Ültetvény

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Brigitta. Először is felvásárlót kell találni a környéken, pl. Sió-Eckes. Állítólag megéri, mert viszonylag könnyen fenntartható kultúra. Ültetvénytelepítési támogatásra van lehetőség itt: https://www.palyazat.gov.hu/vp-2-4132-16-kertszet-korszerstse-ltetvnytelepts-tmogatsra-ntzs-kialaktsnak-lehetsgvel Kérem, lépjen kapcsolatba a megyei agrárkamarával vagy a legközelebbi falugazdásszal, esetleg a Nemzeti Vidéki Hálózat megyei képviseletével, ahol aki naprakészen segíteni tudnak.
Hasznos linkek:
https://www.nak.hu/kamara/123-rolunk/megyei-igazgatosagok/18-megyei-igazgatosagok
http://videkihalozat.eu/?page_id=77

#41831
Brigitta Bedika

Nemesbodzat szeretnenk telepiteni Somogy megyeben kb 1 Hektar területen. Kerdesem lenne: Kell-e hozza engedely, van e lehetöseg palyazni, es hol lehet ertekesiteni? Ön szerint megeri-e telepiteni, milyenek a gazdasägi kilatasok?

#41728
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Molnár József!
Célszerűbb tavaszig várni, így kisebb az elfagyás veszélye. Mint a legtöbb a legtöbb gyümölcsfa az erős metszésre erőteljes hajtásnövekedéssel reagál, amit célszerű elkerülni. Ezért, azt javaslom, hogy ha nem akar drasztikus korona ifjítást, akkor a teljes metszést húzza el évekig, és csak a sűrűn álló korona részeket távolítsa el.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#41119
józsef molnár

Tisztelt Szakértők!

Idős, cca. 15- m magas körtefáim vannak.
A korona alakító metszését lehet-e lombhullás után,ősszel elvégezni, vagy tavaszig kell várni.
Úgy tudom, hogy a körtefákat nem szabad nagyon megnyesni,mert tavasszal nagyon sok új hajtással jelentkeznek.

Tisztelettel

MJózsef

#41046