levendula ültetvény gyomok elleni védelme

Éva Bernáth

Kedves Pap Edina, köszönöm válaszát a levendula ültetvénnyel kapcsolatban. Még egy kérdésem támadt: az agroszövetről mi a véleménye a levendulatövek közötti területre? A vizet annyira nem engedi át, az egyértelmű. Emiatt javasolná a geotextilt? Ha szükséges lesz locsolni, a töveket fogjuk, kézi locsolással. Így csak az a kérdés számomra, hogy mennyire gond, ha az esővizet nem engedné át az agroszövet annyira, mint a geotextil. Köszönöm válaszát, Éva

#54847
Pap Edina Szaktanácsadó

Totális gyomirtót csak terelőlemezzel használjon a levendulabokrok között. Glialka Star-ból 10 liter vízhez 2 dl-t keverjen. 1 liter kb. 1500-1600 nm-re elegendő. Fontos, hogy pl. citromsavval lágyított vizet használjon, mert nem fog hatni a gyomirtó szer. A levendulatövek közé geotextilt javaslok. Méretre vágást nem vállalunk, de forgalmazunk tekercsben 40 cm x 100 méteres típust. Lásd termékajánlónkat alább.

#54836
Éva Bernáth

Kedves szakértő,

két kérdésem is van:

1. a levendula sorokban a tövek közötti területre, és a tövek köré talajtakarást szeretnénk használni. Cél, hogy ott ne kelljen kapálni, meg tudjuk akadályozni a gyomnövények kibújását. Ideális szélesség kb 50 cm lenne. Jó választás erre a geotextil, 100 gr/nm-es? Az agroszövet nem engedné át a vizet, jól tudom? Nagyobb mennyiségre lenne szükségünk, méretre vágást vállalnak-e? (=a kívánt szélességre vágni a geotextil?).

2. a levendulatövek közötti sorközökre használhatunk-e gyomirtót (ügyelve arra, hogy magát a levendulát ne érje?) Jó választás-e a totális gyomirtó? Ott egy négyzetméterre mennyi permetezőszer kijuttatása szükséges, tehát az 1 literes kiszerelés mekkora területre elég?

Köszönöm válaszukat,
Éva

#54806