter

#52597
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Gazda Ibolt!
A tünetek alapján leginkább a Blumeriellás gombás betegségre hasonlítanak. Ellene a réz tartalmú lemosó permetezések nem elegendőek. Tenyészidőben ajánlhatom Miltox Speciál Extra WP -t, a Topas 100 EC -t, és a Folicur Solo -t. A védekezéseket legalább 10 naponta el kell végezni. Ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időre. Javasolt az elhalt ágrészek eltávolítása és ősszel a le hullott lomb beásása vagy komposztálása.
Tisztelettel, Tick Zoltán

#49542
IBolt Gazda

T. Tick Zoltán!
Cseresznye, Fajta: Katalin, Kora: cca. 15 év
Kérdés: a virágok nem nyílnak ki teljesen, elszáradnak, a levélképződés nem indult meg
Előzmény: tavaly korai levélhullás (aug-szept)
Védekezés: november lemosó (bordói lé)
március: lemosó (kénes bordói lé)
Várom szíves válaszát.

#49492
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Kristóf Károly!
A tünetek alapján a cseresznye blumeriellás betegségére gyanakszom.
Védekezés:
- Agrotechnikai:
- Fertőzött részek megsemmisítése
- Levélmaradványok összegyűjtése, beforgatása
- Kémiai:
- őszi/tavaszi lemosó permetezés – réz, olajos rézkén
- Virágsapkák lehullásától kémiai növényvédelem
- Kritikus időszak: kötődéstől – intenzív
gyümölcsnövekedés végéig.
Ajánlott szerek: Cupertine M, Agria Penkonazol, Mirage 45 EC
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#47788
Károly Kristóf

Tisztelt Szaktanácsadó!
Nagyon jól termő cseresznyefa levele 50%-ban fakult, majd a törzse megrepedt. Levelei száradtak.
Van lehetőség megmenteni?
Köszönöm.

#47673
Károly Kristóf

Tisztelt Szaktanácsadó!
Nagyon jól termő cseresznyefa levele 50%-ban fakult, majd a törzse megrepedt. Levelei száradtak.
Van lehetőség megmenteni?
Köszönöm.

#47672
V. Adél

Kedves Zoltán!
Nagyon köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Adél

#42861
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Adél V.!
A Cigánymeggy jó pollenadója lesz a Pándy meggynek. A Germesdorfi óriásnak jó pollenadója lesz a Heldenfingeni Óriás, A Solymári gömbölyű, A Van és a Linda fajták.
üdvözlettel, Tick Zoltán

#42832
V. Adél

Kedves Zoltán! Köszönöm szépen válaszát. Sajnos a környéken nincs más cseresznyefa, kb. 500 m-es körben biztos, hogy nincs. Most valaki azt mondta, hogy ültessek cigánymeggyet, az jót fog tenni a cseresznyéknek, sőt a Pándi meggyemnek is, ami szintén nem kecsegtet sok terméssel.
Ön milyen porzótársat ajánl, esetleg jónak tartja a cigánymeggyet a cseresznyéhez és a pándihoz is?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Adél

Küldök egy képet, ez azon ritka ágak egyike, ahol 2 cseresznye is van.

#42795
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Adél V.!
Véleményem szerint nem termékenyülnek meg a virágok. Milyen más cseresznye fák vannak a környéken és mikor virágoznak?
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#42775
V. Adél

Kedves Szaktanácsadó!
Hasonló problémám van, mint az előttem tanácsot kérőnek. 15!! éves Germersdorfi csereszefánk van, ami minden évben rengeteg virágot hoz, de talán 10 szem cseresznye van rajta. 4 éve ültettünk még egy germersdorfit, hátha jobb lesz a termés. De semmi változás. Az idén rekord mennyiségű virág volt a 15 éves fán, de minden virág üres. Mit tehetünk? Köszönöm válaszát!

#42690
Pap Edina

Az ön fája most valószínűleg a gyökérképzéssel "van elfoglalva", ezért nem hajt. Jövőre helyre jön. Öntözze, és időnként foszfortartalmú tápoldattal is öntözze meg. A nyári melegek beállta előtt célszerű a tövét komposzttal vagy valamilyen szerves anyaggal takarni (mulcsozni), hogy a gyenge, talajfelszínhez közeli gyökereket megvédje a kiszáradástól.

#6538
Tim Zoltán

Tisztelt Cím!

Van egy cseresznyefák, amit tavasszal ültettünk szabadgyökeres csemeteként. Elég gyenge gyökerei voltak, kicsit visszametszettem az ágakat , de lehet, hogy nem eléggé. Megmaradt, de nagyon gyengék a hajtásai. Más fa március végén néz ki így. Szerintem nem beteg, csak gyenge.

Mit lehet tenni, hogy életre kapjon?

#6527
Pap Edina

Ekkora fának már valóban teremnie kéne. Mivel a cseresznyét rovarok porozzák, mesterségesen legfeljebb a virágokat egyesével egy másik fáról szedett virágzó gally virágporával, ecsettel lehetne megporozni. Sokat segít, ha van a közelben méhes gazda, és annak a méhei porozzák be a fát. Ha a virágzás esős, hűvös időre esik, amikor a méhek nem repülnek, akkor a megporzás emiatt is gyenge. Emelett azonban a fa megfelelő víz- és tápanyagellátására is oda kell figyelni.

#5815
Agócs Gábor

Köszönöm a válaszát. Laikus lévén lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam a fa életkorát tekintve. A kertünkben van 5 éve kb. a fa (előnevelt volt). Most kb. 10 cm-es törzsátmérővel rendelkezik (a koronája kb. 2-2,5m átm.). Szerintem ez már elég idős lehet egy minimális termésmennyiséghez (pár kg-hoz). Nem valószínű a monília betegség, mert a virág és a terméskezdemény nem szárad el olyan módon.
Ön szerint ez normális jelenség egy ekkora fánál ill. ténylegesen kizáró ok lehet a porzó fa hiánya és érdemes-e megpróbálkozni a mesterséges porzással ?

#5786
Pap Edina

Valóban jó volna, ha lenne a közelben porzófajta. Ezt a rovarok végzik el a leghatékonyabban. Úgy gondolom, hogy az 5 éves fa még elég fiatal, és nem érte el a megfelelő termőképességű kort. Mindemellett a virágfertőző moníliára is ügyelni kell. Emiatt is csökkenni szokott a terméshozam. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=220

#5762
Agocs Gabor

T.Cím,
Kb. 5 éves Katalin cseresznyefám van, ami szépen növekszik, de nem terem. Sok virág van rajta, de gyümölcs csak egy pár szem. Lehetséges, hogy az az oka ennek, hogy nincs a közelben beporzó fa ? Amennyiben ez lehet az oka, akkor megoldható valahogyan a mesterséges porzás (pl. permetező módszerrel) ? Ha igen, hol lehet beszerezni ilyen anyagot ?
Köszönettel.

#5759