konyhakert öntözés

Pap Edina Szaktanácsadó

Én a viszonylag olcsón beszerezhető varrott tömlőt javaslom, amit KPE csövekből toldókkal, elosztókkal megfelelő sorszélességekre összeállított szárnyvezetékhez csatlakoztat. Ez úgy lehet önműködő, ha egy nagy hordót magasra fölszerel, szivattyúval telenyomatja vízzel a kútról, és gravitációs úton jut a víz a szivárogtató csövekhez. Ezt egy ügyesebb férfi meg tudja csinálni. Ősszel a tömlők könnyen összeszedhetők, az ásást nem zavarják.

#33405
ANITA OROSZ

Kedves Szakértő!
Növényeim öntözéséhez szeretnék tanácsot kérni.12m széles ,és kb 80 m hosszú az a rész,ahol konyhakerti növényeket termelek.Középen hosszában járó út.Azaz mindkét oldalon kb 5,5m hosszú és 1,2-2,8 m széles ágyások vannak,növényektől függően.A növények magassága pedig 15-200cm között változik.Síkműves,karós,támrendszeres variációkban.Jó kis vegyes összeállítás.
Homok talaj van,ami alig tartja a vizet.Nagy melegben szinte minden nap öntözni kell.
1/2-es slaggal és öntözőpisztollyal kezdtem ,majd áttértem a -gyorsítás reményében-3/4-esre,Ez ugyan jó módszer,mert szabályozható,hogy csak a növények tövét,vagy az egészet öntözöm,de több óra így is minden nap,amíg ott állok .Ezért szeretnék egy olyan szerkezetet venni,ami "magától " dolgozik.Van ugyan egy billenős öntözőm,de sajnos egyenlőtlenül adagolja a vizet.A földbe szúrható szakaszos körlocsolótól meg "kidőlnek" a növényeim(már amelyikhez elér a víz,mert a magasabbak blokkolják az útját)Teljesen tanácstalan vagyok,hogy milyet válasszak.Földre rakhatót,vagy inkább állványosat?Kör,négyszög,vagy billenős?Vagy pl. azok a több fajta vízszórást produkáló szerkezetek a jók?Örülnék valami hasznos tanácsnak,mert szívesebben ruháznék be egy hatékony eszközbe,mintsem hogy olcsó és használhatatlan termékekkel kísérletezzek!Bízom megtisztelő válaszában !Üdvözlettel:Orosz Anita

#33372