Zizipus Jujuba

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Halmy Péter!
A Zizipus Jujuba a szakirodalom szerint öntermékeny faj, ezért én sem értem a termések hiányát. Esetleg a megporzó rovarok hiánya? A szomszéd fákra járnak a méhek? Amenyiben a törzyön van oltáshely - vastagodás- akkor szinte biztos hogy oltvány.

Annona muricata
A magokat 1-2 napig langyos, szobahőmérsékletű vízben áztassuk. Az elvetéshez használjunk kaktuszföldet. Ezt rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
A trópusi fajok a 26 °C körüli hőmérsékletet kedvelik.

Az első levélkék megjelenése után, óvatosan emeljük ki a növényt és egyenként ültessük át megfelelő nagyságú cserépbe. A magot ne távolítsuk el a növényről, ez pár hét múlva leesik róla.
Biztosítsuk a jó vízelvezetésű közeget (2 rész kerti föld, 1 rész homok). Ne hagyjuk kiszáradni a földjét! A legoptimálisabb, ha a talaj hőmérséklete még egy darabig olyan magas, mint amilyen a csírázás ideje alatt volt. Később a növekedés beindultával, ezt fokozatosan csökkenthetjük.
Lássuk el címkével és állítsuk őket bőséges fénybe, de ne a tűző napra!
Szükség szerint tápoldatozzuk.

#54552
Péter Halmy


Tisztelt Szaktanácsadók !

Két kérdésem lenne :

1./ Van egy zizipus jujuba növényem,már nem tudom,hogy nemes vagy magonc.
Régóta hoz virágokat,de nem terem.
2./ Vettem a a gazdabolt webshopban annona muricata magokat. Hogy kell kikelteni ? Nekem ugyanis még nem sikerült.

Köszönöm a segítséget :

Halmy Péter

#54551