szilva termőre fordítás

Gyökös Gergõ

Elnézését kérem a késői válaszért! Sajnos a szilvatelepítésnél nagyon oda kell figyelni a fajtapárosításra. Ha megfelelően indítótrágyázta (NPK), akkor a fák szépen fognak fejlődni, viszonylag hamarabb fognak megfelelőszámú virágot hozni. Virágzáskor telepítsen méhcsaládokat az ültetvénybe, illetve szokták javasolni, hogy virágzó szilvagallyakkal kell segíteni a beporzást. Így csökkenteni lehet a terméskiesést.

#22233
papp miklós

Tisztelt Szakértők!
A következő dologban szeretnék kérni segítséget: a szilvásom az idén 9.éves. Mérete 2.5ha.A fajtaösszetétele a következő:Besztercei,Lepotica,President. A Besztercei és a Lepotica már terem,a Presidentből csak azok a sorok melyek közel vannak a Lepoticához.Időközben rájöttem, hogy telepítési hibát követtem el,nem ültettem a President fajta közé Lepoticát.(mindhárom fajta külön egységet képez az ültetvényen belül)
A President önmeddő és így 8 méteres távolságon belül lenni kellene egy porzó fának, ez esetben a Lepotica lenne.De sajnos ez nem így van.Ebben az évben vágtam ki a Presidentből és ültettem közé Debreceni muskotályt (ez a fajta is porzója).Attól tartok míg ezek a kis fák megporozzák a President fáimat,el kell telnie több évnek.Addig gyakorlatilag ismét termés nélküli éveknek nézek elébe.(600 fáról van szó).Kényszerpályán vagyok,kezelnem kell a fáimat,de termést nem tudok betakarítani.(csőd!)
Van-e valamilyen megoldás amellyel ezen fáimat hamarosan termőre tudnám fordítani?
Köszönettel:Papp Miklós

#21655