Gesztenyefá leveleinek széle barnul

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Nasirov Rovshan!
Köszönöm a válaszát.
Téli takarás nem indokolt, de nem is árt. Mivel a gesztenye rézben rovar megporzású, rézben szél porozta, nem tartom kizártnak az idegen beporzást. A porzó virágok gyakran előbb nyílnak mint a termők, ezért kicsi az esélye az önbeporzásnak.
Gratulálok! A fái szépen fejlődnek. Itt szerintem a keserűsó sokat segített, aminek szintén van talajsavanyító hatása.
Üdvözlettel, Tick zoltán

#48877
Rovshan Nasirov

Tisztelt Tick Zoltán!

A kép 20.10.2019 -ben készült. Képek között kb. 1 év különbség. Nyár második felében kezdett erősen fejlődni és virágozni. Nyár folyamán többször is lomb trágyát kapott meg keserű sót. Ez a második virágzás. Közelben nincs más gesztenyefa. Az lehet, hogy önmagát beporozta?
Téli takarást javasol? Most második teleltetése lesz.

Üdv:
Rovshan

#48873
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Nasirov Rovshan!
A termések lehullanak maguktól.
Viszont ez a kép mikor készült? A levelek és a termés túl zöld, a porzó virágok is rajta vannak. Ez a kép az előzőképek elődje vagy utódja? A karó ugyanaz, a fa hasonlít, de ennyi idő alatt nem fejlődhet ilyen szépen.
Nos?
Tisztelettel kérem, válaszoljon.
Üdvözlettel, Tick Zoltán.

#48843
Rovshan Nasirov

Tisztelt Szaktanácsadó!
Mellékelt képen lehet látni zöld gesztenye terméseket. Mit javasol, levegyem a terméseket vagy maguktól leesnek?

#48841
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Nasirov Rovshan!
a gesztenye savanyú talajon fejlődik jól. A 6,9 - 7 ph inkább semleges. ez okozhat tápanyag hiányos tüneteket. Ez leginkább kálium. esetleg magnézium hiányra utalnak. A megfelelő kálium, kalcium magnézium arány minden növénynél fontos. Én kénsavas kálium trágyázást javaslok 20- 25 g /m2 mennyiségben a gyökérzónába bedolgozva.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#46400
Rovshan Nasirov

Most tényleg más foto gesztenyefárol.

#46369
Rovshan Nasirov

Még egy foto gesztenyefárol. Köszönöm!

#46368
Rovshan Nasirov

Tisztelt Szaktanácsadó!

Tavasszal kiültettem konténeres gesztenyefát 'Kőszegszerdahelyi 29'. Csak augusztus közepén jelent pár friss levél. Párszor adtam lombtrágyát és ecetes vizet a gyökér körül. A talaja Ph 6,9 – 7,0. Vas megyében lakok. Július vége fele észrevettem, hogy levelek széle barnulni kezdtek. Kérdésem az lenne, hogy, mi lehet barnulás oka? Csalánlé lombtrágya és Neem olajjal permeteztem vegetációs időszakban.

#46367