áfonyák

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Lovászné F. Olga!
Az áfonya kifejezetten savanyú földet igényel (4,2 - 5,2 ph). Ennél magasabb értéknél relativ tápanyaghiány lép fel. Teljes (savanyu9 talajcserét javaslok és az öntözés ha lehet csakis lágy esővízzel történnyen. Minden esetre biztos, hogy nem tűzelhalás.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#40095
Olga Lovászné F.

Kedves Áfonyatermesztők!
Vásároltam tavasszal 13 áfonyatövet. Savanyú föld: kerti föld: marhatrágya keverékbe ültettem (:6:3:1 arányban). Kettő elsárgult, elszáradt (öntözés rendben volt!, ekkor mindet gyorsan kiszedtem és újra ültettem, további kevertem hozzá savanyú földet, gondoltam erős volt a trágya. Menet közben rájöttem ez lehet a tűzelhalás. Most más még kettő hasonlóan sárgul, félek visszafordíthatatlan lesz. A terméskéket azért kinevelik.
Hogy mentsem meg őket???

#40088
Tick Zoltán

Az áfonyát nagyon nehéz gyökereztetni,de nem reménytelen.
Zölddugványozás:Július elején szedjük meg, a már keményedő de még zöld hajtásokat, és 12 cm -es darabokra vágjuk őket. Az alsó 8 cm -ről eltávolítjuk a leveleket, a felsőket meghagyjuk. Novobalt tőzegbe, perforált tejfölöspohárba ültetjük (egyenként), majd növényházban párafüggöny alatt tartjuk. A gyökeresedés mintegy hat hétig tart. Ezt az anyagot nagyobb (2l -es) konténerben egy évig tovább kell nevelni, hogy kellő erősségű legyen a kiültetéshez.
A másik elterjedt mód a fás dugványozás. Ezt márciusban, üvegházban, savanyú tőzeg közegben végezzük. a dugvány hossza 15 cm. Eredése hosszadalmas és gyengébb, mint a zöld dugvány.

#30553
Blue Berry

Tiszteletem

érdeklődni szeretnék az áfonya vegetatív szaporitásáról, hogyan történik, van e tapasztalata e téren (esetleg pontos részletes leírás).
Köszönöm

#30137
Blue berry

Üdvözlöm

ventillált kénpor + forralt vízzel történő öntözés(persze kihülés után :-) )megtette a magáét és gyors növekedésbe kezdtek az áfonyák.

#30018
Blue Berry

Üdvözlöm

köszönöm válaszát, az amerikai szakértők épp erre utaltak (rákérdeztem náluk is)- szeptória, a 3-4 éves növényem ugyanilyen közegben van és szépen zöldell - terem, gömbaölő és rovarölő szert próbáltam most ki(fehér tetűket láttam rajta). Remélem valami segít.

#29685
Pap Edina

A lilás foltok az áfonya levelén általában valamilyen stresszhatásra, kiszáradás, meszes talaj, tápanyaghiány stb. utalnak. Van ugyan egy ún. szeptóriás levélfoltosság betegsége, de az koncentrikus körökben jelentkezik, szürkés "penészes" középpel.

#29668
Blue Berry

Üdvözlöm

kérdezni szeretnöm, hogy ezek a lilás foltok klorózist jelenthetnek e, a kép gyenge minőségű (esetleg másikat is tudok küldeni). A növény végül teljesen elpusztul (1-2 éves növényről van szó).
Köszönöm

#29543
Pap Edina

A kék, a fekete és a vörös áfonya egyaránt egészséges. Fontos, hogy komposzttal dúsított tőzegbe ültesse, és káliumdús tápoldatot kapjon tavasztól termésérésig havonta.

#20720
Tósa Adrienne

Tisztelt Szakértő!

Melyik áfonyának a legjobb, sokrétűbb az élettani hatása? Ültetni szeretnék, de nem tudom melyiket.
Köszönettel

#20656