Fák kiszáradásának megelőzése

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos az aszály, a magas UV, a légszárazság a tű- és pikkelylevelű növények gyilkosa. Ahol párásabb körülményeket tudnak tartani és rendszeresen kapnak vizet és tápanyagot is a növények, nem gyengülnek le, ott szépek maradnak. Fontos a sűrű. ligetes, többszintű ültetés (fű, évelő, alacsony cserje, magas cserje, fa), mint az erdőben, a megfelelő mikroklíma kialakítása érdekében. Az öntözés is fontos, jól bevált az öntözőzsák, persze, ha rendszeresen fel van töltve vízzel. Nagyobb törzskörméretű fákhoz két zsákot össze lehet zippzározni. A tujasövény alá csöpögtető rendszer kialakítása szükséges, de az napi több órán át működjön.

https://www.gazdabolt.hu/search?search=fa%C3%B6nt%C3%B6z%C5%91

#56787
Sanyi

Kedves Szakértők!
Egyre aszályosabb éveket élünk, és tavaly három fánk is kiszáradt, amig 8-10m-es egészségesnek tűnő fák voltak. A környéken (Diósd egyébként) járva-kelve, látom, hogy a kertekben rengeteg tuja, fenyő, fekete fenyő is kiszáradva áll tavaly óta, amiből arra következtetek, hogy a talaj víztartalma egyre gyérebb, az eső mennyisége pedig szintén egyre kevésbé elég a fák túléléséhez.
A kertünkban van pár fa, ami alatt térkövezett út is készült tavaly óta, ami egyik oldalról a fa tözsétől fél méterig tart, szóval jelentősen elvezeti a felszíni esővizet...
A kérdésem az lenne, hogy tudom-e segíteni a nagyobb 20-30-40 éves fák tűlélését (kertünkben többnyire dió, kőris, bálvány, thuja) felszíni öntözéssel, vagy járjam inkább körbe a gyökérzóna öntöző rendszereket? (pl: https://www.rainbird.com/products/root-watering-system-rws)

#56645