diófa betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az öreg fa nagyon - nagy érték. A tulajdonos szinte barátjaként tartja számon és minden kis leveléért küzd.
30 év a diófa éltében középkornak számít. Vízpartokon, vizes élőhelyeken nem ritka az 50 évesnél idősebb példány.
Az Önök kedvence gyengülésének több oka is lehet:
1. a víz. Sok vagy kevés, persze a felvevő gyökerek szintjén. Általában a sok víz a pusztító, a gyökerek "fulladoznak" benne. Elérkezett néhány éve a gyökérzet magas talajvízhez, mely ellen semmit sem tehetünk. A föld alatti vízmozgások sem ritkák. Ha kutat fúrtak, vagy valamelyik szomszédjuk - milyen mélységig kellett lefúrni?
2. a gyökérzetet talajgomba, vagy gombák támadták meg a fa gyengülő állapota miatt. Ellenük semmit sem tehetünk.A tápanyagszállítás emiatt akadályozott.
Fentiek csak feltételezések és valamit szeretnének tenni a fáért:
Ha magas a talajvíz, szellőztetni kell! Talajfúróval - szőlőtelepítéseknél, mintavételeknél használják - 1 méter mélységig lefúrva, a fa koronájának szélén =koronacsurgó, a lyukakat nyitva kell hagyni. Több - tíz vagy annál több - lyukra van szükség.
Ha a vízzel nincs probléma, akkor is lyukakat kell készíteni, de a fa közepéhez közelebb és abba 5%-os bordóilevet önteni - lyukanként fél-egy litert.
Ameddig fel tudunk permetezni, egy kis tápanyaggal - pl. Volldünger - érdemes javítani a fa kondícióját.

#45792
János Tóth

Érdeklődöm hogy egy 30 éves diófa még megmenthető-e ? Kb 3 évvel ezelőtt észleltem először hogy a fa egyik vastag ágán nem fejlődik ki rendesen a termés és ezen az ágon halványzöldebbek a levelek , ez a folyamat a következő évben folytatódott még azzal hogy kopaszabbak lettek a kisebb ágak és csak a végén nőtt egy pár levél. Ez mára már ott tart hogy a fának a felén tapasztalható ez a folyamat és forró száraz napokon a kisebb levelek hullanak és egyre több lett rajta a száraz ág a három év folyamán. A fa felér egy fél klímával nagyon megszerettük és ha lehet szeretnénk megmenteni. Kérem szaktanácsával segítsen ebben a mentésben ha lehetséges. Képet most nem tudok küldeni ,de 2018.06.15. 19:17 ó beérkezett kérdés sorszáma 45525 melyet Sándor Semsei név alatt küldtek hasonló. A képeim hasonlóak lennének. Válaszát előre köszöm. Üdvözlettel: Tóth János

#45590