metszés

Attila Takács

Kedves Edina!
Köszönöm a tanácsait!
Tisztelettel:

Takács Attila

#33520
Pap Edina Szaktanácsadó

A seprűzanót nem igényel erős metszést. Tőben teljesen semmiképpen sem szabad visszavágni. Először az elhalt, sérül veszőket távolítsa el tőből, majd ha nagyon sűrű, ritkítsa meg. A hosszú vesszőknek, az 1/3 részét távolítsa el. A cél, hogy formás bokorformát alakítson ki.

#33508
Attila Takács

És a második kép:

#33489
Attila Takács

Tisztelt Tanácsadó!

Kertemben van egy seprűzanót, ennek a tavaszi metszéséről szeretnék tanácsot kérni!
Sajnos sehol nem találtam semmi használható infót, ezért fordulok Önökhöz!

Kérem legyenek kedvesek segíteni, nehogy elkéssek az esetleges metszéssel!
Mellékelek két képet, hogy látható legyen a növény.

Tisztelettel:

Takács Attila

#33488
Pap Edina

Itt talál videokat: http://www.edenkert.hu/index.php?rovatid=73&menu=rovat
A metszéssel kapcsolatban ajánlom a Czáka-Valló: a Metszés ABC-je című kötetet.

#9502
Lépes Gyula

Kedves Pap Edina,
több szakszerű válaszát olvastam metszés témában. A bajom csak annyi, hogy a használt szavak jelentését nem ismerem. Tud ajánlani olyan
webirodalmat, ahol megtanulhatom mi a suháng, a koronára metszés, meg az a sok ismeretlen szó, amiről azt hiszem tudom mit jelent, de a fánál nem ismerem fel. Amiben érintett vagyok az orgona, cseresznye, megy, szilva.
Köszönöm a segítségét.

#9410
Pap Edina

A szakirodalom szerint:
1. év: Suháng visszavágása 60 cm +4-5 rügy magasságban. Nyáron zöldválogatás, 4-5 térben jól elhelyezkedő hajtás meghagyásával, az alsó hajtások lekötözés 30-35 fokos szögben a támrendszerhez. Az első évben a virágokat el kell távolítani.
2. év: a sudár visszavágása felére. hajtásválogatás, a konkurens hajtások eltávolítsáa, levélkoszorúra metszés. És a továbbiakban ugyanígy. Intenzív almatermesztők az alábbi módot alkalmazzák: a sudár felénél vastagabb ágakat eltávolítják. A metszés helyét a felső harmadban Vulneron-nal kezelik, ami megakadályozza azt, hogy az alvórügyekből erős vízhajtások fejlődjenek a lemetszett ág mellett. Rügyterhelés alapján döntik el a metszés mértékét. 50-60 rügyből már csúcstermést lehet elérni.

#5682
Árvai József

Tisztelt Szerkesztőség!
Információt szeretnék Önöktől kérni az intenzív alma metszésével kapcsolatban. Az elmúlt évben telepítettem a kertembe 100 db Gála tipusú almát.
Az oltás M9 es alanyon van. Háromsoros drót huzal és nyolcvan centiméter tőtávolságom van.
A napokban a "magas tőszámú ültetvények fitotechnikai munkái " című laírásban találtam metszési módra négy fajta metszési módot a karcsú orsótól a szuper karcsú orsóig, de nem részleteset. A magam részéről a szuper orsót vagy a szuper karcsú orsót szeretném megvalósítani a tőtávolság miatt, de a részletes metszési leírásra sehol nem találtam.
Kérem Önöket ha tudnak ebben segíteni akkor írják meg hol találok a problémára megoldást. Azaz metszési leírást.
A honlap amit eddig jónak találtam:
www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/gyumolcs/alma/fitotech.htm
Üdvözlettel: Árvai József

#5640